Sisältöön »
 

Blogi

Osakassopimus kannattaa tehdä aina, miksi?

Yrityksen perustamiseen yhtiökumppanin kanssa liittyy lukuisia asioita, jotka on alkuvaiheessa hoidettava. Tulee sovittua esimerkiksi nimi, yhtiöjärjestys ja vuokrattua tarvittavat tilat.
 
Se, mikä helposti unohtuu, on osakassopimus.
 
Osakassopimus on vapaaehtoinen sopimus yhtiökumppaneiden välillä, joka voi hyödyttää monessa asiassa. Se voi ennaltaehkäistä ristiriitoja, kun asioista on sovittu etukäteen. Se voi myös auttaa oleellisesti yrityksen tulevaisuuden turvaamisessa. On nimittäin niin, ettei toisen osakkeita voi automaattisesti lunastaa.
 
Yrityksen tulevaisuutta voi uhata tilanne, jossa toinen osakkaista ei pysty enää jatkamaan yritystoimintaa, esimerkiksi pysyvän työkyvyttömyyden takia. Tyypillisesti liiketoiminta nojaa yrityksen omistajien työpanokseen, joten tilanne voi vaikuttaa merkittävästi yrityksen toimintaan. Tässä osakassopimus voi auttaa: siihen on mahdollista kirjata ylös, kuinka osakkeiden arvo määräytyy, jos toinen osakkaista joutuu luopumaan yritystoiminnasta.
 
Yhtiökumppanin kanssa olisi hyvä myös miettiä, miten yritystoiminta jatkuu, jos toinen osakkaista menehtyy. Pahimmillaan voi käydä niin, että edesmenneen perikunta, jolle yrityksen toiminta ei ole tuttua, on yrityksen hallituksessa jäljelle jääneen omistajan kanssa tekemässä liiketoiminnan kannalta oleellisia päätöksiä. Tilanne voi olla vaikea erityisesti pienissä yrityksissä.
 
Onkin hyvä selvittää, kuinka yrityksellä tai sen omistajilla olisi mahdollisuus lunastaa menehtyneen yrittäjän omistusosuus. LähiTapiola tarjoaa osakassopimuksen tueksi Liikekumppanuusvakuutus-ratkaisua. Se on LähiTapiolan henkivakuutusratkaisu, joka tehdään suojaamaan yrityksen rahoitus siltä varalta, että esimerkiksi toisen omistajan kuollessa, toinen yrittäjistä saa rahoitettua omistusosuuden ostamisen edesmenneen omistajan perillisiltä. 

Henkivakuutus saattaa pelastaa taloudellisesti hankalassa tilanteessa. Ilman vakuutusta yrityksellä tai osakkailla ei välttämättä ole riittäviä varoja, joilla osakkeiden lunastaminen voitaisiin toteuttaa. Jos yrityksen arvo on esimerkiksi puoli miljoonaa euroa, ei yrittäjällä välttämättä ole varaa niiden lunastamiseen – tai omaisilla osakkeista koituvien perintöverojen maksamiseen. Sopimuksen turvin myös omaisilla on rahaa perintöveroihin.
 
Miksi osakassopimus sitten jää tekemättä?

Tietämättömyys on usein suurin syy. Taustalla voi olla myös epätietoisuus yrityksen taloudellisesta arvosta. Kannattaa muistaa, että yrityksen arvo voi vuosien saatossa nousta. Osakassopimuksessa tulisikin muun muassa määritellä, miten osakkeiden arvo lasketaan.
 
Yhtiöjärjestyksestä, osakassopimuksesta, osakesarjoista ja halutun lunastusmekanismin toteuttamisesta kannattaakin sopia ajatuksella yrityksen lakiasioita hoitavan tahon kanssa – LähiTapiolan Liikekumppanuusvakuutuksella voidaan sitten mahdollistaa tämän ratkaisun rahoittaminen. 

Yhtiökumppanit, pohtikaa näitä asioita etukäteen:

  • Miten turvaatte yrityksen jatkuvuuden, jos liikekumppanille käy jotain?
  • Kuinka osakkeiden arvo määräytyy, jos toinen osakkaista joutuu luopumaan yritystoiminnasta?
  • Millä varoilla osakkeiden lunastus onnistuu? Minkä arvoinen yritys on?

 

Osakassopimus kannattaa tehdä aina, miksi?

Jenni Erling työskentelee LähiTapiolassa henkilöstön palkitsemisen ja sitouttamisen ratkaisuiden sekä avainhenkilö- ja osakasriskien hallinnan parissa. Hän on työssään nähnyt, kuinka tärkeää on hoitaa yritystoiminnan jatkuvuuden kannalta oleelliset sopimuspaperit ja yrittäjien ja yrittäjien perheiden taloudelliset turvat kuntoon.

 
 
 

Muista seuraava tapahtumamme!

03.10.2023
klo 08:30

KUTSU: Keuken Joka yrittäjän juridiikkakoulu osa 3: KUKA HOITAA ASIOITASI, JOS ITSE EI PYSTY?

 
 

Ota yhteyttä

Ota rohkeasti yhteyttä ja varaa aika maksuttomaan tapaamiseen tai lähetä meille viesti alla olevalla yhteydenottolomakkeella.

  
 

Jätä tämä tyhjäksi


 
 

Liity postituslistalle »

 

Sijaintikartta

Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy
Puuvalonaukio 2D, 2. krs, 04200 Kerava

Näytä kartalla »

 

icon-phone.png

050 341 3210

icon-email.png

keuke@keuke.fi

 

Online-ajanvaraus

 
 
© Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy 2017 | login Synergia Foxy
 
Tuotteita korissa: 0  / Varaa aika »  / Tyhjennä kori