Sisältöön »
 

Blogi

Jos yrityksiä on paljon myynnissä – se on tilaisuus uudelle yrittäjälle ja yritystoimintaa kasvattavalle

Talouselämä uutisoi viime viikolla, että yrityksiä on myytävänä nyt enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Otsikon mukaan ”Myyntiin tulvii yrityksiä ja ostajat etsivät pian elämänsä diilejä”.

Helposti on löydettävissä ainakin kaksi syytä, miksi yrityksiä on juuri nyt runsaasti myynnissä. Ensimmäinen syy on tämän hetken synkkä taloustilanne ja toinen on yrittäjien eläköityminen.

Ennätysmäärä yrittäjiä on eläköitymässä nyt tai lähivuosina. Trendi on aivan sama kuin työntekijäpuolellakin, sillä suuret sotien jälkeiset sukupolvet ovat poistumassa työmarkkinoilta.

Vaikka suurten ikäluokkien eläköitymisestä on puhuttu pitkään, yritysten sukupolvenvaihdoksia ei ole kuitenkaan tehty samoissa määrin.

Yritysten myyntitulvaan voi vaikuttaa osaltaan myös käynnissä oleva toimialamurros ja teknologinen murros, jotka muuttavat kysyntää ja liiketoimintamalleja.  Ne yritykset, jotka ovat eturintamassa hyödyntäneet digitalisaation mahdollisuuksia, ovat kilpailuasetelmassa suurella etumatkalla. Helppona esimerkkinä kivijalkamyymälä versus kansainvälinen verkkokauppa.

Kuka hyötyy siitä, että yrityksiä on paljon myytävänä?

Ensimmäinen reaktio Talouselämän artikkelin otsikkoon on varmasti monella lannistava. Mitä on tapahtumassa taloudelle ja sen kehitykselle? Onko ilmiö hetkellinen vai pysyvä?

Viittaamani artikkelin otsikossa tuli jo esille, että valppaat yritysostajat ovat nyt liikkeellä etsimässä elämänsä diilejä. Toisin sanoen hyötymässä siitä, että yrityksiä on tarjolla enemmän kuin ostajia. Itse näen, että tilanne voi olla kutkuttavan hyvä niille, jotka ovat harkitsemassa yrittäjäksi lähtemistä.

Valmiin yrityksen ostaminen ja sillä tavalla yrittäjäksi ryhtyminen on varsin suositeltavaa. Valmiin yrityksen kanssa ei tarvitse aloittaa täysin tyhjästä ja uusin silmin yrittäjä voi nähdä vanhassa yrityksessä paljon potentiaalia.

Pahimmassa tapauksessa yrittäjän eläköityminen voi tarkoittaa paitsi yrityksen lakkauttamista, niin myös kyseisen palvelun loppumista paikkakunnalta. Onkin kaikkien etu, että eläköityvät yrittäjät löytäisivät tavalla tai toisella yritykselleen jatkajan. Realistisilla ehdoilla.

Liiketoiminnan kasvattaminen yritysostolla

Liiketoimintakauppa tai yrityskauppa ovat ehkä nopein ja helpoin tapa kasvattaa omaa yritystä. Jos ja kun yrityksiä on myynnissä reilusti, on se monelle jo toimivalle yritykselle tilaisuus laajentaa toimintaa toiselle paikkakunnalle tai ottaa omasta markkinasta merkittävämpi siivu.

Yritys- ja liiketoimintakauppoja soisi näkevän enemmänkin, varsinkin jos niiden avulla onnistutaan tekemään kasvua jopa ostettua markkinasiivua isommin.

Yhteenvetona voisin todeta, että suuri määrä myytävänä olevia yrityksiä ei ole pelkästään negatiivinen asia. Se on pikemminkin tilastollinen väistämättömyys, jonka selitys löytyy väestön ikäpyramidista. Se on väistämätöntä myös nopeasti muuttuvassa toimiala- ja teknologiamurroksessa.

Murroksista ja muutoksista syntyy kuitenkin aina jotain uutta. Niin evoluutio jatkaa revoluution jälkeen kulkuaan.

Me Keukessa olemme olemassa juuri tätä varten. Auttamassa teitä yrittäjiä löytämään yrityksellenne jatkajan, auttamassa yrityksen perustamisessa ja kasvattamisessa. Jos näet kirjoituksessa yhdenkään sinulle sopivan sauman, ota rohkeasti yhteyttä!

Varaa aika!

Jos yrityksiä on paljon myynnissä – se on tilaisuus uudelle yrittäjälle ja yritystoimintaa kasvattavalle

Kirjoittaja Elina Pekkarinen on toiminut yli kymmenen vuotta Keuken toimitusjohtajana. Vahvan yritys- ja aluekehitystaustan omaava Elina innostuu strategiatyöstä, yritysten kasvusta sekä muutos- ja kehitysprojekteista. Vapaa-aikana hänet tavoittaa parhaiten mökkeilemästä, kokeilemasta uusia ruokareseptejä tai ulkoa luonnosta. Intohimona on metsästys ja eritysesti jänisjahti, jota Elina tekee kolmen ajavan beaglen kanssa kelillä kuin kelillä.


 
 
 

Muista seuraava tapahtumamme!

15.08.2024
klo 18:00

KUTSU: Keuken syksyn kick off: Onnistuminen vaatii myös epäonnistumisia

 
 

Ota yhteyttä

Ota rohkeasti yhteyttä ja varaa aika maksuttomaan tapaamiseen tai lähetä meille viesti alla olevalla yhteydenottolomakkeella.

 

Sijaintikartta

Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy
Puuvalonaukio 2D, 2. krs, 04200 Kerava

Näytä kartalla »

 

icon-phone.png

050 341 3210

icon-email.png

keuke@keuke.fi

 

Online-ajanvaraus

 
 
© Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy 2017 | login Synergia Foxy
 
Tuotteita korissa: 0  / Varaa aika »  / Tyhjennä kori