Sisältöön »
 

Blogi

Digitalisaatio murtaa rajoja, mutta biteilläkin on hintansa

Koronavirus on ollut shokki yhteiskunnallemme, mutta jättipotti digitalisaatiolle. Viimeistään nyt erilaiset digitaaliset palvelut on otettu käyttöön. Digiloikkia ollaan nähty korona-aikaan monissa yhteyksissä. Ruuan nettikaupan kasvu ja etätyö ovat esimerkkejä näistä.

Digitaalisuudesta puhutaan, kun erilaiset tuotteet ja palvelut menevät bittimuotoon ja näin ne ovat helposti saatavilla erilaisien laitteiden avulla käytännössä paikasta riippumatta. Digitaalisuus on tehnyt monista tuotteista aineettomia, rivejä ykkösiä ja nollia. Kirjaan ei tarvita enää paperia, eikä musiikkiin polykarbonaattia. Yksi laite (älypuhelin) riittää eri sisältöjen toistamiseen- ja voihan sillä soittaa puheluitakin!

Se, että tuotteet ja palvelut muuttuvat digitaaliseen muotoon, tekee monesta toiminnasta suorastaan naurettavan helppoa. Saatavuus paranee ja nopeutuu, kun palvelun tai tuotteen ostajan ei tarvitse fyysisesti siirtyä palveluntarjoajan luo. Keskiuusimaalaisen pk-yrityksen markkinat laajenevat digitalisaation avulla globaaleiksi, kun välimatkoilla ei ole enää merkitystä.

Uusien algoritmien avulla voimme käsitellä tätä tietoa nopeasti ja jopa oppia ennakoimaan ihmisten käyttäytymistä.  Digitaalisuus siis helpottaa elämäämme, mutta kolikolla on kääntöpuolensa. Digimaailma vaatii aina jonkin laitteen, joka tulkitsee ykkösien ja nollien virtaa. Useimmin se on älykännykkä tai tietokone. Digitalisaation myötä näiden tuotteiden kysyntä on kasvanut rajusti. Esimerkiksi vuonna 2007 kännyköitä myytiin Statistan mukaan noin 122 miljoonaa, vuonna 2019 yli 1,59 miljardia.

Vuonna 2016 maailmassa tuotettiin yhtä paljon e-jätettä kuin 2400 Eiffel-tornia painaa yhteensä. Valitettavan usein elektroniikkajäte päätyy kehitysmaihin, jossa köyhät erottelevat materiaalia turvattomissa olosuhteissa. Erityisesti lapsia käytetään kaivoksilla orjatyössä. Tietotekniikka ja elektroniikkatuotteet ovatkin G20 maihin tuotuja yleisimpiä tuotteita, joiden valmistuksessa on käytetty orjatyövoimaa.

Digituotteet kuluttavat myös energiaa, ja fossiilisen energian käyttö on yksi suurimmista kasvihuonekaasujen tuottajista. Facebookin sähkön käyttö on melkein kymmenkertaistunut vuosien 2011-2019 välillä. Bitcoinsien louhimiseen käytetään saman verran energiaa kuin koko Sveitsi käyttää. Kun 240 miljoonaa fania lukee Cristian Ronaldon Instagram postauksen, kuluu energiaa yhtä paljon kuin 10 kotitaloutta käyttää Isossa Britanniassa vuodessa. Digitalisaatio siis kasvattaa energian kulutusta. Muita digihaasteita ovat kyber- ja tietoturvauhat sekä se, mihin kaikkea meistä kerättyä tietoa käytetään hyväksi ja kuka tätä tietoa käyttää.

Maailmamme on digitalisoitunut viimeisten parin kymmenen vuoden aikana hurjaa tahtia. Tulevaisuudessa tahti tullee yhä kiihtymään. Uudet teknologiat kuten 5G verkot, virtuaalitodellisuus, kvanttitietokoneet ja kehittyvät tekoälyalgoritmit siirtävät tietomme verkkoihin yhä enemmän. Ne tekevät elämästämme yhä läpinäkyvämpää ja ehkä ennustettavampaa. Se, kenellä on avain tietoon, tulee pitämään käsissään digimaailman valtikkaa. Utopiamaailmassa yksilö omistaa oman tietonsa itse ja ymmärtää käyttää sitä oman etunsa mukaan.

Elina Hiltunen

Digitalisaatio murtaa rajoja, mutta biteilläkin on hintansa

Elina Hiltunen on futuristi, kauppatieteiden tohtori ja diplomi-insinööri. Hänet on listattu maailman 50 johtavan naisfuturistin joukkoon Forbesissa. Hänet on myös listattu maailman 25 johtavan naisfuturistin joukkoon.

Elina on arvostettu luennoitsija ja kouluttaja. Uransa aikana hän on pitänyt satoja tulevaisuusaiheisia luentoja sekä Suomessa että ulkomailla. Ennakointikokemusta Elinalla on esimerkiksi Nokialta, Finprosta ja Tulevaisuuden tutkimuskeskuksesta. Hän on myös työskennellyt Aalto yliopiston ARTSissa executive in residence tittelillä. Tällä hetkellä Elina on yrittäjä yrityksessään: What's Next Consulting Oy.

 
 
 

Muista seuraava tapahtumamme!

10.04.2024
klo 17:00

KUTSU: Keuken talousilta: Miten maailmantalous vaikuttaa omaan yritykseeni?

 
 

Ota yhteyttä

Ota rohkeasti yhteyttä ja varaa aika maksuttomaan tapaamiseen tai lähetä meille viesti alla olevalla yhteydenottolomakkeella.

 

Sijaintikartta

Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy
Puuvalonaukio 2D, 2. krs, 04200 Kerava

Näytä kartalla »

 

icon-phone.png

050 341 3210

icon-email.png

keuke@keuke.fi

 

Online-ajanvaraus

 
 
© Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy 2017 | login Synergia Foxy
 
Tuotteita korissa: 0  / Varaa aika »  / Tyhjennä kori