18.12.2023
Tulevaisuudentutkija Risto Linturi on viime vuoden aikana säveltänyt musiikkia, tehnyt dokumenttivideoita ja koodannut pelejä. Vaikka mistään näistä hänellä ei olekaan varsinaista osaamista. Tekoäly kannattaa Linturin mukaan ottaa yrityksissä vakavasti, sillä nyt on alkamassa kova pudotuspeli.
Kun sähköposti yleistyi työelämässä 1990-luvulla, moni niin kutsuttu vanhan liiton johtaja ei vaivautunut opettelemaan sen käyttöä. Tulevaisuudentutkija Risto Linturi toteaa, että tekoälyn kanssa olemme nyt samassa tilanteessa.
– Naureskelu kannattaa lopettaa ja oikeasti opetella ChatGTP:n käyttö. Jos jokin on yrittäjille tärkeää, niin todellisuudessa eläminen. Perätilaan jääminen ei ole vaihtoehto. Ja tekoäly on nyt kovasti todellisuutta.
Linturin mukaan pk-yrityksissä konkretisoituva teknologinen kehitys kiteytyy kolmeen aihealueeseen, jotka kaikki liittyvät toisiinsa. Ne ovat viestinnällinen tekoäly, robotiikka sekä virtualisointi eli digitaalisten kaksosten käsite.
– Viestinnällinen tekoäly on juuri sitä ChatGTP:n taitavaa käyttöä. Sen avulla voi tehostaa mahdottomasti työtä, sillä se tekee myyntikirjeet ja vastaa yleistajuisesti melkein mihin tahansa asiaan. Kysyin itse tekoälyltä, miten saisin myytyä pinkin auton. Vastaukset olivat niin hyviä, että melkein tuli halu ostaa pinkki auto.
– Tämän hetken tärkeimpiä taitoja on osata käyttää tekoälyä. Se on vähän sellaista hevoskuiskaajahommaa, mikä pitää opetella. Ensin tekoäly pitää opettaa haluamaasi aiheeseen ja sen jälkeen se palvelee sinua hyvin. Voit opettaa sille täysin omanlaisesi tyylin, jonka jälkeen tekstiä ei tunnista tekoälyn tekemäksi.
Risto Linturi ennustaa, että viiden vuoden päästä meillä on markkinoilla tieteiselokuvista tuttuja kädellisiä ja käveleviä robotteja. Mullistavaa robottien käytöstä tulee, kun niihin yhdistetään ChatGTP:n tuottama tieto.
– Tähän asti robotit ovat tehneet vain muutamia yksinkertaisia asioita, sillä niiden ohjelmoiminen on kallista ja aikaa vievää. Tekoälyn ansiosta robotti saadaan oppimaan nopeasti. Miljoonien verkosta löytyvien kuvien avulla se oppii nopeasti tunnistamaan esineet ja myös ottamaan vastaan monitasoisia tehtäviä.
– Pian meillä on robotti, joka osaa hakea keittiön laatikosta hernepussin ja tuoda sen olohuoneeseen.
Lähitulevaisuuden robotiikassa onkin valtava mahdollisuus myös pienille yrityksille.
– Tähän asti robotiikka on ollut isojen yritysten etuoikeus. Pian saamme markkinoille robotteja, jotka vastaavat hinnaltaan henkilöautoa.
– Robotiikan kehitys tekoälyn avulla on hämmentävän iso juttu. Kun robotteja ei tarvitse enää ohjelmoida, eikä niiden valmistuskustannukset ole valtavan suuria, saavutetaan kovaa kilpailuetua. Robotti tekee noin 1-2 euron tuntipalkalla monenlaisia yksinkertaisia asioita teollisuudessa, toimistoissa, sairaaloissa ja varastoissa.
Kokeilukulttuuri on päivän sana jo nyt, mutta virtualisoinnilla ja kaksoismaailman avulla on mahdollista testata melkein mitä vain, helposti ja turvallisesti.
– Virtuaalimaailmaan on mahdollista skannata kopio oikeasta ympäristöstä. Sinne voidaan lisätä fysiikan lait ja oikeat materiaalit sekä painot. Tekoälyn avulla voidaan tehdä lukemattomia, jopa miljardeja, erilaisia testejä rikkomatta mitään ja ilman aineellisia kustannuksia.
– Virtualisointi etenee raskaasta teollisuudesta käsin. Esimerkiksi BMW:llä on kaikista autotehtaistaan täysin identtinen virtuaalinen kopio. Jatkossa tämä idea laajenee varmasti automyyjille, korjaamoille ja auton käyttäjille.
Linturin mukaan pk-yrityksille virtuaalimaailman lisäarvo voi syntyä siitä, että aikaa ei tarvitse enää käyttää matkustamiseen. VR-lasien avulla voidaan olla asiakkaan kanssa tehokkaasti samassa ympäristössä.
Haastattelu on julkaistu alun perin Keuke Postia -asiakaslehdessä joulukuussa 2023.
17.09.2024
klo 17:00
Ota rohkeasti yhteyttä ja varaa aika maksuttomaan tapaamiseen tai lähetä meille viesti alla olevalla yhteydenottolomakkeella.
Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy
Puuvalonaukio 2D, 2. krs, 04200 Kerava
050 341 3210
keuke@keuke.fi