Innehåll »
 

Artiklar

01.04.2019

Företagande förutsätter realism och drömmar

Företagande intresserar mig. Var lönar det sig att börja och vad borde man göra allra först?

Det lönar sig att skaffa information och läsa till exempel guiden för grundande av företag. Du hittar den på Keukes webbplats. Även på till exempel skatteverkets och suomi.fi:s webbplatser finns det intressant och tillförlitlig information. Ifall den egna idén redan börjar formas lönar det sig att börja skriva en preliminär affärsverksamhetsplan. Det är alltid bra att delta på en företagarkurs.

Till oss kan man komma på diskussion när som helst, även om företagandet ännu endas tär på idénivå.

 

Hur vet jag vilken företagsform det lönar sig att välja?

Fundera på om du ska börja företagandet ensam eller med partner. Fundera även på om din avsikt är att endast sysselsätta dig själv eller växa och bli internationell. Vilka risker omfattar den verksamhet som du planerat, hurdan finansiering kräver din verksamhet och har du som avsikt att påbörja som bisyssla eller huvudsyssla. Det lönar sig att bolla valet av företagsform med till exempel oss på Keuke.

 

Hur kan jag beräkna mitt företags utgifter och inkomster?

Vid grundandet bedömer man de fasta och föränderliga kostnaderna i samband med företagets verksamhet, såsom eventuella hyreskostnader för utrymmen, bokföringskostnader, försäkringar och löner. Ifall du säljer produkter eller tjänster vars producering kräver att köp, har även marginalen en viktig betydelse. Kostnaderna kan vanligen förutsägas redan i planeringsskedet, men förutsägande av inkomster är däremot snäppet svårare. 

Det lönar sig att fundera på inkomster genom att jämföra sina planer med andra existerande företag inom samma bransch, genom att reflektera över sin egen tidsanvändning, vad som är realistiskt och exempelvis genom att göra olika slags beräkningar t.ex. med pessimist-realist-optimist försäljningsuppskattningar. Det lönar sig alltid att gå igenom beräkningarna med en utomstående expert, såsom Keukes företagsrådgivare.

 

Hur säkerställer jag i startskedet företagets finansiering och mina egna inkomster?

Uppskatta så realistiskt som möjligt hur länge det tar att starta upp verksamheten ordentligt och reservera tillräckligt med startkapital som håller igång företagsverksamheten under startskedets kostnader, och som även garanterar din egen ekonomi. Den som börjar som företagare i huvudsyssla har möjlighet att ansöka om startpengar till stöd för sin ekonomi i första skedet, men vanligen behövs även egna besparingar eller till exempel banklån för att trygga startkapitalet. 


Behöver jag förbereda mig på ett väldigt tillstånds- och byråkratiberg?

Antalet tillstånd och byråkrati beror mycket på företagets bransch. Många byråkratiska ärenden sköts numera riktigt smidigt längs elektroniska kanaler och även i dessa ärenden hjälper vi på Keuke. Det lönar sig att tillbringa en liten noggrann stund på det byråkratiska obekvämlighetsområdet på vägen mot förverkligandet av den egna företagsdrömmen.

 

Vi på Keuke hjälper dig med ärenden i samband med grundande av företag, boka din tid nu:

TIDSBOKNING mån-fre 9.00-15.00

Telefon 050 341 3210 (Vid behov ringer vi tillbaka.)

Du kan även boka tid via e-post: keuke (at) keuke.fi

 
 
 

KONTAKTA OSS

Tveka inte att kontakta oss och boka en gratis träff eller skicka ett meddelande till oss via kontaktformuläret nedan.

 


 
 

Jätä tämä tyhjäksi


 
 

Gå med i e-postlistan »

 

karta

Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy

Utvecklingscentret för Mellersta Nyland Ab
Puuvalonaukio 2D, 2. krs / 2. vån, 04200 Kerava / Kervo

Visa på kartan »

 

icon-phone.png

050 341 3210

icon-email.png

keuke@keuke.fi

 
 
© Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy 2017 | login Synergia Foxy
 
Produkter i korgen: 0  / Boka tid »  / Töm korgen