Sisältöön »
 

Blogi

Yrittäjän jaksaminen on yrityksen kivijalka - miten vältyt uupumiselta?

Me yrittäjät olemme vähän erikoista sorttia. Olemme hemmetin kovia painamaan hommia, mutta surkeita lepäämään. Korkealla työmoraalilla me toki saamme asioita aikaan ja lyhytaikainen stressi on meille vain hyväksi.

Tiedät varmasti kuitenkin hyvin, että kroonisen stressin seurauksena alkaa muodostua ongelmia. Tilastojen mukaan joka neljäs työikäinen on uupunut. Yrittäjien kohdalla tuo luku on luultavasti isompi.

Kuormitusta tulee nykyään hyvin monesta lähteestä. 2020-luvulla koko elämä on melko uuvuttavaa. Ei pelkästään työ. Jokainen kaatuu, kun painetta tulee tarpeeksi kovaa ja tarpeeksi kauan. Ihan jokainen. 

Jossain vaiheessa kokonaiskuormitus kasvaa liian isoksi ja palaa loppuun. Näin kävi myös minulle 7 vuotta sitten. Toipuminen burnoutista voi viedä vuosia, eikä siihen ole mitään taikatemppuja. 

Kun on koko ajan liekeissä, on vaarana palaa loppuun

Hetkittäistä kuormitusta ei tarvitse välttää, päinvastoin. Joskus pitää venyä äärirajoille, mutta kun kuormitusta seuraa riittävä palautuminen, ihminen kehittyy ja hänen voimavarat säilyvät.

Yrittäjien keskuudessa on kuitenkin valloillaan hustlaamisen kulttuuri. Me elämme siinä uskossa, että mitä enemmän teemme, sitä enemmän saamme aikaiseksi. Se on kuitenkin kaukana todellisuudesta. Me ei jostain syystä anneta lupaa itsellemme höllätä. Sen vuoksi piiskaamme itseämme ja lepääminen nähdään laiskuutena. 

Kun kyseessä on oma firma, työ ei usein edes tunnu työltä. Valitettavasti mukavillakin asioilla voi uuvuttaa itsensä. Innostus on myös korkean vireystason stressitila ja se virittää sympaattista hermostoa. Siksi myös innostuksesta ja positiivisesta stressistä tulee palautua. 

Lopulta kuormituksen ja palautumisen epätasapaino johtaa vääjäämättä seuraaviin asioihin: unettomuuteen, keskittymiskyvyn heikkenemiseen, muistiongelmiin, outoihin sydämentykytyksiin, ahdistukseen, ja jopa masennukseen.

On tärkeää tunnistaa ne hetket, jolloin kroppa alkaa olemaan ylikierroksilla ja stressiä on liikaa. Silloin on parasta hidastaa tahtia ja välttyä pahimmilta seurauksilta. 

Yrittäjällä on monta tapaa torjua uupumusta

Tässä muutama konkreettinen vinkki, mitä voit tehdä kuormituksen ja palautumisen suhteen optimoimiseksi.

1. Priorisoi palautumista

Palautuminen tarkoittaa sitä, että käyttää joka päivä hieman aikaa mukaviin ja rentouttaviin asioihin.

Koska meillä yrittäjillä on jalka jatkuvasti kaasupolkimella, pyri sisällyttämään jokaiseen päivään myös asioita, jotka aktivoivat parasympaattista hermostoa. Tee asioita, jotka tuovat iloa elämään. Tärkeintä on, ettei tekemääsi asiaan liity mitään vaatimuksia.

Palautumisella ei siis tavoitella stressitöntä elämää, sillä stressi on eteenpäin ajava voima. Tavoitteena on, että toiminta ja lepo ovat tasapainossa. 

Palautumista voi hyvin olla keskellä kiireisintä työperiodiakin. Jos ei kuitenkaan suunnittele palautumista etukäteen eikä tiedä itselleen parhaiten toimivia palautumiskeinoja, kuluttaa omat voimavarat aika nopeasti loppuun. 

Muista siis: jos olet väsynyt, lepää. Tai vielä parempi: lepää ennen kuin väsyt ja et väsy koskaan.

2. Opi kuuntelemaan kehon signaaleita

Keho kuiskaa ennen kuin se huutaa. Jos kuuntelee kehoa kun se kuiskaa, välttyy aika monelta huudolta. Kehomme on todella viisas. Me ei usein vaan osata pysähtyä ja ohitetaan kropan signaalit helposti. Tässä asiassa onneksi voi jatkuvasti kehittyä.

3. Aseta selkeät rajat työn ja vapaa-ajan välille

Työ ei ole koko elämä. Työ on yksi osa elämää. Nykyään on helppoa olla töissä koko päivän ja aina tavoitettavissa. Yrittäjän voi olla vaikea irrottaa ajatukset työstä. Juuri tästä syystä älä luovu omista harrastuksista!

4. Opi liikkumaan niin, että se antaa energiaa eikä vie sitä

Jos sinulla on hektinen jakso menossa, jätä kehittävä harjoittelu vähemmälle ja lisää kevyttä aerobista liikettä. Annostele liikunta sopivaksi. 

On hyvä muistaa, että myös treeni aiheuttaa stressiä keholle samalla tavalla kuin jokin deadline töissä. Kuormittuneelle keholle tämä voi kääntyä haitalliseksi - se on ikään kuin stressiä stressin päälle.

Juuri silloin pitäisi panostaa kevyeen liikuntaan esim. kävelyyn. Jonkinlainen liike on aina hyväksi.

5. Käytä teknologiaa tietoisesti

Tämä on yksi isoimmista syistä nykypäivänä, miksi moni yrittäjä on uupunut. Täytämme kaikki mahdolliset aivojen lepohetket älylaitteilla. Näin työmuisti ylikuormittuu. Taukojen pitämistä (ilman puhelinta) työpäivän aikana ei voi liiaksi korostaa. 

6. Arvosta untasi

Uni vaikuttaa ihan kaikkeen. 

Hyvin todennäköisesti kuulut siihen suureen enemmistöön, joka tarvitsee 7-9 tuntia unta yössä. Laadukas uni on edullisin tapa parantaa omaa terveyttä ja se on myös paras täsmäase uupumisen ennaltaehkäisyyn. 

Unta ei voi suorittaa, mutta voit tehdä päivän aikana paljon asioita, jotka parantavat unen laatua.

 

Yrittäjän jaksaminen on yrityksen kivijalka - miten vältyt uupumiselta?

Evgeni Suokas on yrittäjä ja valmentaja. Hän on valmentanut yli 40 000 asiakasta verkossa Tikis-yrityksen kautta hyvinvointiin liittyen. Nykyään hän auttaa yrittäjiä, asiantuntijoita ja muita aivotyöläisiä voimaan hyvin nykyelämän tuomien haasteiden keskellä. 

 
 
 

Muista seuraava tapahtumamme!

03.10.2023
klo 08:30

KUTSU: Keuken Joka yrittäjän juridiikkakoulu osa 3: KUKA HOITAA ASIOITASI, JOS ITSE EI PYSTY?

 
 

Ota yhteyttä

Ota rohkeasti yhteyttä ja varaa aika maksuttomaan tapaamiseen tai lähetä meille viesti alla olevalla yhteydenottolomakkeella.

 







 
 

Jätä tämä tyhjäksi


 
 

Liity postituslistalle »

 

Sijaintikartta

Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy
Puuvalonaukio 2D, 2. krs, 04200 Kerava

Näytä kartalla »

 

icon-phone.png

050 341 3210

icon-email.png

keuke@keuke.fi

 

Online-ajanvaraus

 
 
© Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy 2017 | login Synergia Foxy
 
Tuotteita korissa: 0  / Varaa aika »  / Tyhjennä kori