Sisältöön »
 

Artikkelit

07.10.2019

Haetaan sopivaa tekijää

Töitä on enemmän kuin pystyn tekemään. Pelkään kuitenkin, että työntekijä tulee liian kalliiksi. Mitä kaikkea pitää laskea ja huomioida?

Työntekijän bruttopalkan lisäksi työnantajan maksut koostuvat eläkemaksusta, sosiaaliturvamaksusta, pakollisista vakuutusmaksuista sekä työttömyysvakuutusmaksusta.

Lisäksi työehtosopimukset määrittävät lomarahan kertymisen sekä muita sosiaalikuluja, kuten perhevapaiden kulut. Kannattaa tutustua huolella alan työehtosopimukseen, sillä niissä on paljon eroja.

Nyrkkisääntö on, että työntekijän bruttopalkka tulisi kertoa vähintään 1,5:llä todellisten kustannusten laskemiseksi. Yrittäjän näkökulmasta työntekijästä aiheutuva bruttokustannus pitäisi olla lisämyyntiä, jotta uuden työntekijän palkkaaminen ei vie yrityksen taloutta pakkasen puolelle.

Kokopäiväisen ihmisen palkkaaminen maksaa vuodessa huomattavan summan. On todella tärkeää miettiä ja laskea, että se on kannattavaa. Kokopäiväisen työntekijän sijaan voi harkita myös osa-aikaisen työntekijän palkkaamista.


Olen kuullut, että työntekijän palkkaamiseen voi saada myös tukea. Mistä ja miten?

Työttömän henkilön palkkaamiseen on mahdollista saada palkkatukea. Lisäksi esimerkiksi nuorten palkkaamiseen on olemassa erilaisia tukia. Työllistämistuet on kuitenkin tarkoitettu auttamaan työntekijää työllistymään, ne eivät siis ole varsinaisesti yritykselle tarkoitettu tuki, jolla voisi hoitaa palkkaamisen tavallista halvemmalla. Tuet voivat kuitenkin olla loistava tapa pienentää palkkaamisen riskiä ja löytää hyvä työntekijä tätä kautta.

Toinen vaihtoehto on kouluttaa uusi työntekijä oppisopimuskoulutuksen kautta. Opiskelijoiden harjoittelujaksot kannattaa hyödyntää myös. Harjoittelijakierron kautta pystyy seuraamaan läheltä opiskelijoiden suoriutumista tehtävistään ja hyvä työntekijä voi löytyä myös tätä kautta.


Mitä jos teen virherekrytoinnin. Miten se on vältettävissä?

Onnistuneessa rekrytoinnissa uusi työntekijä on sopiva ihminen yritykseen ja kyseiseen työtehtävään. Ennen rekrytoinnin aloittamista on tärkeää muodostaa konkreettinen käsitys siitä, mitä tehtäviä uusi henkilö tulee tekemään ja mitä tavoitteita ja odotuksia häneen kohdistuu. Haastattelutilanteen kysymykset kannattaa miettiä huolella etukäteen ja haastattelussa kiinnittää huomiota erityisesti hakijan asenteeseen sekä motivaatioon.

Koeajan on syytä olla riittävän pitkä. Koeaika ratkaisee paljon ja tämä aika on hyvä suunnitella huolellisesti. Tee onnistumisen tueksi hyvä perehdytyssuunnitelma. Seuraa toteutuuko henkilön ja tehtävän yhteensopivuus odotetulla tavalla. Käy seurantakeskusteluita koeajan aikana ja järjestä tarvittavaa osaamistukea.


Entä jos lisäkäsien tarve on kausittaista. Onko tähän mitään ratkaisua?

Kausityövoimaa voi hankkia esimerkiksi henkilöstövuokrausfirmojen kautta. Oppilaitoksista voi löytyä opiskelijatyövoimaa lyhytaikaisiin työsuhteisiin sekä työtilanteeseen sopivia harjoittelijoita. Keski-Uudenmaan Duuniportaaliin kannattaa ilmoittautua kausityövoimaa etsiväksi työnantajaksi sekä etsiä sieltä sopivia työnhakijoita. Kausityövoimaa voi löytyä myös TE-palvelujen kautta. Aina ei tarvitse palkata vaan tilapäiseen tarpeeseen saattaa löytyä täsmäapu myös toiselta yrittäjäkollegalta.


Neuvomme mielellämme palkkaamisen tukiin liittyvissä asioissa. Varaa aika keuke (at) keuke.fi, 050 341 3210.

 
 
 

Muista seuraava tapahtumamme!

24.04.2024
klo 17:00

Kutsu: Keuken myynti- ja markkinointi-ilta: Myyntiä digitaalisessa maailmassa analogisille ihmisille

 

 

 
 

Ota yhteyttä

Ota rohkeasti yhteyttä ja varaa aika maksuttomaan tapaamiseen tai lähetä meille viesti alla olevalla yhteydenottolomakkeella.

 

Sijaintikartta

Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy
Puuvalonaukio 2D, 2. krs, 04200 Kerava

Näytä kartalla »

 

icon-phone.png

050 341 3210

icon-email.png

keuke@keuke.fi

 

Online-ajanvaraus

 
 
© Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy 2017 | login Synergia Foxy
 
Tuotteita korissa: 0  / Varaa aika »  / Tyhjennä kori