Digitalisaatio murtaa rajoja, mutta biteilläkin on hintansa

Koronavirus on ollut shokki yhteiskunnallemme, mutta jättipotti digitalisaatiolle. Viimeistään nyt erilaiset digitaaliset palvelut on otettu käyttöön. Digiloikkia ollaan nähty korona-aikaan monissa yhteyksissä. Ruuan nettikaupan kasvu ja etätyö ovat esimerkkejä näistä.

Digitaalisuudesta puhutaan, kun erilaiset tuotteet ja palvelut menevät bittimuotoon ja näin ne ovat helposti saatavilla erilaisien laitteiden avulla käytännössä paikasta riippumatta. Digitaalisuus on tehnyt monista tuotteista aineettomia, rivejä ykkösiä ja nollia. Kirjaan ei tarvita enää paperia, eikä musiikkiin polykarbonaattia. Yksi laite (älypuhelin) riittää eri sisältöjen toistamiseen- ja voihan sillä soittaa puheluitakin!

Se, että tuotteet ja palvelut muuttuvat digitaaliseen muotoon, tekee monesta toiminnasta suorastaan naurettavan helppoa. Saatavuus paranee ja nopeutuu, kun palvelun tai tuotteen ostajan ei tarvitse fyysisesti siirtyä palveluntarjoajan luo. Keskiuusimaalaisen pk-yrityksen markkinat laajenevat digitalisaation avulla globaaleiksi, kun välimatkoilla ei ole enää merkitystä.

Uusien algoritmien avulla voimme käsitellä tätä tietoa nopeasti ja jopa oppia ennakoimaan ihmisten käyttäytymistä.  Digitaalisuus siis helpottaa elämäämme, mutta kolikolla on kääntöpuolensa. Digimaailma vaatii aina jonkin laitteen, joka tulkitsee ykkösien ja nollien virtaa. Useimmin se on älykännykkä tai tietokone. Digitalisaation myötä näiden tuotteiden kysyntä on kasvanut rajusti. Esimerkiksi vuonna 2007 kännyköitä myytiin Statistan mukaan noin 122 miljoonaa, vuonna 2019 yli 1,59 miljardia.

Vuonna 2016 maailmassa tuotettiin yhtä paljon e-jätettä kuin 2400 Eiffel-tornia painaa yhteensä. Valitettavan usein elektroniikkajäte päätyy kehitysmaihin, jossa köyhät erottelevat materiaalia turvattomissa olosuhteissa. Erityisesti lapsia käytetään kaivoksilla orjatyössä. Tietotekniikka ja elektroniikkatuotteet ovatkin G20 maihin tuotuja yleisimpiä tuotteita, joiden valmistuksessa on käytetty orjatyövoimaa.

Digituotteet kuluttavat myös energiaa, ja fossiilisen energian käyttö on yksi suurimmista kasvihuonekaasujen tuottajista. Facebookin sähkön käyttö on melkein kymmenkertaistunut vuosien 2011-2019 välillä. Bitcoinsien louhimiseen käytetään saman verran energiaa kuin koko Sveitsi käyttää. Kun 240 miljoonaa fania lukee Cristian Ronaldon Instagram postauksen, kuluu energiaa yhtä paljon kuin 10 kotitaloutta käyttää Isossa Britanniassa vuodessa. Digitalisaatio siis kasvattaa energian kulutusta. Muita digihaasteita ovat kyber- ja tietoturvauhat sekä se, mihin kaikkea meistä kerättyä tietoa käytetään hyväksi ja kuka tätä tietoa käyttää.

Maailmamme on digitalisoitunut viimeisten parin kymmenen vuoden aikana hurjaa tahtia. Tulevaisuudessa tahti tullee yhä kiihtymään. Uudet teknologiat kuten 5G verkot, virtuaalitodellisuus, kvanttitietokoneet ja kehittyvät tekoälyalgoritmit siirtävät tietomme verkkoihin yhä enemmän. Ne tekevät elämästämme yhä läpinäkyvämpää ja ehkä ennustettavampaa. Se, kenellä on avain tietoon, tulee pitämään käsissään digimaailman valtikkaa. Utopiamaailmassa yksilö omistaa oman tietonsa itse ja ymmärtää käyttää sitä oman etunsa mukaan.

Elina Hiltunen

Digitalisaatio murtaa rajoja, mutta biteilläkin on hintansa

Elina Hiltunen on futuristi, kauppatieteiden tohtori ja diplomi-insinööri. Hänet on listattu maailman 50 johtavan naisfuturistin joukkoon Forbesissa. Hänet on myös listattu maailman 25 johtavan naisfuturistin joukkoon.

Elina on arvostettu luennoitsija ja kouluttaja. Uransa aikana hän on pitänyt satoja tulevaisuusaiheisia luentoja sekä Suomessa että ulkomailla. Ennakointikokemusta Elinalla on esimerkiksi Nokialta, Finprosta ja Tulevaisuuden tutkimuskeskuksesta. Hän on myös työskennellyt Aalto yliopiston ARTSissa executive in residence tittelillä. Tällä hetkellä Elina on yrittäjä yrityksessään: What's Next Consulting Oy.

 

05.05.2021 | Meri Varkoi-Anhava

Mielessä yrityksen perustaminen – harkitse myös ostamista

Lue lisää


21.04.2021 | Marianne Ahvenranta

Tuotteistaminen ja palvelumuotoilu

Lue lisää


07.04.2021 | Sami Laiho

Mitä PK-yrityksen tulisi huomioida tietoturvasta?

Lue lisää


24.03.2021 | Anna Perho

Mitä missä milloin?

Lue lisää


10.03.2021 | Atte Varsta

Kieleni rajat ovat maailmani rajat

Lue lisää


24.02.2021 | Valtteri Lindholm

Yritys ja erehdys

Lue lisää


10.02.2021 | Elina Pekkarinen

Kasvu tehdään yritys kerrallaan

Lue lisää


12.01.2021 | Heini Kettunen

Omituisen vuoden jälkeen kohti uutta normaalia

Lue lisää


 
 

Muista seuraava tapahtumamme!

19.05.2021
klo 17:00

KUTSU: Keuken joka yrittäjän talouskoulu 19.5.2021 livestreamina

 
 

Ota yhteyttä

Ota rohkeasti yhteyttä ja varaa aika maksuttomaan tapaamiseen tai lähetä meille viesti alla olevalla yhteydenottolomakkeella.

 


 
 

Jätä tämä tyhjäksi


 
 

Liity postituslistalle

 

Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy
Puuvalonaukio 2D, 2. krs, 04200 Kerava

› Näytä kartalla

 

icon-phone.png

050 341 3210

icon-email.png

keuke@keuke.fi

 

ONLINE-AJANVARAUS

 
 
© Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy 2017 | login Synergia Foxy
 

Keuke, Development Centre Ltd. Helsinki Region North, aims to create growth for the region thorough counselling and supporting local businesses. Our services include for example:

Our clients, local SME′s, have insofar been exceedingly satisfied with our services, and we strive to keep it that way.

Keuke is owned by seven municipalities in Central Uusimaa: Kerava, Järvenpää, Tuusula, Nurmijärvi, Pornainen, Sipoo and Karkkila and our services are free of charge for our clients.

Helsinki Region North, Central Uusimaa, has an excellent logistic position at the border of the best markets. It is part of the Helsinki metropolitan area and is the gateway to Finnish, European and Eastern markets, such as Russia and the Baltic countries.

Our Contact details:
Address: Puuvalonaukio 2D, 2rd floor
Kerava

Tel: +35850 341 3210

Keuke, Utvecklingscentret för Mellersta Nyland, är ett företagsrådgivningsbolag som ägs av sju kommuner i Mellersta Nyland. Vi sträver efter att skapa tillväxt på området genom att stöta och rådda små och medelstora företag i till ex. följande frågor:

Utöver dessa tjänster, organiserar vi också flera större evenemang och utbildningar om året med varierande tema inom affärslivet.

Keukes rådgivningstjänster är kostnadsfria och betjänar företag som är verksamma i våra ägarkommuner: Borgnäs, Högfors, Kervo, Nurmijärvi, Sibbo, Träskända och Tusby.

Våra kunder har såtillvida varit väldigt nöjda med våra tjänster och vi kämpar för att det kommer att vara så också i framtiden.

Ytterligare information:

Elina Duréault, företagsrådgivare
gsm 050 3668 588

Elina Pekkarinen, verkställande direktör
gsm 050 549 2213

E-post: förnamn.efternamn(at)keuke.fi

SIBBO

Sibbo är en snabbt växande tvåspråkig kommun som ligger på ca 25 km:s avstånd från Helsingfors och Borgå och är en del av huvudstadsregionens ekonomi- och pendlingsregion. Sibbos läge invid Lahtis och Borgå motorvägar är logistiskt sett utmärkt. Man når Helsingfors-Vanda flygplats samt Nordsjö hamn under en halv timme.

Sibbo kommun säljer företagstomter på Lönnbacka företagspark och Bastukärr logistikområde.

Bastukärr arbetsplatsområde omfattar ett område på ca 230 hektar invid Kervovägen. Området lämpar sig väl för logistikfunktioner som kräver stort utrymme. Även serviceföretag kan etablera sig på området.

Lönnbacka företagsparkets arbetsplatsområden är beläget invid Mårtensbyvägen mellan Nickby och Tallmo. Det finns lediga företagstomter på området.

Lediga företagstomter och lokaliteter:
http://www.sipoo.fi/se/service/bygga_och_bo/tomter_till_salu
http://www.sipoo.fi/se/kartor