Nousut ja laskut ovat talouden peruslainalaisuuksia. Pitkän noususuhdanteen jälkeen on siis lähes varmuudella odotettavissa huonommat ajat – ja toisin päin. Talouden vaihteluihin ei tarvitse kuitenkaan nöyrästi alistua, sillä hyvällä ennakoinnilla ja suunnittelulla on mahdollista varautua ja jopa hyötyä suhdannevaihteluista.
Suomen taloustilanne on heikentynyt viimeisten vuosien aikana, kun pitkä nollakorkojen aika päättyi ja korot lähtivät nousuun. Samaan aikaan inflaatio on syönyt kuluttajien ja myös yritysten ostokykyä ja -halua. Eikä Suomi ole taantumassa yksin – epävarma maailmantilanne sotineen ja konflikteineen heijastuu koko euroalueelle.
Korkojen nousu ja inflaatio yhdessä tyrehdyttivät asuntokaupan, ja nopeasti hiljeni myös koko rakennusteollisuus. Rakentamisen loppuminen on heijastunut koko alihankintaketjuun.
Varautuminen alkaa riskien tunnistamisesta
Jotta voi varautua suhdannevaihteluihin, pitää tunnistaa oman liiketoiminnan riskit.
- Onko asiakaskuntasi hyvin hajautettu? Jos liikevaihdosta yli 30% tulee yhden asiakkaan kautta, kannattaa miettiä, miten muiden asiakkaiden osuutta voidaan kasvattaa? Tai miten hyvin hajautettuna on eri toimialat asiakaskunnassasi? Jos rakentamisessa on nyt hiljaista, on kuitenkin toimialoja, joissa imua riittää.
- Onko varasto siivottu? Varastoon ei kannata sitoa liian suurta pääomaa, varsinkin, jos kassa on heikon talouskysynnän vuoksi tiukoilla. Kannattaa myös miettiä, onko varastossa oleva tavara ja materiaali kuranttia.
- Rahoitatko omasta kassasta asiakkaitasi? Huonoina aikoina on tärkeä keskittyä siihen, että kassavirta soljuu ja myyntisaamiset saapuvat ajallaan. Älä siis viivyttele maksuhuomautuksien kanssa. Ei ole myöskään järkevää suostua ylipitkiin maksuaikoihin. Seuraa aktiivisesti kassavirtaa ja reagoi nopeasti pieniinkin varoitusmerkkeihin. On hyvä tiedostaa, että jokaista konkurssia edeltää aina kassakriisi.
- Pitäisikö vyötä kiristää? Hyvä talous perustuu siihen, että kauppa käy. Mutta kun kauppa käy nihkeästi, on ehkä jokaisessa yrityksessä hyvä tarkastella kulurakennetta. Onko kiinteissä kuluissa sellaisia turhia eriä, jotka syövät kannattavuutta ja koettelevat kassaa?
Pian koittaa uusi nousu, oletko valmis?
Kysynnän laskuun on järkevää varautua, mutta yhtä tärkeää on varautua myös kysynnän nousuun. Sillä myös nousu ja kasvu vaativat omansa.
- Vanha hokema, jonka mukaan rahaa pitää kuluttaa, jos sitä aikoo saada lisää, pitää paikkansa. Kasvaminen vie rahaa ja rasittaa kassaa. Siksi myös nousukauteen ja kysynnän kasvua varten pitää tehdä oma suunnitelmansa.
- Työvoimaa on paremmin saatavilla talouden huonoina aikoina. Ja koska uusien tekijöiden kouluttaminen ja perehdyttäminen vievät aikansa, uusien työntekijöiden palkkaaminen pitäisi osata ajoittaa oikein. Jos rahkeet riittävät, tee rekrytoinnit ennakoiden ja hyvissä ajoin.
- Hyvien päivien aikana on järkevää miettiä tulevaa ja rakentaa puskuria niiden huonojen päivien varalle. Tee siis suunnitelma, miten ja minne puskuria kerrytät.
Me Keukessa autamme sinua monipuolisesti talouteen ja henkilöstöön liittyvissä asioissa. Varaa aika maksuttomaan neuvontatapaamiseen!
Varaa aika!