Sisältöön »
 

Blogi

Me elämme kuin porsaat – ja sen muuttaminen on suurin bisnesmahdollisuus

Yritykset mahdollistavat kiertotalouden eli sen, miten käytämme kerran luonnosta otetut resurssit tehokkaasti ja pidämme ne kierrossa niin pitkään kuin mahdollista. Yritys, joka kehittää toimintaansa vastaamaan kasvavaan kestävyyden kysyntään todennäköisesti myös pärjää paremmin tulevaisuuden kovassa kilpailussa.

Kurkistus ihan tavallisen kuluttajan jätepisteeseen antaa kuvan siitä, mitä tulevaisuudessa pitää muuttua. Tuotamme yhdyskuntajätettä jokaista suomalaista kohden lähes 600 kg vuosittain ja jätemäärä on viime vuosina vain kasvanut. Maapallolla on rajallinen kyky tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja, ja tänä vuonna kulutimme laskennallisesti käytössä olevat luonnonvaramme vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana. On selvää, että tarvitsemme keinon sopeuttaa toimintaamme rajallisiin resursseihin ilman talouskasvun vaarantamista. Se keino on kiertotalous.

Mistä alkuun?

Kiertotalouden mukaisten liiketoimintamallien käyttöönottamiseksi yrityksen kannattaa pohtia omaa toimintaansa perin pohjin ja lähteä rohkeasti tekemään kokeiluja muutoksen aikaansaamiseksi. Sitra on luokitellut viisi kiertotalouden liiketoimintamallia: tuote palveluna, tuote-elinkaaren pidentäminen, jakamisalustat, uusiutuvuus sekä resurssitehokkuus ja kierrättäminen. Mitä nämä voisivat tarkoittaa juuri sinun yrityksessäsi?

Aloitetaan helpoimmasta, eli kierrättämisestä. Yritys voi vaikuttaa siihen kolmella eri tavalla:

  1. hyödyntämällä kierrätysraaka-aineita tuotannossaan lopputuotteen laadusta tinkimättä,
  2. suunnittelemalla tuotteet helposti kierrätettäviksi sekä
  3. tietenkin kierrättämällä omassa toiminnassaan syntyvät jätteet mahdollisimman tehokkaasti.

Älä tyydy korkeaan hyödyntämisasteeseen – eli jätteen polttamiseen energiaksi – vaan tarkkaile kierrätystä sekä kokonaisjätemäärää suhteessa yrityksen toiminnan laajuutta kuvaavaan muuttujaan kuten liikevaihtoon, tuotannon määrään tai liiketilan pinta-alaan.

Uusiutuvuus puolestaan tarkoittaa paitsi käytettäviä raaka-aineita myös uusiutuvan ja usein hajautetun energian käyttöä. Energiakriisin myötä aurinkopaneeleja on alkanut ilmaantumaan laitosten ja hallien katoille. Viime aikoina on puhuttu paljon esimerkiksi puun jalostusarvon kasvattamisesta, puupohjaisista tekstiilikuiduista ja erilaisista fossiilivapaista muoveista. Tarvitaankin innovaatioita, joissa aiemmin hukkaan menneet sivuvirrat voidaan jalostaa uusiksi tuotteiksi.

Katse elinkaareen

Tarvitsemme edelleen myös uusiutumattomista raaka-aineista tehtäviä tuotteita. Silloin kannattaa panostaa tuotteen elinkaaren pidentämiseen, jolloin tuotteen kestävyys, korjattavuus sekä päivitettävyys ovat avainsanoja. Itseäni ainakin harmittaa, jos täysin hyvään laitteeseen on joko mahdotonta tai kannattamatonta asentaa uusi osa. Elinkaaren pidentämiseen pyritään myös ekosuunnittelua edistävällä sääntelyllä. Hyvä suunnittelu ottaa huomioon myös elinkaaren loppupään. Tästä esimerkkinä rakennusosien irrottamisen uudelleenkäyttöä varten.

Tuotteen pitäminen mahdollisimman pitkään alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan on yksi kiertotalouden edistämisen keinoista. Tätä tavoitetta edistävät sekä jakamistalous että tuote palveluna -konseptointi.

Jakamisella saamme yksittäiselle tuotteelle lisättyä käyttökertoja, esimerkkeinä vaikkapa Airbnb sekä Uber. Tuote palveluna liiketoiminnassa myydään tuotteen toiminnallisuutta eikä itse tuotetta. Suomalaisiakin myynti- ja vuokrauspaikkoja on jo kiitettävästi toteutettu. Rakennuskonevuokraamot ovat jo pitkään hyödyntäneet harvoin tarvittavien tuotteiden kysyntää liiketoimintaratkaisuna. Hollannissa on toteutettu rakennus, jossa hissiyhtiö veloittaa hissin käyttökerroista ja pitää hissin omistuksessaan.

Ydinkysymys yritykselle on, miten varmistaa menestys tulevaisuudessa ottamalla huomioon resurssien rajallisuus. Oma neuvoni on toimia etunojassa:

  1. Hyödynnä jätteessä oleva arvo,
  2. muuta resurssien käyttöä,
  3. pidennä elinkaarta,
  4. tarjoa uusia ratkaisuja ja
  5. käytä kapasiteetti tehokkaasti.

Myös digitalisaatio ja teknologiat auttavat muutoksessa, mutta tärkeintä on pitää mieli avoinna!

Me elämme kuin porsaat – ja sen muuttaminen on suurin bisnesmahdollisuus

Riikka Kinnunen on liiketoimintalähtöinen kiertotalouden asiantuntija, joka on perehtynyt laajasti eri toimialoihin. Hän on kokenut julkishallinnon ja yritysten rajapinnan keskustelun avaaja.  Riikka on toinen vastuullisuuden ja kiertotalouden konsultointiin erikoistuneen Kierivä Oy:n perustajista.

 
 
 

Muista seuraava tapahtumamme!

24.04.2024
klo 17:00

Kutsu: Keuken myynti- ja markkinointi-ilta: Myyntiä digitaalisessa maailmassa analogisille ihmisille

 
 

Ota yhteyttä

Ota rohkeasti yhteyttä ja varaa aika maksuttomaan tapaamiseen tai lähetä meille viesti alla olevalla yhteydenottolomakkeella.

 

Sijaintikartta

Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy
Puuvalonaukio 2D, 2. krs, 04200 Kerava

Näytä kartalla »

 

icon-phone.png

050 341 3210

icon-email.png

keuke@keuke.fi

 

Online-ajanvaraus

 
 
© Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy 2017 | login Synergia Foxy
 
Tuotteita korissa: 0  / Varaa aika »  / Tyhjennä kori