Huono, halpa, hikinen

Start-up-maailmassa puhutaan pivotoinnista, kun kerrotaan miten yritys x päätyikin tekemään jotain ihan muuta kuin alun perin ajateltiin.

Omalla urallani olen tehnyt vähän samaa. Sitä kuvaisin termillä menen sinne minne nokka näyttää.

Olen vaihtanut kirjoittavasta toimittajasta televisioon, sieltä radioon, sieltä puhe- ja valmennusbisnekseen. CV:ni on kuin mielipuolella, mutta hauskaa on ollut. Yrittäjille eteenpäin meneminen onkin usein ylöspäin menemistä tärkeämpää (ja pienyrittäjänä olenkin jo toimitusjohtaja, joten mitäpä tässä.)

Tästä poukkoilusta oli yllättävää hyötyä koronan iskiessä. Ensin piti lusia suruprosessi: kun moni lupaava, kiva tai taloudellisesti merkittävä asia peruuntui, ensin lamaannuin, sitten kielsin kaiken (”tämä on kesään mennessä ohi”), sitten suutuin, ja lopulta vain surin ja olin pettynyt.

Mutta koska yrittäjällä ei ole muuta sosiaaliturvaa kuin kekseliäisyytensä, päätin että nyt ei ole aika jäädä tuleen makaamaan. Oli aika kaivaa jälleen kerran esille kolmen hoon strategia: olla huono, halpa ja hikinen. Se oli toiminut aiemmissakin muutoksissa, joten miksi ei voisi kokeilla nytkin.

Nyt tosin kyseessä ei ollut vapaaehtoinen fiilistely, vaan paras muusa: pakko.

Ensin piti suostua huonouteen; myöntää, että ei osaakaan kaikkea vaikka sellaisen vaikutelman mielellään itsestäni annan. Aloin opiskella digitaalista markkinointia. Aiemmin se oli väistynyt muiden asioiden tieltä, olin pärjännyt ilmankin. Mutta nyt piti suostua oppilaaksi.

Otti luonnon päälle: 25 vuotta sisällöntuotannossa, mutta en ole tajunnut tätä! Enkä tätä! Enkä tätä!

Sitten siirrytään oppimisen seuraavaan vaiheeseen, hikisyyteen. Pitää jaksaa sinnitellä ja tehdä töitä, vaikka lopputuloksesta ei ole mitään tietoa.

Toimen ihmisenä on vaikea sietää sitä, ettei tiedä onko tästä lopulta hyötyä vai ei. Kiristelin hampaita ja väänsin strategiaa. Tein tehtäviä, otin selvää, opiskelin.  

Ja halvalla meni, koska tästä riemusta ei tietenkään kukaan maksanut.  

Mutta, mutta. Pikkuhiljaa digitaalisen tekemisen lainalaisuudet alkoivat saada päässäni muotoa. Opin myös jotain itselleni perin vaikeaa: kysymään neuvoa muilta. Konsultoin digiosaajia, tutustuin täysin uusiin teemoihin. Kudoin itselleni näkymättömästä näkyvää.

Uusiutuminen on välttämätöntä, mutta myös vastenmielistä. Aivomme vastustavat uutta ja hankalaa tutun ja turvallisen sijaan. Siksi olemme uuden äärellä nyrpeitä, vaikka hetken kärsimys tuottaisi hyvää pidemmällä aikavälillä.

Sanomme, että meillä ei ole aikaa, vaikka oikeasti välttelemme kolmea hoota. Sanomme, että ei näitä ennenkään ole tarvittu, vaikka tarkoitamme, että ei oikein kiinnostele tämä opettelu. Siksi monet muutokset jäävät ikuiseen odotushuoneeseen.  Pahimmillaan yrittäjä jää muuttumattomuuden ansaan, jossa ahdistaa paitsi kilpailijoiden uusiutuminen, henkilökohtaisen kasvun tyrehtyminen.

Vuokra-asuntomoguli ja yrittäjä Timo Metsola on tokaissut, että korona on tuottanut ehkä ihmiskunnan suurimman kehitysharppauksen. Opettelimme uutta, kun oli pakko.

Kolmen hoon taustalla on usko siihen, että menestys on siellä, missä itsellä ei vielä ole hallintaa. Siellä, missä huomaa tekevänsä ihan jotain muuta kuin ajatteli.     

Huono, halpa, hikinen

Anna Perho on sisältö- ja valmennusyrittäjä. Hän on kirjoittanut useita selfhelp- ja työelämäoppaita, joista suosituin on ajankäyttöä käsittelevä Antisäätäjä - fiksun ajankäyttäjän opas. Suosittu kolumnisti ja inspiraatiopuhuja, jonka missiona on tehdä työelämästä hauskempaa. Herättikö lukemasi ajatuksia?

Twitter @annaperho
 Instagram @annaperho
MAIL anna @ annaperho.fi

 

28.09.2021 | Peter de Jong

Ketjuyrittäjyys on yhdessä yrittämistä

Lue lisää


15.09.2021 | Elina Hiltunen

Työelämä muuttuu taas- oletko valmis?

Lue lisää


01.09.2021 | Marianne Ahvenranta

Mistä kenkä puristaa, yrittäjä? ”Aika ei millään riitä kaikkeen”

Lue lisää


18.08.2021 | Meri Varkoi-Anhava

Yrityksen myynti – miksi jokaisen yrittäjän kannattaa kiinnostua yrityskaupasta?

Lue lisää


04.08.2021 | Valtteri Lindholm

Pärjääkö yritys enää ilman verkkokauppaa?

Lue lisää


14.07.2021 | Anna Perho

Kuka olet, vaikka et yrittäisi?

Lue lisää


30.06.2021 | Elina Pekkarinen

Kesä on parhainta aikaa rentoutua – ja samalla kehittää

Lue lisää


16.06.2021 | Maaret Kallio

Tunteet ovat tärkeä osa inhimillistä yrittäjyyttä

Lue lisää


02.06.2021 | Jyrki Poikkimäki ja Riitta Backman

Valmistavan teollisuuden PK-yrityksissä digiloikka on vielä alkuvaiheessa

Lue lisää


18.05.2021 | Perttu Pölönen

Kriisi tuhoaa paljon, mutta luo tilalle enemmän

Lue lisää


05.05.2021 | Meri Varkoi-Anhava

Mielessä yrityksen perustaminen – harkitse myös ostamista

Lue lisää


21.04.2021 | Marianne Ahvenranta

Tuotteistaminen ja palvelumuotoilu

Lue lisää


07.04.2021 | Sami Laiho

Mitä PK-yrityksen tulisi huomioida tietoturvasta?

Lue lisää


24.03.2021 | Anna Perho

Mitä missä milloin?

Lue lisää


10.03.2021 | Atte Varsta

Kieleni rajat ovat maailmani rajat

Lue lisää


24.02.2021 | Valtteri Lindholm

Yritys ja erehdys

Lue lisää


10.02.2021 | Elina Pekkarinen

Kasvu tehdään yritys kerrallaan

Lue lisää


27.01.2021 | Elina Hiltunen

Digitalisaatio murtaa rajoja, mutta biteilläkin on hintansa

Lue lisää


12.01.2021 | Heini Kettunen

Omituisen vuoden jälkeen kohti uutta normaalia

Lue lisää


 
 

Muista seuraava tapahtumamme!

26.10.2021
klo 08:30

KUTSU: Keuken aamukoulu 26.10. webinaarina

 
 

Ota yhteyttä

Ota rohkeasti yhteyttä ja varaa aika maksuttomaan tapaamiseen tai lähetä meille viesti alla olevalla yhteydenottolomakkeella.

 


 
 

Jätä tämä tyhjäksi


 
 

Liity postituslistalle

 

Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy
Puuvalonaukio 2D, 2. krs, 04200 Kerava

› Näytä kartalla

 

icon-phone.png

050 341 3210

icon-email.png

keuke@keuke.fi

 

ONLINE-AJANVARAUS

 
 
© Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy 2017 | login Synergia Foxy
 

Keuke, Development Centre Ltd. Helsinki Region North, aims to create growth for the region thorough counselling and supporting local businesses. Our services include for example:

Our clients, local SME′s, have insofar been exceedingly satisfied with our services, and we strive to keep it that way.

Keuke is owned by seven municipalities in Central Uusimaa: Kerava, Järvenpää, Tuusula, Nurmijärvi, Pornainen, Sipoo and Karkkila and our services are free of charge for our clients.

Helsinki Region North, Central Uusimaa, has an excellent logistic position at the border of the best markets. It is part of the Helsinki metropolitan area and is the gateway to Finnish, European and Eastern markets, such as Russia and the Baltic countries.

Our Contact details:
Address: Puuvalonaukio 2D, 2rd floor
Kerava

Tel: +35850 341 3210

Keuke, Utvecklingscentret för Mellersta Nyland, är ett företagsrådgivningsbolag som ägs av sju kommuner i Mellersta Nyland. Vi sträver efter att skapa tillväxt på området genom att stöta och rådda små och medelstora företag i till ex. följande frågor:

Utöver dessa tjänster, organiserar vi också flera större evenemang och utbildningar om året med varierande tema inom affärslivet.

Keukes rådgivningstjänster är kostnadsfria och betjänar företag som är verksamma i våra ägarkommuner: Borgnäs, Högfors, Kervo, Nurmijärvi, Sibbo, Träskända och Tusby.

Våra kunder har såtillvida varit väldigt nöjda med våra tjänster och vi kämpar för att det kommer att vara så också i framtiden.

Ytterligare information:

Elina Duréault, företagsrådgivare
gsm 050 3668 588

Elina Pekkarinen, verkställande direktör
gsm 050 549 2213

E-post: förnamn.efternamn(at)keuke.fi

SIBBO

Sibbo är en snabbt växande tvåspråkig kommun som ligger på ca 25 km:s avstånd från Helsingfors och Borgå och är en del av huvudstadsregionens ekonomi- och pendlingsregion. Sibbos läge invid Lahtis och Borgå motorvägar är logistiskt sett utmärkt. Man når Helsingfors-Vanda flygplats samt Nordsjö hamn under en halv timme.

Sibbo kommun säljer företagstomter på Lönnbacka företagspark och Bastukärr logistikområde.

Bastukärr arbetsplatsområde omfattar ett område på ca 230 hektar invid Kervovägen. Området lämpar sig väl för logistikfunktioner som kräver stort utrymme. Även serviceföretag kan etablera sig på området.

Lönnbacka företagsparkets arbetsplatsområden är beläget invid Mårtensbyvägen mellan Nickby och Tallmo. Det finns lediga företagstomter på området.

Lediga företagstomter och lokaliteter:
http://www.sipoo.fi/se/service/bygga_och_bo/tomter_till_salu
http://www.sipoo.fi/se/kartor