Artikkelit

02.12.2020

Nopeaa ensiapua ja varautumista tulevaan

Klinikalla Keuken asiantuntijat vastaavat yrittäjien perusarjessa askarruttaviin kysymyksiin. Yrityskehittäjä Tomi Paakkunainen kertoo, mitä apua yrityksille on tarjolla koronakriisissä ja miten vastaaviin ennalta arvaamattomiin ilmiöihin voi varautua.


Koronaepidemia vei minulta asiakkaat. Miten voin nopeasti reagoida muutokseen?

Hyväksi todettu toimintatapa on aloittaa tutkimalla yrityksen kassavirta ja listaamalla kaikki kiinteät kustannukset. Kannattaa käydä tarkkaan rivi riviltä läpi mitkä kustannukset voi laittaa jäähylle tai siirtää myöhemmäksi. Näin yritys voi ostaa aikaa reagoimiseen.

Monet yritykset ovat pystyneet muuttamaan toimintaansa koronatilanteessa, josta hyvänä esimerkkinä ravintoloiden ulosmyynti. Koronatilanteesta erityisen haastavan tekee se, että yritystoiminta muuttui samanaikaisesti niin monesta näkökulmasta – asiakkaat ja toimintamallit globaalisti – joten yrityksiltä vaaditaan ennennäkemätöntä ponnistusta ja mukautumiskykyä.

 

Vielä korona ei ole vaikuttanut yritykseni toimintaan, mutta pitäisikö minulla olla silti varautumissuunnitelma ja miten se tehdään? 

Varautuminen on tärkeää. Normaalissa tilanteessa yrityksen on kaukonäköistä kerätä kassapuskuria pahan päivän varalle. Tässä tilanteessa pelkkä säästäväisyys ei välttämättä riitä. Hyvä tapa varautua on miettimällä erilaisia tulevaisuusskenaarioita ja laatia kutakin skenaariota varten vähintään muutaman kohdan varautumissuunnitelma. Mitä jos kriisi pitkittyy ja syksyllä tulee toinen virusaalto? Miten se tulee vaikuttamaan asiakkaittesi toimintaan ja ostopäätöksiin? Muun muassa tällaista sparrailua me Keuken yrityskehittäjät teemme yrittäjien kanssa.

 

Pitäisikö minulla olla suunnitelma myös mahdollisten tulevien epidemioiden ja vastaavien kriisien varalle?

Mikäli nykyinen tilanne jatkaa suotuisaa kehitystä, yhä useampi yritys alkaa siirtymään tulipalojen sammuttamisesta proaktiiviseen kehittämistyöhön ja niin kutsuttuun uuteen normaaliin mukautumiseen. Koronan kaltaista kriisiä ei toivottavasti enää koskaan tarvitse kokea, mutta siitä saatavat opit ovat varmasti täällä jäädäkseen. Arvoketjujen rakentamisessa otetaan tarkemmin huomioon erilaisia toimitus- ja muita riskejä, ja liiketoimintamallit rakennetaan entistä joustavimmiksi. Yrityksen kyky selvitä vastoinkäymisistä on hyvää varautumista ja myös vahva kilpailuvaltti alalla kuin alalla.  

 

Olen saanut jo kehittämisrahaa ELY-keskukselta. Voinko saada myös kustannustukea? Erilaisia yritystukia, kehittämisrahaa ja kustannustukia on siis tarjolla, mutta mistä tiedän mitä kaikkea on mahdollista hakea ja sulkevatko ne toisiaan pois?

Valtionhallinto on onnistunut nopeasti luomaan erilaisia koronatukiväyliä yrityksille, aina yksinyrittäjistä isompiin yrityksiin, mukaan lukien myös maatalousyrittäjät. Nopeudesta johtuen tukien kriteereitä ja tukia on jouduttu tarkentamaan lennossa, ja siksi ajantasaisin tieto kannattaa tarkistaa Keuken verkkosivuilta tai soittamalla meille.

Yritystoiminnan rahoituksessa ensisijainen taho on kuitenkin aina yrittäjän oma pankki.

 

Mitä muuta rahoitusta on tarjolla ja mitä kaikkea rahoitusta voi hakea yrityksen kehittämiseen?

Koronatukien lisäksi yrityksillä on haettavissa ns. normaalit yritystuet, kuten esimerkiksi Business Finlandin Tempo-rahoitus sekä ELY:n kehittämisavustus. Iso osa Keuken toiminta-alueesta on myös EU:n maaseuturahaston yritystukien piirissä. Investointeja, kansainvälistymistä ja kasvua suunnitellessa kannattaa aina tarkistaa sen hetkiset olemassa olevat tuki-instrumentit. Me autamme näidenkin selvittelyssä mielellämme.


 
 
 
 

Muista seuraava tapahtumamme!

21.09.2021
klo 17:00

Game of ideas III - Yritysideakilpailu (haku 2.8. asti)

 

 
 

Ota yhteyttä

Ota rohkeasti yhteyttä ja varaa aika maksuttomaan tapaamiseen tai lähetä meille viesti alla olevalla yhteydenottolomakkeella.

 


 
 

Jätä tämä tyhjäksi


 
 

Liity postituslistalle

 

Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy
Puuvalonaukio 2D, 2. krs, 04200 Kerava

› Näytä kartalla

 

icon-phone.png

050 341 3210

icon-email.png

keuke@keuke.fi

 

ONLINE-AJANVARAUS

 
 
© Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy 2017 | login Synergia Foxy
 

Keuke, Development Centre Ltd. Helsinki Region North, aims to create growth for the region thorough counselling and supporting local businesses. Our services include for example:

Our clients, local SME′s, have insofar been exceedingly satisfied with our services, and we strive to keep it that way.

Keuke is owned by seven municipalities in Central Uusimaa: Kerava, Järvenpää, Tuusula, Nurmijärvi, Pornainen, Sipoo and Karkkila and our services are free of charge for our clients.

Helsinki Region North, Central Uusimaa, has an excellent logistic position at the border of the best markets. It is part of the Helsinki metropolitan area and is the gateway to Finnish, European and Eastern markets, such as Russia and the Baltic countries.

Our Contact details:
Address: Puuvalonaukio 2D, 2rd floor
Kerava

Tel: +35850 341 3210

Keuke, Utvecklingscentret för Mellersta Nyland, är ett företagsrådgivningsbolag som ägs av sju kommuner i Mellersta Nyland. Vi sträver efter att skapa tillväxt på området genom att stöta och rådda små och medelstora företag i till ex. följande frågor:

Utöver dessa tjänster, organiserar vi också flera större evenemang och utbildningar om året med varierande tema inom affärslivet.

Keukes rådgivningstjänster är kostnadsfria och betjänar företag som är verksamma i våra ägarkommuner: Borgnäs, Högfors, Kervo, Nurmijärvi, Sibbo, Träskända och Tusby.

Våra kunder har såtillvida varit väldigt nöjda med våra tjänster och vi kämpar för att det kommer att vara så också i framtiden.

Ytterligare information:

Elina Duréault, företagsrådgivare
gsm 050 3668 588

Elina Pekkarinen, verkställande direktör
gsm 050 549 2213

E-post: förnamn.efternamn(at)keuke.fi

SIBBO

Sibbo är en snabbt växande tvåspråkig kommun som ligger på ca 25 km:s avstånd från Helsingfors och Borgå och är en del av huvudstadsregionens ekonomi- och pendlingsregion. Sibbos läge invid Lahtis och Borgå motorvägar är logistiskt sett utmärkt. Man når Helsingfors-Vanda flygplats samt Nordsjö hamn under en halv timme.

Sibbo kommun säljer företagstomter på Lönnbacka företagspark och Bastukärr logistikområde.

Bastukärr arbetsplatsområde omfattar ett område på ca 230 hektar invid Kervovägen. Området lämpar sig väl för logistikfunktioner som kräver stort utrymme. Även serviceföretag kan etablera sig på området.

Lönnbacka företagsparkets arbetsplatsområden är beläget invid Mårtensbyvägen mellan Nickby och Tallmo. Det finns lediga företagstomter på området.

Lediga företagstomter och lokaliteter:
http://www.sipoo.fi/se/service/bygga_och_bo/tomter_till_salu
http://www.sipoo.fi/se/kartor