Sisältöön »
 

Blogi

Viisi vinkkiä – näin valmistelet yrityksestäsi kiinnostavan ostokohteen

Yrityksen myynti on ennemmin tai myöhemmin edessä jokaiselle yritykselle ja yrittäjälle. Oma exit kannattaisi miettiä läpi jo yritystä perustaessa. Kauanko haluaisin toimia yrittäjänä? Mitä sitten teen, kun haluan irtautua? Yritystoimintaa pyörittäessä yksi yrittäjän parhaita vakuutuksia yllätysten varalle on se, että oma yritys on aina sellaisessa kunnossa, että sen voi tarvittaessa siirtää uuteen omistukseen mahdollisimman sujuvasti. Yrityksesi on usein yksi elämäsi suurimmista investoinneista – niin rahallisesti, ajallisesti kuin henkisesti. Miksi et siis pitäisi siitä mahdollisimman hyvää huolta koko ajan? 

Yrityksen valmistelu myyntiin tulee ajankohtaiseksi viimeistään silloin, kun ajatus yrityksen myynnistä herää. Mikä ostajia sitten kiinnostaa? Minkälaiset yritykset ovat tällä hetkellä sellaisia, joihin löytyy ostajaehdokkaita? Ja ennen kaikkea, mitä voit itse yrittäjänä tehdä, jotta yrityksesi olisi aidosti kiinnostava mahdollisimman monelle ostajaehdokkaalle? Yritys kuin yritys, mieti ainakin seuraavat kohdat läpi:

1. Tee itsestäsi tarpeeton

Potentiaaliset ostajat arvioivat myytävää yritystä sen pohjalta, miten helposti ja riskittömästi se on siirrettävissä uuteen omistukseen. Oletko sinä yrittäjänä ja omistajana korvattavissa? Onko yritystoiminta riippuvainen sinun persoonastasi tai henkilökohtaisista suhteistasi? Jos vastasit kyllä, niin mieti mitä keinoja sinulla on vähentää yrityksen riippuvuutta itsestäsi. 

Käytännön toimenpiteitä ovat esimerkiksi vastuun jakaminen henkilöstölle ja avainhenkilöiden sitouttaminen. Kirjalliset sopimukset asiakkaiden, tavarantoimittajien ja muiden keskeisten yhteistyökumppaneiden kanssa kannattaa tehdä. Jos yritys henkilöityy voimakkaasti sinun persoonaasi, voit miettiä pystytkö sitoutumaan mahdollisen ostajan kanssa pidempään siirtymäaikaan, jonka aikana pyritte yhdessä siirtämään henkilösuhteesi uudelle yrittäjälle mahdollisimman hallitusti.  

2. Kerro uskottava tarina ja näytä tulevaisuuden potentiaali

Yrityksen ostossa on kyse tulevaisuudesta. Mitä paremmin ostaja näkee mahdollisuudet tulevaisuuden tuottojen tekemiseen sinun yrityksesi avulla, sen houkuttelevampi ostokohde se on. Kun pystyt yrittäjänä kertomaan uskottavan tarinan yrityksesi historiasta ja siitä, miksi juuri nyt harkitset yrityksen myyntiä, sen kiinnostavamman ostokohteen voit siitä tehdä. 

Ostaja arvioi tulevaisuuden potentiaalia katsomalla yrityksen lukuja niin kuluneina vuosina kuin arvioimalla mahdollisuutta tehdä tuottoa tulevaisuudessa. Ihanteellinen tilanne on se, että yritys on pystynyt näyttämään kykynsä tehdä liikevaihtoa ja tulosta aiempina vuosina, mutta toisaalta tarjoaa myös kehittämisen mahdollisuuksia tulevaisuudessa. Ei haittaa, vaikka joka kiveä ei ole käännetty. On hyvä, että niitä riittää myös mahdolliselle ostajalle käännettäväksi. 

 3. Todista sopeutumiskyky

Kuluneet vuodet niin koronan kuin käynnissä olevan sodan ja energiakriisin osalta ovat haastavia. Vaikutukset eri toimialoilla toimiviin yrityksiin ovat moninaiset. Tämä tuskin tulee yllätyksenä ostajaehdokkaillekaan. 

Mitä paremmin yritys on pystynyt sopeutumaan muuttuviin olosuhteisiin, sen kiinnostavampi se on ostokohteena. Ja mitä paremmin pystyt osoittamaan sopeutumiskykysi, sen todennäköisemmin juuri sinun yrityksesi kiinnostaa potentiaalista ostajaa. 

4. Mieti ja perustele takaisinmaksuaika

Yksi onnistuneen yrityskaupan kulmakivistä on järkevä kauppahinta – kaupan molemmille osapuolille. 

Ostaja tarvitsee useimmiten ulkopuolista rahoitusta toteuttaakseen kaupan. Myyjän kengissä sinun kannattaa miettiä, miten voit perustella kauppahinnan siten, että ostaja pystyy maksamaan kauppahinnan eli investoinnin takaisin rahoittajalle. Tyypillisesti pk-sektorin yrityskaupoissa ajatellaan, että kauppahinta pitäisi pystyä maksamaan takaisin 3-7 vuodessa toimialasta ja kaupan kohteesta riippuen. 

5. Aito valmius myydä ja toimia

Yrityskauppa on iso asia. Jos yrittäminen tuntuu joskus tunteiden vuoristoradalta, niin yrityskaupassa vuoristoradan kurvit ja mäet ovat usein vielä jyrkempiä. 

Kun lähdet myymään, on hyvä miettiä oma henkinen valmius yrityskauppaan. Onko päätös tehty ja harkittu? Jos osakkaita on enemmän kuin yksi, ovatko kaikki samaa mieltä seuraavista askeleista? 

Toisaalta, kun päätös on tehty, on aika toimia. Mitä asioita pitää vielä selvittää? Entä mitä käytännön toimenpiteitä sinun tulee tehdä, jotta myynti voi edetä? Mikä on ensimmäinen askel, jonka otan kohti yrityskauppaa? 

Ostajan löytäminen on tutkitusti suurin haaste yrityskaupassa, joten sitä kannattaa ajatella investointina, johon tulee panostaa sekä aikaa että rahaa. Helppo tapa lähteä kartoittamaan ulkopuolista ostajaa on tehdä myynti-ilmoitus Yrityspörssiin. Halutessasi voit toteuttaa myynnin myös hiljaisesti anonyymin ilmoituksen avulla. Toisaalta kannattaa pitää mielessä, että yrityksen myynti on isoin asia yleensä yrittäjälle itselleen. Siksi myyntiä on turha myöskään arastella. Päinvastoin, omaa elämäntyötään voi myydä ylpeydellä! Yrityskauppa on yksi osa yrityksen normaalia elinkaarta ja edessä jokaisella enemmin tai myöhemmin.    

 

Viisi vinkkiä – näin valmistelet yrityksestäsi kiinnostavan ostokohteen

Meri Varkoi-Anhava (KTM) on Yrityspörssi.fi-verkkopalvelun toimitusjohtaja ja yrittäjä. Hän seuraa työssään, kuinka tuhannet yritykset hakevat ostajaa ja ostettavaa kohdetta Yrityspörssin kautta ja minkälainen lähestymistapa tuo tuloksia. Meri itse on ryhtynyt yrittäjäksi yrityskaupan avulla.  

 
 
 

Muista seuraava tapahtumamme!

17.09.2024
klo 17:00

Keuken B2B myynti-ilta: Datalla ja digillä lisää kauppoja

 
 

Ota yhteyttä

Ota rohkeasti yhteyttä ja varaa aika maksuttomaan tapaamiseen tai lähetä meille viesti alla olevalla yhteydenottolomakkeella.

 

Sijaintikartta

Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy
Puuvalonaukio 2D, 2. krs, 04200 Kerava

Näytä kartalla »

 

icon-phone.png

050 341 3210

icon-email.png

keuke@keuke.fi

 

Online-ajanvaraus

 
 
© Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy 2017 | login Synergia Foxy
 
Tuotteita korissa: 0  / Varaa aika »  / Tyhjennä kori