Innehåll »
 

Artiklar

07.12.2022

Företagaren behöver sina nätverk

Väl uppbyggda nätverk ger företagaren samarbetspartner, livsviktigt kamratstöd och trygghet i svåra tider.

Är målet tillväxt eller effektivering av affärsverksamheten? Om du är småföretagare kan du i så fall få hjälp av nätverk.

Ju mer heltäckande och mångsidigt nätverket kring företagaren är, desto mindre är riskerna vanligen när företaget vill utvidga. Ett bra nätverk gör utvidgningen effektiv och det ökar också företagets trovärdighet. I bästa fall kan samarbete med de rätta partnerna göra att man exempelvis når en helt ny kundgrupp.

Den ideala situationen är att alla i nätverket har nytta av samarbetet: alla erbjuder sitt kunnande åt de andra och får i sin tur nytta av de andras kunnande. När arbetsfördelningen är sådan att alla kan bidra med sina starka sidor har nätverket goda förutsättningar att få framgång.

Att nätverka är ofta livsviktigt särskilt för små och nya företag, men också stora företag kan ha nytta av det. Små företag kan ofta erbjuda större företag nya innovationer och verksamhetsmodeller och de stora företagen kan för sin del erbjuda viktiga kontakter, distributionskanaler och kostnadseffektivitet. Det kan vara svårt för ett litet företag att få synlighet utan att nätverka med större företag. 

Ett framgångsrikt nätverkande förutsätter att företagaren har en klar bild av sitt företags situation och verksamhet och sin kompetens. Det är också bra om företagaren tar reda på samarbetspartnernas bakgrund och motiv till samarbetet för att undvika missförstånd och besvikelser. Förtroende och gemensamma spelregler är nödvändiga för att ett nätverk ska fungera. 

Nätverk gör att en företagare inte nödvändigtvis behöver anställa en person utan kan använda förmågor som finns i nätverket. Det är ofta ett kostnadseffektivare och mindre riskabelt alternativ än att anställa någon. Samtidigt innebär nätverken också ett slags socialskydd för företagaren: om något oväntat händer kan man antagligen snabbt få hjälp från ett nätverk med många olika experter. 

Nätverk ger kamratstöd

Utöver fördelarna för affärsverksamheten kan nätverken också erbjuda viktigt kamratstöd åt företagaren. 

Småföretagarens vardag är ofta ensam - det finns inte nödvändigtvis arbetskamrater att få stöd av i svåra stunder. Kamratstöd av andra företagare kan visa sig livsviktigt exempelvis efter en misslyckad kundförhandling, men å andra sidan också när det går bra för företaget. Erfarna företagare kan kanske ge tips på hur man kan ta företagsverksamheten till nästa nivå. Att bolla idéer med andra är ofta både roligt och givande. Man kan komma att tänka på sådant man inte skulle ha tänkt på ensam. 

Det är bra att minnas att nyttan av nätverkandet står i direkt proportion till tiden och engagemanget man satsar på det. En kontaktbegäran på LinkedIn räcker sällan. Det gäller att lära känna människor personligen. Alla medlemmar i nätverket träffar man kanske inte ansikte mot ansikte, men kontakt via nätet och telefon kan vara lika värdefullt. För att företagets nätverk ska fungera krävs aktiva kontakter och att man erbjuder sitt kunnande och nya synvinklar åt andra i nätverket.

 
 
 

KONTAKTA OSS

Tveka inte att kontakta oss och boka en gratis träff eller skicka ett meddelande till oss via kontaktformuläret nedan.

 


 
 

Jätä tämä tyhjäksi


 
 

Gå med i e-postlistan »

 

karta

Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy

Utvecklingscentret för Mellersta Nyland Ab
Puuvalonaukio 2D, 2. krs / 2. vån, 04200 Kerava / Kervo

Visa på kartan »

 

icon-phone.png

050 341 3210

icon-email.png

keuke@keuke.fi

 
 
© Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy 2017 | login Synergia Foxy
 
Produkter i korgen: 0  / Boka tid »  / Töm korgen