Sisältöön »
 

Uutiset

02.03.2014

Työvoimapula jatkuu terveysalalla, liikatarjontaa toimistotöihin

Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreimman Ammattibarometrin arvion mukaan työvoimapula jatkuu lähitulevaisuudessa erityisesti sosiaali- ja terveysalan ammateissa. Työvoiman ylitarjonta on edelleen yleisintä toimistotöissä. Työvoiman ylitarjontaa on monella muullakin alalla, ja ylitarjonta-ammattien lista on pidentynyt edellisistä arvioinneista.

Työ- ja elinkeinoministeriön Ammattibarometrijärjestelmään on koottu työ- ja elinkeinotoimistoissa tehdyt arviot noin 200 keskeisen työelämän ammatin kehitysnäkymistä ja työvoiman saatavuusnäkymistä sekä alueellisesta tilanteesta. Nyt julkaistu arvio perustuu tammi-helmikuun vaihteen tilanteeseen.

Viidentoista yleisimmän pula-ammatin listalla on 10 sosiaali- ja terveysalan ammattia. Yleisimmin pulaa on lääkäreistä ja sairaanhoitajista. Edellisiin arviointeihin verrattuna tilanne on näiden ammattien osalta hieman helpottunut. Pulaa on edelleen myös muun muassa hammaslääkäreistä ja -hoitajista, sosiaalityöntekijöistä, puheterapeuteista, farmaseuteista, psykologeista ja lastentarhanopettajista.

Ylitarjontaa työvoimasta on monella alalla. Suurin ylitarjonta on lähiaikoina toimistotyöntekijöistä. Ylitarjontaa on myös muun muassa ATK-suunnittelijoista, myyjistä, varastotyöntekijöistä, mainosalan suunnittelijoista, kuvataiteilijoista sekä sähkö-, tietoliikenne- ja elektroniikka-asentajista.

Pula- ja ylitarjonta-ammateissa on suuria alueellisia eroja. Erityisen suuria ne ovat tällä hetkellä esimerkiksi eräissä palvelualan ammateissa. Muun muassa siivoojista on ylitarjontaa eräillä sisä-Suomen seuduilla, mutta vastaavasti heistä on pulaa monilla Etelä-, Itä-, Länsi- ja Pohjois-Suomen seuduilla. Hovimestarien ja tarjoilijoiden tilanne vaihtelee myös maan eri osissa.

Seuraavan puolen vuoden aikana työvoiman kysynnän arvioidaan kasvavan erityisesti puutarhatyöntekijöistä, eri alojen yrittäjistä, keittiö- ja ravintolatyöntekijöistä sekä maanrakennuskoneen kuljettajista. Kysynnän kasvu liittyy suurelta osin kausitekijöihin eli kevät- ja kesäkauden sesonkiluontoiseen työvoimatarpeeseen.

Työvoiman kysynnän ennakoidaan lähiaikoina vähenevän postinkantajien ja -lajittelijoiden, posti- ja teleliikenteen virkailijoiden, lehdentoimittajien, toimistotyöntekijöiden, matkatoimistovirkailijoiden, atk-suunnittelijoiden, pankkitoimihenkilöiden, kirjastotyöntekijöiden ja työnvälitystyöntekijöiden ammateissa. Näiden ammattien kysynnän vähenemisen taustalla ovat heikot suhdanteet ja toimialoilla tapahtuneet ja tapahtuvat rakenteelliset muutokset.

Seuraava arvio työllistymisen näkymistä eri ammateissa tehdään kesäkuussa 2014. Ammattibarometrijärjestelmästä on tekeillä tämän vuoden aikana myös julkinen verkkoversio.

Lisätiedot:

Neuvotteleva virkamies Mika Tuomaala, TEM, puh. 029 504 8450

 
 

Muista seuraava tapahtumamme!

14.05.2024
klo 17:00

KUTSU: Keuken tekoälyilta: Järkipuhetta ja keinoja hyötyä tekoälystä

 

 
 

Ota yhteyttä

Ota rohkeasti yhteyttä ja varaa aika maksuttomaan tapaamiseen tai lähetä meille viesti alla olevalla yhteydenottolomakkeella.

 

Sijaintikartta

Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy
Puuvalonaukio 2D, 2. krs, 04200 Kerava

Näytä kartalla »

 

icon-phone.png

050 341 3210

icon-email.png

keuke@keuke.fi

 

Online-ajanvaraus

 
 
© Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy 2017 | login Synergia Foxy
 
Tuotteita korissa: 0  / Varaa aika »  / Tyhjennä kori