Sisältöön »
 

Artikkelit

01.06.2021

Omistajanvaihdosprosessi kannattaa aloittaa nyt!

Omistajanvaihdokset olivat paljon esillä muutamia vuosia sitten. Mikä nyt on tilanne ja millaista kysyntää on omistajanvaihdosneuvonnalle?

Suomessa kymmenillä tuhansilla ja Keukenkin omistajakuntien alueella tuhansilla yrityksillä on lähivuosina edessään omistajanvaihdos. Elinkeinoelämän kannalta on tärkeää, että mahdollisimman moneen elinkelpoiseen yritykseen löytyy jatkaja tai ostaja.

Me Keukessa haluamme herättää yrittäjät aloittamaan omistajanvaihdostoimet ajoissa ja toisaalta tuoda yrittäjäksi aikovien tietoisuuteen se, että tie yrittäjäksi voi tapahtua myös omistajanvaihdosten kautta. Kysyntää neuvonnalle on, meihin kannattaa olla rohkeasti yhteydessä.


Mistä omistajanvaihdoksessa lähdetään liikkeelle? 

Omistajanvaihdokseen tulisi valmistautua riittävän ajoissa, sopiva aika on noin kolmesta neljään vuotta. Yrittäjän henkilöitymistä liiketoimintaan pidetään usein riskinä ja se saattaa hankaloittaa myyntiä. Omistajanvaihdokseen onkin hyvä valmistautua siirtämällä vastuuta ja tietoa mahdollisille muille yrityksen avainhenkilöille jo hyvissä ajoin, ennen kuin ostajaa on edes näköpiirissä.

Yrityskauppaa suunniteltaessa on tärkeää, että sekä myytävä yritys että myös sen talousluvut ovat kunnossa. Parasta olisi, jos yritys olisi myyntikunnossa koko ajan. Kannattaa siis olla yhteydessä Keukeen, niin voimme yhdessä kartoittaa yrityksen tilannetta.

 

Kuinka paljon aikaa onnistuneeseen vaihtoprosessiin pitää varata aikaa?

Omistajanvaihdosprosessi kestää keskimäärin noin 10 kuukautta, mutta hyvin usein se venyy yli vuoden mittaiseksi. Myyjä voi helpottaa prosessin sujuvuutta monella tapaa. Mitä helpompi yrityksen ostajan on saada käsitys liiketoiminnasta, sitä helpompi hänen on myös hakea tarvittavaa rahoitusta.

Kun myyjällä on antaa ostajalle ajantasainen liiketoimintasuunnitelma, taloustiedot ja budjetti, etenee prosessi sujuvammin ja kaupan todennäköisyys kasvaa. Liiketoiminnan suunniteluun löytyy valmiita pohjia Keuken Yritystulkki-palvelusta.

 

Miten myyjät ja ostajat löytävät toisensa?

Yrittäjän kannattaa aluksi kartoittaa mahdollista jatkajaa yritykselleen omista työntekijöistä, yhteistyökumppaneista, kilpailijoista, asiakkaista tai sukulaisista. Nämä tuntevat yrityksen toiminnan ja heillä on saattanut jo olla mielessä ajatus yrityksen jatkamisesta nykyisen omistajan luopuessa. Myynnin tueksi löytyy myös useita yrityksenmyyntipalveluita, kuten Yrityspörssi. Näistä kanavista myös yrityksen ostamista harkitsevat löytävät itseään kiinnostavia yrityksiä.

 

Missä kaikissa asioissa Keuke voi omistajanvaihdoksissa auttaa?

Me keukelaiset neuvomme omistajanvaihdosta tekeviä tai sitä suunnittelevia yrityksiä. Neuvontaa saavat yhtä lailla yritystään myyvät kuin niitä ostavat, ja niin perheyrityksen luopujat kuin jatkajatkin. Autamme sekä omistajanvaihdosprosessin vaiheiden suunnittelussa että tahtotilojen ja vaihtoehtojen selvittämisessä.

Voimme myös auttaa kartoittamaan kaupan kohdetta, millä perusteella kohteen arvoa lähdetään muodostamaan ja miten se perustellaan. Meiltä saat myös apua myyntimateriaalin laadintaan.

Tänäänkin on hyvä päivä valmistautua yrityskauppaan!

 
 
 

Muista seuraava tapahtumamme!

10.04.2024
klo 17:00

KUTSU: Keuken talousilta: Miten maailmantalous vaikuttaa omaan yritykseeni?

 

 

 
 

Ota yhteyttä

Ota rohkeasti yhteyttä ja varaa aika maksuttomaan tapaamiseen tai lähetä meille viesti alla olevalla yhteydenottolomakkeella.

 

Sijaintikartta

Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy
Puuvalonaukio 2D, 2. krs, 04200 Kerava

Näytä kartalla »

 

icon-phone.png

050 341 3210

icon-email.png

keuke@keuke.fi

 

Online-ajanvaraus

 
 
© Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy 2017 | login Synergia Foxy
 
Tuotteita korissa: 0  / Varaa aika »  / Tyhjennä kori