Otetaan alkuun muutama luku. Tällä vuosituhannella yksinyrittäjien määrä on kasvanut yli 60 000. Yksinyrittäjiä on Suomessa kohta jo 200 000 (luvut ovat Suomen Yrittäjien Yksinyrittäjäkyselystä). Puolet eli 50 prosenttia kaikista yrittäjistä mainitsee suurimmaksi yrityksen kasvun esteeksi oman jaksamisen. (Luku on Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien Kasvun suunta 2022 -kyselystä).
Trendi siis näyttää, että yrittäminen työllistymisen muotona kasvaa. Samaan aikaan kasvaa huoli tämän kohderyhmän hyvinvoinnista. Turvana ei ole yhtäkään lakia eikä tessiä, useimmiten ei edes työterveyshuoltoa.
Kaikki viimeisimmät yrittäjille suunnatut kyselyt ja tutkimukset kertovat samaa – pitkä pandemia-aika on lisännyt yrittäjien uupumusta. Tahdostakaan huolimatta ei jaksaisi jaksaa. Sisua ei tahdo löytyä edes sisuuntumalla.
Valitettavasti yrittäjien haasteet eivät ole takanapäin. Ajan henki tuntuu olevan, että jokaista huokausta seuraa uusi taloudellinen katastrofi. Nyt uusimpana puhuttaa asiantuntijatkin ällikällä lyönyt inflaatiotahti. Jota seuraa luonnollisesti ostovoiman pieneneminen. Kassat eivät kilise samaan malliin kuin aikaisemmin.
Nyt seuraa tämän kirjoituksen positiivinen osuus. Suurin osa vastoinkäymisistä tapahtuu ja konkretisoituu tunne- ja fiilistasolla, ei siis kirjanpidossa ja tuloksessa. Mutta koska tunteet liikuttavat ihmistä enemmän kuin mikään, pitää päästä tunteisiin kiinni. Asettaa asiat, faktat ja luvut oikeaan mittakaavaan, ja ennen kaikkea päästä pois vellovasta epätoivon ja epävarmuuden tunteesta.
Kun uutiset tuuttaavat tuomion päivää jatkuvalla syötöllä, vähemmästäkin ahdistuu. Helposti joutuu sellaisen tunteen valtaan, että mistään ei tule mitään ja epävarmuus sen kuin kasvaa. Ensimmäinen tehtävä on päästää irti itseään ruokkivista negatiivista ajatuksista. Jotta voi toimia, pitää ensin rauhoittua. Jotta voi ajatella selkeästi, pitää nähdä kauemmaksi kuin omat varpaat näyttävät.
Ahdistuksen tunteessa pienet ja suuret murheet sekoittuvat kaikki samaan soppaan. Siksi on tärkeää kirjata huolet ylös ja laittaa ne mittakaavaan. Kuinka olennaisesti polttoaineiden kustannukset vaikuttavat sinun myyntikatteeseen? Oletko riippuvainen tuontitavaroista, joita on nyt vaikea saada? Miten ne voisi korvata? Mikä on pääasiakaskohderyhmäsi – miten inflaation kehitys vaikuttaa tähän porukkaan?
On siis turha murehtia asioita, jotka eivät suuresti vaikuta sinun liiketoimintaasi. Yhtä lailla on hyvä ymmärtää, mitkä kaikki asiat voivat vaikuttaa liiketoimintaasi. Ja lopulta, miten niihin voi vastata.
Vanha kunnon totuus siitä, että luvut eivät valehtele, kannattaa ottaa lahjana. Epävarmuuden hetkellä on hyvä keskittyä lukuihin ja verrata niitä esimerkiksi vuoden tai kahden vuoden taakse.
Liikevaihto ei kerro kaikkea, mutta myyntikate ja voittoprosentti kertoo. Jos myyntikate alkaa hiipua, se tarkoittaa, että yleinen kustannusten nousu kurittaa myös sinun tulostasi. Mitä eritellympi tuloslaskelmasi on, sitä tarkempaa tietoa saat muuttuneista kustannuksista. Laita seurantaan ne luvut, jotka todennäköisimmin vaikuttavat katteeseen ja siten myös myyntiin.
Tämä kaikki edellä mainittu analysointi, jäsentely ja laskeminen ovat meidän keukelaisten ydinosaamista ja jokapäiväistä työtä. Me näemme nopeasti luvuista, missä on ongelma. Me sparraamme toimissa, joiden ansiosta voit kääntää asioiden suunnan. Ja mikä tärkeintä, sinun ei tarvitse miettiä asioita yksin. Asiat menevät oikeaan perspektiiviin usein jo ihan jutellessa.
* * *
Muista pitää itsestäsi ja jaksamisesta huolta. Lähde ulos raikkaaseen ilmaan, rannalle tai metsään. Anna pään tuulettua kaikista ajatuksista, keskity jäätelöön, lapsiin tai hien tuottamiseen. Jokaisen inflaation ja hinnannousun aikanakin on kesä.
Kirjoittaja Elina Pekkarinen on toiminut kymmenen vuotta Keuken toimitusjohtajana. Vahvan yritys- ja aluekehitystaustan omaava Elina innostuu strategiatyöstä, yritysten kasvusta sekä muutos- ja kehitysprojekteista. Vapaa-aikana hänet tavoittaa parhaiten mökkeilemästä, kokeilemasta uusia ruokareseptejä tai ulkoa luonnosta. Intohimona on metsästys ja eritysesti jänisjahti, jota Elina tekee kolmen ajavan beaglen kanssa kelillä kuin kelillä.
17.09.2024
klo 17:00
Ota rohkeasti yhteyttä ja varaa aika maksuttomaan tapaamiseen tai lähetä meille viesti alla olevalla yhteydenottolomakkeella.
Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy
Puuvalonaukio 2D, 2. krs, 04200 Kerava
050 341 3210
keuke@keuke.fi