Sisältöön »
 

Blogi

Sisäinen motivaatio synnyttää aikaansaavuutta, kun johtaja uskaltaa päästää irti

Haluatko vahvistaa sekä työntekijöittesi hyvinvointia että aikaansaavuutta? Haluaisitko että ihmiset olisivat oma-aloitteisempia, sitoutuneempia ja innostuneempia työssään? Tällöin kannatta panostaa heidän sisäiseen motivaatioonsa. 

Ulkoisesti motivoitunut työntekijä tekee tehtävänsä, koska tietää saavansa siitä palkkaa ja muita hyötyjä itselleen. Tekeminen itsessään ei hirveästi nappaa. Sisäinen motivaatio sen sijaan tarkoittaa, että tekeminen on niin innostavaa, kiinnostavaa tai arvokasta että se suorastaan vetää puoleensa. Työelämässä sisäistä motivaatiota on tutkittu erityisesti työn imun käsitteen kautta ja tulokset ovat selkeitä: Työn imua kokevat työntekijät ovat aikaansaavempia ja tuottavampia – samalla kun ovat sitoutuneempia, oma-aloitteisempia ja innovatiivisempia.  

Miten sitten vahvistaa sisäistä motivaatiota? Omissa tutkimuksissani olen keskittynyt erityisesti autonomian, kyvykkyyden, yhteisöllisyyden ja hyväntekemisen rooliin keskeisinä sisäisen motivaation rakennuspuina. Mahdollisuus auttaa muita ja tehdä hyvää työnsä kautta motivoi ihmistä. Samoin mahdollisuus tehdä työtä hyvällä porukalla, jossa kokee itsensä arvostetuksi. Tärkeätä on myös päästä käyttämään ja kehittämään omaa osaamistaan sekä tunne aikaansaavuudesta ja asioiden etenemisestä.

Erityisesti haluan kuitenkin nostaa esiin autonomian roolin. Se tarkoittaa tekemisen omaehtoisuutta eli että kokee, että on tilaa päättää miten työtään tekee, ja kokee työnsä tavoitteet itseään kiinnostaviksi ja arvokkaiksi. Eli että tekeminen on kiinnostavaa ja riittävän vapaata. 

Johtaja voi tahattomasti tuhota työntekijöidensä sisäisen motivaation liiallisella puuttumisella heidän tekemiseensä. Mikromanagerointi, kontrollointi ja käskyttäminen nakertavat nopeasti työntekijän autonomian kokemusta. Lopulta motivaationsa kadottanut työntekijä tekee pitkin hampain vain sen mitä käsketään, eikä tippaakaan enempää. 

Autonomian tukeminen lähteekin liikkeelle luottamuksesta. Uskomuksesta, että työntekijä haluaa tehdä hommansa hyvin. Tällöin johtajan tehtävä muuttuu kontrolloivasta valmentavaksi: Miten voin parhaiten työntekijää tukea, jotta hän saavuttaisi tavoitteensa? 

Sisäistä motivaatiota ei voi ylhäältä pakottaa, se kumpuaa nimensä mukaisesti ihmisen sisältä. Mutta valmentavalla otteella johtaja muuttuu sisäisen motivaation esteestä sen vahvistajaksi, joka auttaa henkilöä löytämään innostuksen yhteisiin päämääriin ja tukee hänen mahdollisuuttaan edistää niitä. Tällöin syttyy halu tehdä hommat mahdollisimman hyvin ja työntekijä etenee kohti päämäärää innostuneena ja sitoutuneena.

Antamalla ihmiselle tilaa tehdä työnsä hyvin johtaja palvelee, paitsi työntekijöiden hyvinvointia, myös heidän mahdollisuuttaan tavoitella tuloksellisemmin yhteistä päämäärää.

 

Sisäinen motivaatio synnyttää aikaansaavuutta, kun johtaja uskaltaa päästää irti

Frank Martela on merkityksellisyyden, sisäisen motivaation ja hyvinvoinnin tutkija ja asiantuntija. Hän on tuplatohtori, hyvinvoinnin psykologian dosentti ja kansainvälisestikin tunnustettu sisäisen motivaation, hyvinvoinnin ja merkityksellisyyden tutkija, joka satojen Suomessa pitämiensä puheenvuorojen lisäksi on pitänyt puheenvuoroja yliopistoissa neljällä eri mantereella, mukaan lukien Stanfordin ja Harvardin yliopistot.

 
 
 

Muista seuraava tapahtumamme!

10.04.2024
klo 17:00

KUTSU: Keuken talousilta: Miten maailmantalous vaikuttaa omaan yritykseeni?

 
 

Ota yhteyttä

Ota rohkeasti yhteyttä ja varaa aika maksuttomaan tapaamiseen tai lähetä meille viesti alla olevalla yhteydenottolomakkeella.

 

Sijaintikartta

Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy
Puuvalonaukio 2D, 2. krs, 04200 Kerava

Näytä kartalla »

 

icon-phone.png

050 341 3210

icon-email.png

keuke@keuke.fi

 

Online-ajanvaraus

 
 
© Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy 2017 | login Synergia Foxy
 
Tuotteita korissa: 0  / Varaa aika »  / Tyhjennä kori