Artiklar

02.12.2020

Snabb första hjälp och förberedelse för framtiden

På Kliniken svarar Keukes experter på företagares vardagsfrågor. Företagsutvecklare Tomi Paakkunainen berättar hurudan hjälp företagare kan få i coronakrisen och hur man kan förbereda sig för motsvarande oväntade fenomen.


Coronaepidemin gjorde att jag förlorade mina kunder. Hur kan jag reagera snabbt på förändringen?

Ett bra sätt är att börja med att undersöka företagets kassaflöde och göra en lista över alla fasta kostnader. Det lönar sig att gå igenom dem noga rad för rad och se vilka som kan pausas eller flyttas till senare. På det sättet kan företaget köpa tid till reaktion.

Många företag har kunnat ändra sin verksamhet i coronasituationen. Ett bra exempel är restauranger som sålt take away. En stor utmaning i coronasituationen har varit att företagsverksamheten förändrades samtidigt ur så många perspektiv - kunderna och koncepten globalt - vilket kräver oerhörda ansträngningar och stor anpassningsförmåga av företagen.

Coronan har ännu inte påverkat mitt företag, men borde jag ändå ha en beredskapsplan och hur görs en sådan?

Det är viktigt att vara förberedd. När situationen är normal är det bra att spara ihop en reservkassa för sämre tider. I den här situationen räcker det inte nödvändigtvis med bara sparsamhet. Ett bra sätt att förbereda sig är att tänka på eventuella framtidsscenarier och göra upp beredskapsplaner med åtminstone några punkter för varje scenario. Vad ska du göra om krisen blir långvarig och det kommer en ny virusvåg i höst? Hur kommer det att påverka dina kunders handlande och köpbeslut? Bland annat sådana här frågor tar vi företagsutvecklare på Keuke upp med företagare.

Borde jag ha en plan också för eventuella framtida epidemier och motsvarande kriser?

Om den nuvarande situationen fortsätter att gå mot det bättre börjar allt fler företag gå från brandsläckning till proaktivt utvecklingsarbete och till att anpassa sig till det så kallade nya normala. Förhoppningsvis behöver vi aldrig mer uppleva kriser som coronan, men lärdomarna vi fått kan säkert vara till nytta. I byggandet av värdekedjor beaktar vi noggrannare olika leveransrisker och andra risker och affärsmodellerna görs mer flexibla. God beredskap hjälper företaget att klara motgångar och är en stark konkurrensförmån i vilken bransch som helst.  

Jag har redan fått utvecklingspengar från NTM-centralen. Kan jag också få kostnadsstöd? Det finns ju olika företagsstöd, utvecklingspengar och kostnadsstöd, men hur vet jag vilka jag kan ansöka om och om en del utesluter varandra?

Statsförvaltningen har snabbt skapat olika vägar till koronastöd för företag, både ensamföretagare och större företag och även lantbruksföretagare. På grund av den snabba takten har stödens kriterier fått preciseras an efter och därför är det bäst att kontrollera den senaste informationen på Keukes webbsidor eller genom att ringa oss.

När det gäller finansiering av företagsverksamheten är förstahandsalternativet ändå alltid företagarens egen bank.

Vilken annan finansiering finns att tillgå och hurudan finansiering kan man ansöka om för utveckling av företaget?

Utöver coronastöden kan företag ansöka om vanliga företagsstöd, till exempel Business Finlands Tempo-finansiering och NTM-centralens utvecklingsbidrag. En stor del av Keukes verksamhetsområde har också möjlighet till företagsstöd från EU:s landsbyggdsfond. När du planerar investeringar, internationalisering eller tillväxt lönar det sig alltid att kolla vilka stödinstrument som finns just då. Vi hjälper dig gärna att ta reda på det också.

 
 
 

KONTAKTA OSS

Tveka inte att kontakta oss och boka en gratis träff eller skicka ett meddelande till oss via kontaktformuläret nedan.

 


 
 

Jätä tämä tyhjäksi


 
 

 GÅ MED I E-POSTLISTAN

 

Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy

Utvecklingscentret för Mellersta Nyland Ab

Puuvalonaukio 2D, 2. krs / 2. vån, 04200 Kerava / Kervo

› Visa på kartan

 

icon-phone.png

050 341 3210

icon-email.png

keuke@keuke.fi

 
 
© Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy 2017 | login Synergia Foxy
 

Keuke, Development Centre Ltd. Helsinki Region North, aims to create growth for the region thorough counselling and supporting local businesses. Our services include for example:

Our clients, local SME′s, have insofar been exceedingly satisfied with our services, and we strive to keep it that way.

Keuke is owned by seven municipalities in Central Uusimaa: Kerava, Järvenpää, Tuusula, Nurmijärvi, Pornainen, Sipoo and Karkkila and our services are free of charge for our clients.

Helsinki Region North, Central Uusimaa, has an excellent logistic position at the border of the best markets. It is part of the Helsinki metropolitan area and is the gateway to Finnish, European and Eastern markets, such as Russia and the Baltic countries.

Our Contact details:
Address: Puuvalonaukio 2D, 2rd floor
Kerava

Tel: +35850 341 3210

Keuke, Utvecklingscentret för Mellersta Nyland, är ett företagsrådgivningsbolag som ägs av sju kommuner i Mellersta Nyland. Vi sträver efter att skapa tillväxt på området genom att stöta och rådda små och medelstora företag i till ex. följande frågor:

Utöver dessa tjänster, organiserar vi också flera större evenemang och utbildningar om året med varierande tema inom affärslivet.

Keukes rådgivningstjänster är kostnadsfria och betjänar företag som är verksamma i våra ägarkommuner: Borgnäs, Högfors, Kervo, Nurmijärvi, Sibbo, Träskända och Tusby.

Våra kunder har såtillvida varit väldigt nöjda med våra tjänster och vi kämpar för att det kommer att vara så också i framtiden.

Ytterligare information:

Elina Duréault, företagsrådgivare
gsm 050 3668 588

Elina Pekkarinen, verkställande direktör
gsm 050 549 2213

E-post: förnamn.efternamn(at)keuke.fi

SIBBO

Sibbo är en snabbt växande tvåspråkig kommun som ligger på ca 25 km:s avstånd från Helsingfors och Borgå och är en del av huvudstadsregionens ekonomi- och pendlingsregion. Sibbos läge invid Lahtis och Borgå motorvägar är logistiskt sett utmärkt. Man når Helsingfors-Vanda flygplats samt Nordsjö hamn under en halv timme.

Sibbo kommun säljer företagstomter på Lönnbacka företagspark och Bastukärr logistikområde.

Bastukärr arbetsplatsområde omfattar ett område på ca 230 hektar invid Kervovägen. Området lämpar sig väl för logistikfunktioner som kräver stort utrymme. Även serviceföretag kan etablera sig på området.

Lönnbacka företagsparkets arbetsplatsområden är beläget invid Mårtensbyvägen mellan Nickby och Tallmo. Det finns lediga företagstomter på området.

Lediga företagstomter och lokaliteter:
http://www.sipoo.fi/se/service/bygga_och_bo/tomter_till_salu
http://www.sipoo.fi/se/kartor