Sisältöön »
 

Artikkelit

02.12.2020

Nopeaa ensiapua ja varautumista tulevaan

Koronaepidemia vei minulta asiakkaat. Miten voin nopeasti reagoida muutokseen?

Hyväksi todettu toimintatapa on aloittaa tutkimalla yrityksen kassavirta ja listaamalla kaikki kiinteät kustannukset. Kannattaa käydä tarkkaan rivi riviltä läpi mitkä kustannukset voi laittaa jäähylle tai siirtää myöhemmäksi. Näin yritys voi ostaa aikaa reagoimiseen.

Monet yritykset ovat pystyneet muuttamaan toimintaansa koronatilanteessa, josta hyvänä esimerkkinä ravintoloiden ulosmyynti. Koronatilanteesta erityisen haastavan tekee se, että yritystoiminta muuttui samanaikaisesti niin monesta näkökulmasta – asiakkaat ja toimintamallit globaalisti – joten yrityksiltä vaaditaan ennennäkemätöntä ponnistusta ja mukautumiskykyä.

 

Vielä korona ei ole vaikuttanut yritykseni toimintaan, mutta pitäisikö minulla olla silti varautumissuunnitelma ja miten se tehdään? 

Varautuminen on tärkeää. Normaalissa tilanteessa yrityksen on kaukonäköistä kerätä kassapuskuria pahan päivän varalle. Tässä tilanteessa pelkkä säästäväisyys ei välttämättä riitä. Hyvä tapa varautua on miettimällä erilaisia tulevaisuusskenaarioita ja laatia kutakin skenaariota varten vähintään muutaman kohdan varautumissuunnitelma. Mitä jos kriisi pitkittyy ja syksyllä tulee toinen virusaalto? Miten se tulee vaikuttamaan asiakkaittesi toimintaan ja ostopäätöksiin? Muun muassa tällaista sparrailua me Keuken yrityskehittäjät teemme yrittäjien kanssa.

 

Pitäisikö minulla olla suunnitelma myös mahdollisten tulevien epidemioiden ja vastaavien kriisien varalle?

Mikäli nykyinen tilanne jatkaa suotuisaa kehitystä, yhä useampi yritys alkaa siirtymään tulipalojen sammuttamisesta proaktiiviseen kehittämistyöhön ja niin kutsuttuun uuteen normaaliin mukautumiseen. Koronan kaltaista kriisiä ei toivottavasti enää koskaan tarvitse kokea, mutta siitä saatavat opit ovat varmasti täällä jäädäkseen. Arvoketjujen rakentamisessa otetaan tarkemmin huomioon erilaisia toimitus- ja muita riskejä, ja liiketoimintamallit rakennetaan entistä joustavimmiksi. Yrityksen kyky selvitä vastoinkäymisistä on hyvää varautumista ja myös vahva kilpailuvaltti alalla kuin alalla.  

 

Olen saanut jo kehittämisrahaa ELY-keskukselta. Voinko saada myös kustannustukea? Erilaisia yritystukia, kehittämisrahaa ja kustannustukia on siis tarjolla, mutta mistä tiedän mitä kaikkea on mahdollista hakea ja sulkevatko ne toisiaan pois?

Valtionhallinto on onnistunut nopeasti luomaan erilaisia koronatukiväyliä yrityksille, aina yksinyrittäjistä isompiin yrityksiin, mukaan lukien myös maatalousyrittäjät. Nopeudesta johtuen tukien kriteereitä ja tukia on jouduttu tarkentamaan lennossa, ja siksi ajantasaisin tieto kannattaa tarkistaa Keuken verkkosivuilta tai soittamalla meille.

Yritystoiminnan rahoituksessa ensisijainen taho on kuitenkin aina yrittäjän oma pankki.

 

Mitä muuta rahoitusta on tarjolla ja mitä kaikkea rahoitusta voi hakea yrityksen kehittämiseen?

Koronatukien lisäksi yrityksillä on haettavissa ns. normaalit yritystuet, kuten esimerkiksi Business Finlandin Tempo-rahoitus sekä ELY:n kehittämisavustus. Iso osa Keuken toiminta-alueesta on myös EU:n maaseuturahaston yritystukien piirissä. Investointeja, kansainvälistymistä ja kasvua suunnitellessa kannattaa aina tarkistaa sen hetkiset olemassa olevat tuki-instrumentit. Me autamme näidenkin selvittelyssä mielellämme.


 
 
 

Muista seuraava tapahtumamme!

10.04.2024
klo 17:00

KUTSU: Keuken talousilta: Miten maailmantalous vaikuttaa omaan yritykseeni?

 

 

 
 

Ota yhteyttä

Ota rohkeasti yhteyttä ja varaa aika maksuttomaan tapaamiseen tai lähetä meille viesti alla olevalla yhteydenottolomakkeella.

 

Sijaintikartta

Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy
Puuvalonaukio 2D, 2. krs, 04200 Kerava

Näytä kartalla »

 

icon-phone.png

050 341 3210

icon-email.png

keuke@keuke.fi

 

Online-ajanvaraus

 
 
© Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy 2017 | login Synergia Foxy
 
Tuotteita korissa: 0  / Varaa aika »  / Tyhjennä kori