Yrittäjälle yrityksen kannattavuus on varmasti tärkein asia yrittämisessä.
Jotta yritys tietää missä mennään, täytyy yrityksen laatia kirjanpito, joka monesti on ulkoistettu tilitoimistolle. Näin yrittäjälle jää aikaa johtaa ja kehittää omaa liiketoimintaa ja tehdä tuottoa.
Ja kun kirjanpito on laadittu, ja eteen on saatu kirjanpidon raportit, on aika tarkastella numeroita. Mitä numerot sitten kertovat?
Kun yrityksen kirjanpito laaditaan suoriteperusteisesti eli tuotot ja kulut kohdistetaan kyseessä olevalle ajanjaksolle, saadaan jo melko ajantasaista numerotietoa yrityksen tilanteesta. Suoriteperusteinen kirjanpito tarkoittaa sitä, että kulu ja tuotto kohdistetaan samalle päivälle, kun osto ja myynti on tapahtunut.
Lähdetään liikkeelle tuloslaskelmasta. Tuloslaskelma kertoo yrityksen kannattavuuden. Tuloslaskelma on vähennyslaskelma, jossa tuloista on vähennetty menot. Tuloslaskelmassa luvut eivät sisällä arvonlisäveroa. Poikkeuksena yritykset tai yhdistykset, jotka eivät ole arvonlisäverovelvollisia. Mikäli yrityksellä on vertailukelpoista materiaalia, kannattaa tutkia kuukausittaisia tuloslaskelmia rinnakkain, esimerkiksi edellisen vuoden vastaava ajankohta, kuukausi tai vuosi.
Liikevaihto eli yrityksen myynti kertoo yrityksen toiminnan koon, paljonko se on myynyt tuottamiaan ja/ tai hankkimiaan tavaroita ja palveluita. Liikevaihto lukuna ei kuitenkaan vielä kerro mitään yrityksen kannattavuudesta tai sen tilanteesta. Sen selvittämiseksi liikevaihdosta tulee vähentää kaikki juoksevat kulut.
Materiaalit ja palvelut sisältää yrityksen hankkimat aineet, tarvikkeet sekä ulkopuoliset palvelut, jotka kohdistuvat suoraan myytäviin tuotteisiin ja palveluihin. Mikäli tuotteita hankintaan varastoon, kirjanpidossa ostot oikaistaan suhteessa varaston muutoksen kirjauksella.
Henkilöstökuluihin kirjataan yrityksen työntekijöiden palkat sivukuluineen, joita ovat eläkevakuutus, työttömyysvakuutus, tapaturma- ja ryhmähenkivakuutus.
Mikäli yhtiöllä on kalustoa, laaditaan kalustosta suunnitelman mukaiset poistot. Poistojen avulla taseeseen merkityt investoinnit jaksotetaan eri tilikausille kuluksi, eikä näin tule kertakuluna rasittamaan tulosta.
Liiketoiminnan muihin kuluihin sisältyy muut yrityksen kiinteät kuukausittaiset menot esimerkiksi toimitilakulut, puhelin- ja markkinointikulut sekä muut kiinteät kulut, joita yritykselle syntyy liiketoiminnan harjoittamisesta.
Näin päästään tuloslaskelmassa tilanteeseen, jossa liikevaihdosta on vähennetty liiketoimintaan liittyvät kulut, eli saadaan selville yrityksen liikevoitto (-tappio). Tämä luku kertoo yrityksen operatiivisen toiminnan tilanteesta, koska siinä ei ole vielä huomioitu rahoituseriä, joita ovat mm. korkokulut ja -tuotot. Näiden jälkeen lasketaan verot ja saadaan aikaan tilikauden/sen hetken tilanteen lopullinen tulos, onko se voittoa vai tappiota.
Tilinpäätöksen tarkoituksena on antaa sekä yrityksen sisäisille että ulkoisille toimijoille kuva yrityksen taloudellisesta tilanteesta. Vaikka tilinpäätös kertoo menneestä, se antaa yrittäjälle myös paljon tietoa tulevaan. Tilinpäätös koostuu tuloslaskelmasta ja taseesta sekä tarvittavista liitetiedoista. Tilinpäätöksen tuloslaskelmassa ja taseessa näytetään vertailulukuina edellisen tilinpäätöksen luvut. Liitetietojen laajuus ja sisältövaatimukset määrittyvät yrityksen koon ja yritysmuodon mukaan.
Tuloslaskelman kertoessa onko yritys tehnyt voittoa vai tappiota, kuvaa tase tarkemmin taloudellista tilannetta. Taseen vastaavaa -puoli kertoo yrityksen varallisuuden ja taseen vastattavaa -puoli vastaavasti rahoituksen.
Taseessa tärkeä erä on oma pääoma. Omaan pääomaan kertyy sekä kyseessä olevan tuloslaskelman tulos että aiempien tilikausien tulokset. Jos oma pääoma on negatiivinen, eli oma pääoma on menetetty tarkoittaa se, että yrityksen velat ovat suuremmat kuin varat. Jos taas oma pääoma on positiivinen, kertoo se, että yritys kannattaa ja tuottaa. Oma pääoma kertoo myös voiko yritys nostaa voittovaroja, eli osinkoa.
Tilinpäätökseen kannattaa tutustua huolella, vaikkapa oman kirjanpitäjän kanssa, jolla on kokemusta ja näkemystä siihen, mitä numerot kertovat ja mitä tilinpäätös näyttää.
Myös Keuken yrityskehittäjät auttavat numeroiden tulkkaamisessa. Käymme yrittäjien kanssa läpi, mitä historia näyttää, mutta kaikkein tärkeintä meille on katsoa bisnestä eteenpäin. Minkä pitää myynnin, ostojen, kulujen tai investointien suhteen muuttua, jotta lopputulos näyttää toivotulta? Lisäksi annamme konkreettisia vinkkejä ja sparrausta, miten yrittäjän kannattaa lähteä suunnitelmia toteuttamaan.
Tuija Grönholm on järvenpääläinen tilitoimistoyrittäjä Talousnuotit Oy:ssä. Hänen mottona on ”Kirjanpito on kivaa”.
Marianne Ahvenranta on Keuken yrityskehittäjä. "Olen apuna laskelmien teossa, annan vinkkejä markkinointiin, jelppaan yrityskaupoissa ja välillä myös kansainvälistymiseen ja vientiin liittyvissä kysymyksissä. Minun juttu on se, että aina pitää löytää jotain konkreettista, missä voi auttaa yritystä eteenpäin."
17.09.2024
klo 17:00
Ota rohkeasti yhteyttä ja varaa aika maksuttomaan tapaamiseen tai lähetä meille viesti alla olevalla yhteydenottolomakkeella.
Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy
Puuvalonaukio 2D, 2. krs, 04200 Kerava
050 341 3210
keuke@keuke.fi