Artiklar

01.05.2021

Mellersta Nyland växer

Nya företag, utrymme, kunnande, aktivitet, nätverk och entusiasm. Det finns många orsaker till att placera sig i Mellersta Nyland. Vid sidan av andra bra tjänster förenas kommunerna Träskända, Kervo, Nurmijärvi, Borgnäs, Sibbo och Tusby av det gemensamma utvecklingsbolaget Keuke som med sin expertis ökar områdets företags livskraft och tillväxt.


I Utvecklingscentrets för mellersta Nyland (Keuke) område grundades förra året 1345 nya företag. Ökningen i företagande har varit en långvarig trend i Keukes verksamhetsområde.

– Attityderna mot företagande blir allt positivare. Företagande ses som en bra möjlighet att utnyttja sitt kunnande, konstaterar Keukes verkställande direktör Elina Pekkarinen.

Hon säger att nya företag grundas mest inom servicebranschen, med välmående och hälsa i spetsen. Också hantverk är välrepresenterade bland de nya företagen.

– Jag ser inte förändringen som bara strukturell eller arbetsrelaterad utan också som en förändring i atmosfären. En atmosfär som uppmuntrar till företagande, kommunernas företagarvänlighet och mångsidiga företagstjänster möjliggör en god grogrund för såväl nya och inflyttade som växande företag, fortsätter Pekkarinen.

 

Mer förädling än i medeltal

I Keukes verksamhetsområde följer primärproduktion, förädling och tjänster rätt långt landets medeltal. Men förädlingens andel är betydligt större än i resten av landet. Medan förädlingens andel av alla företag i landet är 21,5 procent så är den i Keukes område 27 procent.

– Vi har alltså rätt mycket industri och byggande. Enligt statistiken har vi i vårt område 841 industrianläggningar och 2579 kontor för företag inom byggbranschen, berättar Elina Pekkarinen.

Av de cirka 13,5 tusen företagen i Keukes verksamhetsområde är det stora flertalet, 11 150 stycken, små företag som sysselsätter färre än fem personer. Antalet företag i följande storleksklass, alltså 5-9 personer, är 840. 

– Stora företag som sysselsätter 49–250 personer finns det 91 stycken och företag med över 250 personer 9 stycken. Talen visar att områdets livskraft inte är beroende av stora företag som sysselsätter många. Framtiden finns ofta i små serviceföretag och sammanslutningar av sådana.

Keukes verksamhetsområdes livskraftsmätare finns lätt tillgängliga på Keukes webbplats. Statistiken uppdateras regelbundet på adressen keuke.fi/elinvoimatilastot.

 

Följ Altia, Valmet och Teknos

Kommunerna i Mellersta Nyland erbjuder företagstomter av olika storlekar i flera företagsområden. De nya affärsställena finns på konkurrenskraftiga platser med bra trafikförbindelser i alla kommuner i vårt område.

 – Vi når ut till världen och världen når oss: Några av Finlands största aktörer inom logistik, såsom DB Schenker, Lidl Suomi, Stockmann och S-gruppen, har placerat verksamhet i vårt område, berättar Pekkarinen.

 Företagsområden av olika storlekar möjliggör många slag av verksamhet. I företagsområden för logistik finns gott om plats för lagring.

 – Vi har också långa industritraditioner. Många industriföretag, till exempel Altia, Valmet, Rocla och Teknos, har kunnat förnya sin verksamhet i Mellersta Nyland. Det kan också innebära plats för exempelvis nätverkspartner och underleverantörer.

 – Man kan söka efter lämpliga företagstomter och lokaler på kommunernas webbplatser och kontakta kommunernas kontaktpersoner direkt. På Keukes sidor finns samlat direkta länkar till dessa sidor. En länk finns i slutet av artikeln.

 

Ett livskraftigt Mellersta Nyland

Keukes verksamhetsområde består av de sju kranskommunerna kring huvudstadsregionen: Träskända, Högfors, Kervo, Nurmijärvi, Borgnäs, Sibbo och Tusby.

Området är en del av Helsingforsregionen och logistiskt på utmärkt plats. Trafikering är enkelt i området. Stommen till landsvägstrafiken utgörs av huvudvägarna från Helsingfors till Björneborg, Tammerfors, Tusby, Lahtis och Borgå samt ringleden mellan Hangö och Borgå.

Huvudleden används av tusentals resenärer dagligen för arbetsresor och ärenden. Till Helsingfors-Vanda flygplats tar det cirka 20-30 minuter och till Helsingfors hamnar 30-40 minuter.

 – Vår region har kraftigt inflyttningsöverskott och stor tillväxt: nästan 200 000 invånare har hittat ett ställe att växa hos oss. Den växande befolkningen ökar köpkraften och erbjuder nya affärsmöjligheter, konstaterar Elina Pekkarinen.

Mellersta Nyland är en del av huvudstadsregionens pendlingsområde. Av arbetsplatserna i området är ungefär två tredjedelar i servicebranscher. Starka branscher är metall- och livsmedelsindustri, byggande, logistik och transport.

 

Vi ger råd gällande placering och erbjuder företag i vårt område mångsidig sparrning för utveckling och tillväxt. Tveka inte att kontakta oss: keuke(at)keuke.fi / tfn. 050 341 3210

 

Länk till verksamhetsområdets kommuners företagstomtsidor

 
 
 

KONTAKTA OSS

Tveka inte att kontakta oss och boka en gratis träff eller skicka ett meddelande till oss via kontaktformuläret nedan.

 


 
 

Jätä tämä tyhjäksi


 
 

 GÅ MED I E-POSTLISTAN

 

Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy

Utvecklingscentret för Mellersta Nyland Ab

Puuvalonaukio 2D, 2. krs / 2. vån, 04200 Kerava / Kervo

› Visa på kartan

 

icon-phone.png

050 341 3210

icon-email.png

keuke@keuke.fi

 
 
© Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy 2017 | login Synergia Foxy
 

Keuke, Development Centre Ltd. Helsinki Region North, aims to create growth for the region thorough counselling and supporting local businesses. Our services include for example:

Our clients, local SME′s, have insofar been exceedingly satisfied with our services, and we strive to keep it that way.

Keuke is owned by seven municipalities in Central Uusimaa: Kerava, Järvenpää, Tuusula, Nurmijärvi, Pornainen, Sipoo and Karkkila and our services are free of charge for our clients.

Helsinki Region North, Central Uusimaa, has an excellent logistic position at the border of the best markets. It is part of the Helsinki metropolitan area and is the gateway to Finnish, European and Eastern markets, such as Russia and the Baltic countries.

Our Contact details:
Address: Puuvalonaukio 2D, 2rd floor
Kerava

Tel: +35850 341 3210

Keuke, Utvecklingscentret för Mellersta Nyland, är ett företagsrådgivningsbolag som ägs av sju kommuner i Mellersta Nyland. Vi sträver efter att skapa tillväxt på området genom att stöta och rådda små och medelstora företag i till ex. följande frågor:

Utöver dessa tjänster, organiserar vi också flera större evenemang och utbildningar om året med varierande tema inom affärslivet.

Keukes rådgivningstjänster är kostnadsfria och betjänar företag som är verksamma i våra ägarkommuner: Borgnäs, Högfors, Kervo, Nurmijärvi, Sibbo, Träskända och Tusby.

Våra kunder har såtillvida varit väldigt nöjda med våra tjänster och vi kämpar för att det kommer att vara så också i framtiden.

Ytterligare information:

Elina Duréault, företagsrådgivare
gsm 050 3668 588

Elina Pekkarinen, verkställande direktör
gsm 050 549 2213

E-post: förnamn.efternamn(at)keuke.fi

SIBBO

Sibbo är en snabbt växande tvåspråkig kommun som ligger på ca 25 km:s avstånd från Helsingfors och Borgå och är en del av huvudstadsregionens ekonomi- och pendlingsregion. Sibbos läge invid Lahtis och Borgå motorvägar är logistiskt sett utmärkt. Man når Helsingfors-Vanda flygplats samt Nordsjö hamn under en halv timme.

Sibbo kommun säljer företagstomter på Lönnbacka företagspark och Bastukärr logistikområde.

Bastukärr arbetsplatsområde omfattar ett område på ca 230 hektar invid Kervovägen. Området lämpar sig väl för logistikfunktioner som kräver stort utrymme. Även serviceföretag kan etablera sig på området.

Lönnbacka företagsparkets arbetsplatsområden är beläget invid Mårtensbyvägen mellan Nickby och Tallmo. Det finns lediga företagstomter på området.

Lediga företagstomter och lokaliteter:
http://www.sipoo.fi/se/service/bygga_och_bo/tomter_till_salu
http://www.sipoo.fi/se/kartor