26.03.2024
Vastuullisuudesta ja yritysvastuusta on puhuttu eri muodossa jo reilusti yli 50 vuotta. Viiden vuosikymmenen takaa on myös klassikoksi muodostuneen Nobelisti Milton Friedmanin kirjoittaman artikkeli ”The Social Responsibility of Business is to Increase its Profits”, jossa hän esittää talousliberaalin näkemyksensä siitä, ettei yrityksellä ole muuta vastuuta kuin tuottaa voittoa omistajilleen.
Tuon artikkelin viestiä on välillä nostettu esille kotimaisessakin vastuullisuuskeskustelussa, mutta onneksi nykyisin yritysvastuu nähdään huomattavasti moniulotteisempana asiana.
Nykyisin vastuullisuuskeskustelussa nousee esille kirjainyhdistelmästä ESG. Se tulee englanninkielisistä sanoista environment, social ja governance. Siinä taloudellinen ulottuvuus on laajennettu käsittämään myös hyvän hallintotavan.
Yritysvastuun määrittelyn osalta vallalla on konsensus, että vastuullisuus alkaa siitä mihin lainsäädäntö loppuu. Tällä viitataan siihen, ettei pelkästään lainsäädännön noudattaminen riitä vastuullisen liiketoiminnan kriteeriksi.
Yritysvastuun toteuttamisen onkin katsottu vaativan ns. vapaaehtoisia toimenpiteitä, jotka ylittävät lainsäädännön vaatimukset esimerkiksi ympäristönsuojelun näkökulmasta. Vastuullinen liiketoiminta vastaa sidosryhmien odotuksiin ja on samalla myös riskittömämpää ja kannattavampaa.
Taustalla on usein myös omistajien ja johdon arvopohja, mikä onkin keskeinen lähtökohta uskottavan vastuullisuustyön tekemiselle.
Vastuullisuuden näkökulmasta lainsäädäntö kehittyy tällä hetkellä erityisesti EU-alueella kiihtyvällä tahdilla.
Euroopan unioni Suomi mukaan lukien ovat lainsäädännössään sitoutuneet hyvin kunnianhimoisiin tavoitteisiin esimerkiksi ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, sillä näitä tavoitteita ei ole katsottu saavutettavan pelkillä vapaaehtoisilla toimenpiteillä.
Sääntelyn kiristyessä myös yritysten on lisättävä panostuksiaan vastuullisuuteen, jos ne haluavat säilyttää kilpailukykynsä. Samalla myös vastuullisuudella saavutettavan kilpailuedun rima nousee jatkuvasti.
EU:n lainsäädännön kiristyminen koskee suoraan pääasiassa suuria yrityksiä ja pörssiin listattuja pk- yrityksiä. Välillisesti sillä on kuitenkin vaikutusta myös muihin listaamattomiin yrityksiin.
Yrittäjän ja yritysten on hyvä olla tietoisia vastuullisuuteen liittyvistä EU:n uusimmista asetuksista ja työn alla olevista direktiiveistä. Näitä ovat EU-taksonomia, EU:n vastuullisuusraportointidirektiivi ja vielä työn alla oleva EU:n yritysvastuudirektiivi.
EU-taksonomia on Euroopan unionin kestävän rahoituksen asetus. Siinä määritellään luokittelu ja kriteerit, joiden avulla voidaan tunnistaa jatkossa kestäväksi katsottavat rahoitus- ja investointikohteet. Käytännössä tämä tarkoittaa, että yrityksen hakema rahoitus voidaan hinnoitella ja mahdollistaa tai evätä sen mukaisesti, miten vastuullista yrityksen toiminta on.
Nopeinten pk-yritysten toimintaan tulee vaikuttamaan vastuullisuusraportointidirektiivi (CSRD), mikä nimensä mukaisesti velvoittaa tekemään vastuullisuusraportointia. Se astui voimaan vuoden 2024 alusta suurten yritysten osalta ja se tulee koskemaan porrastetusti vuoteen 2026 mennessä kaikkia pörssilistattuja yrityksiä sekä yrityksiä, jotka täyttävät ainakin kaksi kolmesta seuraavasta vaihtoehdosta: yli 250 työntekijää, liikevaihto yli 40 miljoonaa euroa tai taseen loppusumma ylittää 20 miljoonaa euroa.
Raportointivaatimus velvoittaa yrityksiä keräämään tietoa koko arvoketjun oleellisista vastuullisuusvaikutuksista. Tämän vaatimuksen seurauksena tieto- ja raportointivaateita tulle myös niille yrityksille, jotka eivät suoraan kuulu direktiivin piiriin.
Valmisteilla oleva yritysvastuudirektiivi keskeinen sisältö on, että sen myötä suuret yritykset eivät olisi pelkästään velvollisia raportoimaan arvoketjunsa vastuullisuudesta, vaan lisäksi ne olisivat velvollisia ehkäisemään negatiivisia vaikutuksia ja kantamaan niistä vastuuta. Esimerkkinä raaka-aineiden tai työolojen selvittäminen arvoketjussa.
EU-direktiivit tähtäävät vastuullisuuteen liittyvän raportoinnin yhdenmukaistamiseen ja vastuullisuuskriteereiden määrittämiseen. Tällä hetkellä huomio vastuullisuuden osalta onkin paljon juuri raportoinnin kehittämisessä ja sen vaatimuksiin vastaamisessa.
Seuraava askel raportoinnista on selkeiden mitattavissa olevien tavoitteiden asettaminen. Vastuullisuuteen pätee sama totuus kuin muuhunkin liiketoimintaan, mitä ei voi mitata sitä ei voi johtaa. Sen jälkeen, kun mittarit ovat kunnossa, seuraava askel määrittää toimenpiteet tavoitteiden saavuttamiseksi.
Loppujen lopuksi vastuullisuudessa on kyse siitä mitä jää viivan alle talouden, mutta myös ympäristön ja ihmisten näkökulmasta.
Haluatko tietää enemmän vastuullisuudesta ja mitä se voisi tarkoittaa sinun yrityksesi kilpailuetuna? Ota yhteyttä yrityskehittäjä matti.korhonen(@)keuke.fi, puhelin 050 537 0179.
17.09.2024
klo 17:00
Ota rohkeasti yhteyttä ja varaa aika maksuttomaan tapaamiseen tai lähetä meille viesti alla olevalla yhteydenottolomakkeella.
Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy
Puuvalonaukio 2D, 2. krs, 04200 Kerava
050 341 3210
keuke@keuke.fi