Suomessa puhutaan jatkuvasti työvoimapulasta ja rekrytointien haasteesta, joka ulottuu lähes kaikille liiketoiminnan osa-alueille. Ja on puhuttu jo pitkään. Silti asian eteen on tehty harmillisen vähän mitään konkreettisia toimenpiteitä, joista akuutein yritysten kasvun ja kansainvälistymisen kohdalla on ulkomailta Suomeen kohdistuvan, työperäisen maahanmuuton edistäminen.
Harvemmin puhuttu aihe on kuitenkin yrittäjien riittävyys ja suoraan tästä johdettuna yritysten tuottamien palvelujen saatavuus tulevaisuudessa. Tilastollisesti Suomessa on 74000 yli 55-vuotiasta yrittäjää, joiden töiden jatkajaa ei pelkällä sukupolvenvaihdoksilla korvata. Varsinkin, kun sukupolvenvaihdokset eivät verotussyistä ole välttämättä se kaikkein houkuttelevin vaihtoehto. Sama pätee jo olemassa olevan yritystoiminnan ostoon.
Lyödäänpä lisää faktoja pöytään. Seuraavan kymmenen vuoden aikana tulee arviolta 32000 yritystä myyntiin, joille pitäisi löytää paitsi käypä markkina-arvo, niin myös ostaja. Niin ikään tulemme näkemään noin 11000 sukupolvenvaihdosta, edellyttäen edelleen, että seuraava sukupolvi on valmis ottamaan yrityksen hoitaakseen. Tietoisena nuorempien sukupolvien halusta luoda oman elämänsä reunaehdot alusta pitäen itse, tähän lukuun voi olla haastavaa päästä.
25000 yritystä uhkaa lopettaminen, joista melkoinen määrä täysin terveitä valmiine asiakkuuksineen. Nämä yritykset palveluineen siis katoavat eikä ole ollenkaan selvää, että niiden tilalle syntyy automaattisesti uusia. Tämä puolestaan saattaa rapauttaa peruspalveluihin kohdistuvaa yrittäjävetoista liiketoimintaa ja edistää ulkomaisen, tytäryhtiötalouteen nojaavan liiketoiminnan voimistumista entisestään.
Arviolta 6000 yritykselle löytynee jatkaja jo nykyisten omistajien joukosta, joka on kuitenkin kokonaisuudessa liian vähän. On todennäköistä, että tästä joukosta löytyvät yrityksen ovat kooltaan kymmeniä, ehkä parhaimmillaan satoja ihmisiä työllistäviä, ja ne taas rimpuilevat nyt ja tulevaisuudessa yhä voimistuvan työvoima- ja osaamispulan kynsissä.
Kun samaan aikaan kärsimme vielä alenevasta syntyvyydestä, on meillä todennäköisesti edessämme tilanne, jossa myös yritysten määrä tulee laskemaan ja sitä myötä yrittäjyydestä syntyvät työpaikat sekä verotulot niin ikään tulevat vähenemään.
Kun haasteet ovat suuret, niin ratkaisujen pitää olla järeitä. Ilman yrittäjiä ei ole työpaikkoja ja ilman työpaikkoja ei ole kysyntää yritysten palveluille. Toivotaan, että jatkossakin yrittäjyyden edistämisen eteen ollaan valmiita tekemään kaikki tarvittava, jotta kunnallinen, alueellinen että kansallinen kilpailukyky ja elinvoima säilytetään Suomessa korkealla tasolla.
17.09.2024
klo 17:00
Ota rohkeasti yhteyttä ja varaa aika maksuttomaan tapaamiseen tai lähetä meille viesti alla olevalla yhteydenottolomakkeella.
Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy
Puuvalonaukio 2D, 2. krs, 04200 Kerava
050 341 3210
keuke@keuke.fi