Sisältöön »
 

Artikkelit

23.08.2023

Tekoälyä on jo kaikkialla – miten hyödynnät ketterästi tekoälyä ja tehostat toimintoja myös sinun liiketoiminnassasi?

Tekoäly ponnahti suuren kansan tietoisuuteen keskustelubotti ja virtuaaliavustaja ChatGTP:n julkaisemisen myötä marraskuussa 2022. Kun tähän asti oli ollut vahva ajatus siitä, että tekoäly ei kykene tuottamaan ainakaan suomenkielistä järkevää tekstiä, ChatGTP todisti ajatuksen vääräksi. Tekoälyllä voi tuottaa monenlaista sisältöä aina blogitekstistä somepäivityksiin ja juhlapuheisiin. Kouluissa ja oppilaitoksissa opettajat ovat jo tunnustaneet, että tekoälyn tuottamaa tekstiä on vaikea erottaa opiskelijan tuotoksista.

Mutta samaan aikaan ja paljon ennen sitä tekoälyä on ollut kaikkialla. Paljon käyttämämme päivittäiset tietokoneohjelmat, kuten Word ja Excel ovat hyödyntäneet tekoälyä jo pitkään. ChatGTP:n jalanjäljissä onkin odotettavissa, että päivittäin käyttämiimme ohjelmiin tuodaan reilusti lisää tekoälyä aivan lähiaikoina.

Tekoälyä on myös internetin hakukoneissa, kuten Googlessa sekä monissa suositusalgoritmia käyttävissä alustoissa, kuten Netflix ja Youtube. Käyttäytymisesi perusteella algoritmi alkaa ymmärtää mieltymyksiäsi ja suositella sinua mahdollisesti kiinnostavia elokuvia, videoita ja muita sisältöjä. Myös puhelimissa käytetyt puheentunnistus ja puheenohjaus (esimerkiksi Applen Siri-avustaja) perustuu tekoälyyn.

Tekoälyn hyödyntäminen on ollut isosti esillä monien hyvin ihmisvoimaan ja erityisosaamiseen liittyvissä töissä, kuten lääkärien ja juristien töiden avustamisessa. Tekoäly tunnistaa esimerkiksi ihosyövän ihmissilmää paremmin tai löytää röntgenkuvista nopeasti etsityt poikkeavuudet. Tekoäly osaa tehdä myös tarkasti ja nopeasti halutut lakiasiakirjat ja sopimukset.  

Missä minun yritykseni voi hyödyntää tekoälyä?

Tekoälyyn liittyy luonnollisesti myös paljon erilaisia pelkoja, jotka liittyvät useimmiten tekoälyn toimimiseen itsevaltaisesti ilman ihmisen viimeistä sanaa. Tekoälyn pelätään myös vievän ihmiseltä työt. Hyvä ja huono uutinen kuitenkin on, että ihmistä tarvitaan kyllä edelleen lähes jokaisessa työssä. Mutta tekoälyn avulla voimme keskittyä työssä enemmän toisten ihmisten kohtaamisen rutiiniomaisen suorittavan työn sijasta.

Jokainen yritystä koosta huolimatta voi miettiä, miten tekoäly voidaan ottaa mukaan yrityksen toimintaan ja miten siitä saadaan liiketoiminnallista hyötyä:

  1. Yrityksen omien prosessien tehostaminen. Onko mahdollista käyttää tekoälyä omissa sisäisissä prosesseissa? Mitä kohtia prosesseissa voisi automatisoida tai tehostaa tekoälyn avulla?
  2. Uusi palvelu tai tuote. Voisiko yrityksen seuraava uusi tuote tai palvelu hyödyntää tekoälyä tai jopa perustua tekoälyyn? Toisiko se asiakkaille enemmän hyötyä ja lisäarvoa?

Konkreettinen esimerkki on tekoälyn hyödyntäminen markkinoinnissa, vaikkapa asiakasta palvelevan videon tekeminen tekoälyä hyödyntäen. Verkossa palvelevat Chatbotit puolestaan ovat hyvä esimerkki asiakaspalvelun automatisoinnista.

Mieti siis, mitkä prosessit tai toiminnot yrityksessäsi vievät paljon ihmisresursseja ja miten niitä voisi korvata tekoälyn avulla?

Mieti myös, miten voit palvella asiakkaitasi entistä paremmin ottamalla teknologiaa laajemmin käyttöön. Ja mieti, onko mahdollista tulla markkinoille kokonaan uudella tekoälyä hyödyntävällä tuotteella tai palvelulla, jolla saavutat aitoa kilpailuetua ja teet parempaa tulosta.

Miten pääsen alkuun, mistä aloittaa tekoälyn kanssa työskentely?

On ymmärrettävää, että pienet ja keskisuuret yritykset eivät halua, eikä niillä ole mahdollisuuksia, toimia teknologisena uranuurtajana ja tutkimuksen sekä kokeilujen rahoittajana.

On kuitenkin monta tapaa lähteä mukaan tekoälyn maailmaan ilman suuria rahallisia tai ajallisia panostuksia.

Tutustu tekoälyyn rauhassa, mutta tee siitä heti tavoitteellista toimintaa – luo siis tavoitteet ja tee suunnitelma.

  1. Osallistu erilaisiin verkostoihin, joissa tekoäly on mukana. Voit kysyä sopivaa foorumia myös Keukesta, jolla on monenlaisia palveluja myös tekoälyn ympärillä.
  2. Tutustu itse rauhassa tekoälyyn erilaisten sovellusten ja ohjelmien avulla. Voit kysyä myös suoraan tekoälyltä (ChatGTP), miten sinun liiketoiminnassasi voisi hyödyntää tekoälyä.
  3. Tunnista omasta yrityksestäsi sellaiset henkilöt, jotka voisivat olla mukana tekoälyhankkeissa. Tutki myös lähiympäristösi ja sen osaajia, jos omasta yrityksestä ei sopivia henkilöitä löydy.
  4. Tutki ja benchmarkkaa muiden yritysten hankkeita ja palveluja. Pyörää ei tarvitse aina keksiä alusta asti uudelleen.
  5. Kokeile avoimin mielin. Käytä tekoälyä ja opi tunnistamaan sen vahvuudet ja heikkoudet. Vain käyttämällä ja kokeilemalla voi saada aidon tuntuman uuteen asiaan.

Aloita matkasi Tehoa tekoälystä pk-yritykselle -oppaasta. Opas on ladattavissa ilmaiseksi täältä (opas löytyy suomeksi ja englanniksi).

Oppaasta löydät tietoa ja lisäät ymmärrystäsi tekoälystä, saat ahaa-elämyksiä tekoälyn soveltamiskohteista, yritysten esimerkkiratkaisuja ja tekoälykokemuksia, joihin voit samaistua, ja joista voit hakea inspiraatiota ja innostua. Konkreettiset pk-yrityksille suunnatut työkalut mahdollistavat työyhteisöllesi ensimmäisten askelien ottamisen tekoälyn parissa.

Tutustut oppaan avulla myös muiden pk-yritysten kokemuksiin ja asiantuntijoiden näke­myksiin tekoälystä. Samalla opit myös tekoälyn mahdollisuuksista pk-yrityksissä ja tekoälyn soveltamiskohteista liiketoiminnassasi.

 
 
 

Muista seuraava tapahtumamme!

03.10.2023
klo 08:30

KUTSU: Keuken Joka yrittäjän juridiikkakoulu osa 3: KUKA HOITAA ASIOITASI, JOS ITSE EI PYSTY?

 

 

 
 

Ota yhteyttä

Ota rohkeasti yhteyttä ja varaa aika maksuttomaan tapaamiseen tai lähetä meille viesti alla olevalla yhteydenottolomakkeella.

 







 
 

Jätä tämä tyhjäksi


 
 

Liity postituslistalle »

 

Sijaintikartta

Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy
Puuvalonaukio 2D, 2. krs, 04200 Kerava

Näytä kartalla »

 

icon-phone.png

050 341 3210

icon-email.png

keuke@keuke.fi

 

Online-ajanvaraus

 
 
© Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy 2017 | login Synergia Foxy
 
Tuotteita korissa: 0  / Varaa aika »  / Tyhjennä kori