Sisältöön »
 

Blogi

Minä vastustan! Haluatko oikeasti vastustaa tulevaisuutta vai päästä helpolla?

Höpö höpö. Ei nyt innostuta liikaa. Ette te kuitenkaan osaa. Ei sillä ole merkitystä. 

Saan usein tällaista palautetta, kun esitän uusia ideoita tai ratkaisuvaihtoehtoja.

Me vastustamme muutoksia. Riippumatta perusteluista tai faktoista, vastustus on ensimmäinen reaktio, kun nykytilaa pitäisi muuttaa. Tämä on turvallisempi ja nopeammin saatavilla oleva vaihtoehto, kuin ne muut.  

Vaikka kukin meistä kokee olevansa rationaalinen ja eteenpäin katsova, olemme pääosin riskien karttajia. Päätöksenteossa menetyksen mahdollisuus koetaan voimakkaammin kuin voiton mahdollisuus. Taustalla on mielen mekanismeja, jotka ohjaavat ajatteluamme. Daniel Kahneman tunnisti nopean ja hitaan ajattelun. Nopea reaktiivinen ajattelu tekee valtaosan päätöksistämme tiedostamattomasti, ilman että vaivaamme niillä sen enempää päätämme.

Kun haetaan uudistumista, innovaatiota ja suurten kysymysten ratkaisuja, vastustus on huono strategia. Kuinka voisimme nousta uomakipittämisestä vuoren harjalle tarkastelemaan ympäristöä laajemmin ja näkemään uusia ratkaisuvaihtoehtoja?

Leonardo da Vinci hämärsi töissään todellisuuden ja kuvitellun rajaa. Maalauksissa tämä ilmeni henkilön ääriviivojen häivyttämisenä. Teknisissä keksinnöissä, kuten lentolaitteessa, tämä toteutui piirroksina, joiden toteutus ei ollut mahdollista silloisin tekniikoin. Leonardo ymmärsi, että ratkaisut löytyvät aikanaan, kunhan idea on kohdallaan.

Uusien ajatusten esittäjät ovat yrityksessä yksinäisiä susia. He ovat kuitenkin yrityksen tärkein uudistusvoima riippumatta siitä, ovatko he organisaation huipulla vai harjoittelijoita. Yritykselle on hyödyllistä rakentaa käytäntöjä, joilla yksilöiden ja tiimien uudet ajatukset voimistetaan, yhdistetään ja hyödynnetään. Uudistuskykyisiä supertiimejä rakennetaan ylittäen estottomasti organisaation sisäisiä ja ulkoisia raja-aitoja.

Ympäröivä maailma, käyttäjätarpeet ja teknologiat muuttuvat nopeasti. Start-upit, jotka lähtökohtaisesti rakennetaan digitaalisuuden pohjalta kasvavat nopeammin ja tuottavammin kuin ns. perinteiset yritykset. Tekoäly on muodostumassa osaksi kaikkea toimintaa Internetin ja toimistosovellusten rinnalle. Metaversumi täydentää nykyistä liiketoimintaympäristöä. Tällaiset ilmiöt ovat useimmille vielä kummajaisia ja höpöhöpö-asioita. Mutta ne ovat maailmaa, johon olemme jo siirtymässä.

On järkevää tähdätä sinne, missä kiekko on kohta. Yrityksen voittava strategia on tavoitella sitä, mikä on tulossa. Tähän tarvitsemme Kahnemanin kuvaamaa hidasta ajattelua. Hidas ajattelu pystyy analysoimaan nykytilaa, oivaltamaan vaihtoehtoja, ja näkemään tehokkaasti ensireaktioiden toiselle puolen. Hitaan ajattelun mahdollistajia ovat mm. osallistaminen, innostaminen ja rohkaisu uuden löytämiseen, sekä jatkuva prototyyppien ja kokeilujen toteutus.

Voimme toimia kuin Leonardo ja luonnostella päivittäin tulevaisuutta lyijykynällä. Kun yritys maalaa omaa tulevaisuuttaan, toisen jalan ponnistaessa nykyhetkestä toisen kannattaa olla jo tukevasti tulevaisuudessa, mahdottomassa ja oudossa. 

 

Minä vastustan! Haluatko oikeasti vastustaa tulevaisuutta vai päästä helpolla?

Pekka Ketola, FT, on innovaattori ja uusien liiketoimintamahdollisuuksien kehittäjä. Ketola on toiminut innovaatiojohtamisen tehtävissä mm. Nokia Oyj:ssä. Tällä hetkellä hän luotsaa uutta teollisuutta luovia yrityksiä: Innovaatioyhtiö Ideascout, 3D-tulostuksen 3DStep ja sähkökulkuneuvoja kehittävä Scouter Mobility. Pekka on erityisen kiinnostunut tavoista, joilla kehitystyöhön voidaan tuoda uusia ajattelutapoja, osallistamisen menetelmiä ja yllättäviä raja-aitojen ylityksiä.

 
 
 

Muista seuraava tapahtumamme!

05.12.2023
klo 08:15

Kutsu: Keuken verkostoitumistuokio: Oivalla mikä kuormittaa ja jaksat paremmin

 
 

Ota yhteyttä

Ota rohkeasti yhteyttä ja varaa aika maksuttomaan tapaamiseen tai lähetä meille viesti alla olevalla yhteydenottolomakkeella.

  
 

Jätä tämä tyhjäksi


 
 

Liity postituslistalle »

 

Sijaintikartta

Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy
Puuvalonaukio 2D, 2. krs, 04200 Kerava

Näytä kartalla »

 

icon-phone.png

050 341 3210

icon-email.png

keuke@keuke.fi

 

Online-ajanvaraus

 
 
© Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy 2017 | login Synergia Foxy
 
Tuotteita korissa: 0  / Varaa aika »  / Tyhjennä kori