Sisältöön »
 

Artikkelit

25.01.2022

5 vinkkiä tiimin vuorovaikutuksen parantamiseen

Työyhteisössä, jossa on erilaisuutta arvostava vuorovaikutuskulttuuri ja jossa ihmiset luottavat toisiinsa, konfliktit ovat rakentavia ja luovat uutta. Silloin toisen erilaista ajattelutapaa ei koeta uhaksi ja henkilökohtaiseksi loukkaukseksi, vaan ymmärretään, että asia on toiselle tärkeä ja siksi hän pitää siitä kiinni.

Mutta jos työyhteisössä ei ole luottamusta ihmisten välillä, ja vuorovaikutuskulttuuri on toimimaton, syntyy tuhoisia konflikteja, jotka vahingoittavat ihmisiä ja tulevat myös työnantajalle kalliiksi.

Työyhteisön vuorovaikutustaitojen kehittäminen kannattaa, sillä toimiva vuorovaikutus parantaa tiimityötä, luottamusta ja ilmapiiriä — mikä taas näkyy ennen pitkää viivan alla.

Napatkaa tästä viestinnän ja vuorovaikutuksen vinkit talteen ja käytännössä toteutettavaksi:
 
 1. Panosta viestintään: tiedosta, että kukaan ei koskaan ymmärrä viestiäsi niin kuin itse sen tarkoitat. Varsinkin etäyhteyksin on todella suuri riski, että viestisi ymmärretään väärin. Käytä aikaa viestisi muotoilemiseen niin, että se on varmasti selkeä kaikille. Jos asia on tärkeä, varmista, että se on ymmärretty.

2. Älä tee oletuksia ja tulkintoja. Et voi tietää, mitä toinen todella tarkoittaa, joten jos asia jää epäselväksi, kysy ja pyydä tarkennusta. Kun lähdetään tulkitsemaan toisen tarkoitusperiä, ollaan huteralla jäällä.

3. Kuunnelkaa toisianne. Jakakaa tiimipalavereissa puheenvuorot niin, että myös hiljaiset ja hitaammin lämpenevät voivat antaa panoksensa. Sopikaa maksimipuheaika puheenvuorolle ja sopikaa myös, että keskeyttäminen on kielletty.

4. Ole aidosti läsnä. Sopikaa, että kokouksissa ollaan läsnä myös henkisesti: kännykät ja tietokoneet pidetään poissa käden ulottuvilta ja vain se joka kirjaa päätökset, voi käyttää konetta. Etäkokouksissa kaikki pitävät kamerat auki ja ovat henkisesti ja fyysisesti läsnä. Se että näemme toisemme ja koemme, että olemme läsnä toisillemme, lisää tiimin keskinäistä luottamusta.

5. Pitäkää leirinuotioita. Tarinankerronta on ihmisille tuttu vuorovaikutustyökalu leirinuotioiden ajalta, ja sitä käytetään luottamuksen vahvistajana kriisialueilla rauhanneuvotteluissa. Ottakaa tarinankerronta osaksi viikkopalaveria. Sopikaa, että joka kokouksessa yksi työntekijä vuorollaan kertoo jostain itselleen tärkeästä kokemuksesta elämänsä varrelta. Aikaa tarinalle voidaan antaa esimerkiksi 5–10 minuuttia, eikä kukaan saa keskeyttää sinä aikana. Tarinan jälkeen siitä voidaan keskustella ja kysyä lisää.

 
 
 

Muista seuraava tapahtumamme!

24.04.2024
klo 17:00

Kutsu: Keuken myynti- ja markkinointi-ilta: Myyntiä digitaalisessa maailmassa analogisille ihmisille

 

 

 
 

Ota yhteyttä

Ota rohkeasti yhteyttä ja varaa aika maksuttomaan tapaamiseen tai lähetä meille viesti alla olevalla yhteydenottolomakkeella.

 

Sijaintikartta

Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy
Puuvalonaukio 2D, 2. krs, 04200 Kerava

Näytä kartalla »

 

icon-phone.png

050 341 3210

icon-email.png

keuke@keuke.fi

 

Online-ajanvaraus

 
 
© Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy 2017 | login Synergia Foxy
 
Tuotteita korissa: 0  / Varaa aika »  / Tyhjennä kori