13.06.2023
Paljon kuulee sanottavan, että tänä päivänä yrityksen on pakko olla somessa. Yritys ei ole olemassa, jos ei ole somessakaan. Mutta onko asia näin yksiselitteinen? Onko somessa välttämätöntä olla?
Valtaosa suomalaisista käyttää sosiaalisen median palveluja. Tilastokeskuksen (2020) mukaan jopa 85 prosenttia 25 - 34-vuotiaista käyttävät somea päivittäin. Poikkeuksen tähän tekee ainoastaan vanhimmat ikäryhmät, mutta yhä suurempi osa heistäkin nykyään käyttää yhteisöpalveluja.
Sosiaalisen media suosio ei ole ihme, sillä sitä on helppo käyttää niin kuluttajan kuin yritystenkin. Some on aina avoinna kaikille ja käytön aloittaminen onnistuu hyvin pienillä ponnistuksilla. Parhaimmillaan some on vaivaton keino kommunikoida ja jakaa sisältöä itselleen parhaiten toimivien kanavien kautta. Miksei yritys olisi siellä, missä asiakkaatkin ovat?
Jos yrityksen kohderyhmä on iäkästä ja enemmänkin perinteistä printtimediaa suosivaa, niin some ei ole tästä näkökulmasta yritykselle välttämätön. Etenkin jos asiakasvirtaa riittää, yritys tuottaa tulosta ja printti-ilmoittelu riittää mainonnaksi. Pienen yrityksen ei ehkä kannata tuhlata aikaansa somessa, jos kauppa käy. Asia voi olla näin yksinkertainen.
On kuitenkin hyvä katsoa asiaa laajemmin. Vaikka yrityksen asiakkaat eivät olisi somessa, sidosryhmät saattavat olla. Aina ei pelkäksi perusteluksi riitä kohderyhmän iäkkyys ja printtimedian suosiminen tai se, ettei yrityksellä ole mielenkiintoa ja henkilöresursseja somessa olemiseen. Asiaa kannattaa punnita usealta kantilta.
Puolestaan jos yritys on somessa vain sen takia, että siellä pitää olla, passiivinen sisällöntuotanto voi kääntyä yritystä vastaan. Yritykseltä saattaa löytyä Facebook-sivu ja Instagram-tili, mutta kumpaakaan ei ole päivitetty kolmeen vuoteen. Tällainen toiminta ei herätä liiemmin luottamusta ja luo mielikuvaa ajanhermolla olevasta toimijasta. Pikemminkin tämä herättää vain kummastusta.
Onkin hyvä miettiä, mikä on somekanavien merkitys yritykselle ja löytyykö niiden ylläpitämiseen halua, osaamista ja resursseja. Joko panostat someen ja hyödynnät sen mahdollisuudet tai reilusti päätät jättäytyä somen ulkopuolelle. Puolivillainen välimallin ratkaisu ei palvele ketään.
Koska some on avoinna kaikille ja somen julkaisutahti nopea, sisältö somessa on usein keveämpää kuin verkkosivuilla. Somen kautta on mahdollista tuoda erilainen ja rennompi kuva yrityksestä. Antaa uutta näkemystä yrityksen toiminnasta.
Somen avulla voidaan tuoda yritystä lähemmäksi kuluttajaa ja rikkoa yrityksen kiillotettua pintaa. Somen kautta on luontevaa kertoa ihmisistä toiminnan takana. Antaa kasvot yritykselle. Kuluttajan on helpompi lähestyä yritystä, koska hän jo tietää jotain aivan arkista yrityksestä sekä henkilöitä yrityksen takana. Kun tiedetään, keiden kanssa ollaan tekemisissä ja mitä yrityksen arkeen kuuluu, sitä enemmän kuluttajalla on luottamusta yritystä kohtaan. Yhteydenotto ja palvelun tai tavaran ostokynnys madaltuu.
Sen lisäksi, että somen avulla yritys voi tuoda toimintaansa lähemmäksi ihmisiä, se on loistava keino vahvistaa työnantajamielikuvaa, kertoa omasta ammattiosaamisestaan ja ajankohtaisista asioista. Moni nimittäin liikkuu somessa avoimemmalla mielellä kuin verkkosivujen maailmassa ja tieto saatetaan ottaa paremmin vastaan. Somesta löytyy paljon mahdollisuuksia, jos niitä on halukas hyödyntämään.
Lopuksi voi todeta, että moni yritys on hengissä ilman somea tai on somessa jopa surkea. Some ei ole mikään pakko. Parasta on miettiä, millä keinoin yritys haluaa viestiä, keitä tavoittaa sekä mihin asioihin panostaa. Kun tämän selkiyttää, niin päätökset somenkin suhteen helpottuvat. Some on lopulta vain some. Yksi kanava muiden joukossa.
03.10.2023
klo 08:30
Ota rohkeasti yhteyttä ja varaa aika maksuttomaan tapaamiseen tai lähetä meille viesti alla olevalla yhteydenottolomakkeella.
Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy
Puuvalonaukio 2D, 2. krs, 04200 Kerava
050 341 3210
keuke@keuke.fi