Uppgångar och nedgångar hör till ekonomins lagbundenheter. Efter en lång högkonjunktur kan man alltså nästan med säkerhet vänta sig sämre tider – och tvärtom. Men man behöver inte bara undergivet finna sig i ekonomiska svängningar. Med god förberedelse och planering kan man till och med dra nytta av konjunktursvängningarna.
Finlands ekonomiska situation har försämrats de senaste åren, när en lång tid av nollräntor tog slut och räntorna började stiga. Samtidigt har inflationen gnagt på konsumenternas och även företagens köpförmåga och köplust. Och Finland är inte ensamt i recessionen – den osäkra världssituationen med krig och konflikter påverkar hela euroområdet.
Räntestigningen och inflationen lade sordin på bostadshandeln och snabbt tystnade också byggindustrin. Att byggandet slutade återspeglades på hela underleverantörskedjan.
Förberedelse börjar med identifiering av riskerna
Om du ska kunna förbereda dig på konjunktursvängningarna måste du identifiera riskerna i din affärsverksamhet.
- Är din kundkrets väl spridd? Om mer än 30 % av din omsättning kommer från en enda kund är det bra att fundera på om de andra kundernas andel kunde ökas. Och hur väl är dina kunder spridda i olika branscher? När det är tyst i byggbranschen finns det andra branscher med mer aktivitet.
- Är lagret städat? Det lönar sig inte att binda alltför mycket kapital i lagret, särskilt om kassan är tajt på grund av svag efterfrågan. Det är också bra att fundera på om varorna och materialet i lagret är kurant.
- Finansierar du dina kunder ur din kassa? Under dåliga tider är det viktigt att fokusera på att ha flyt i kassaflödet och att tillgodohavandena kommer i utsatt tid. Dröj alltså inte med betalningspåminnelser. Det är inte heller bra att gå med på alltför långa betalningstider. Följ kassaflödet aktivt och reagera snabbt även på små varningstecken. Det är bra att vara medveten om att varje konkurs föregås av en kassakris.
- Borde jag dra åt svångremmen? En god ekonomi bygger på att affärerna går bra. Men när affärerna går trögt kan det i vilket företag som helst vara bra att kolla utgifterna. Finns det onödiga fasta utgifter som minskar lönsamheten och anstränger kassan?
Snart kommer en ny uppgång, är du redo?
Det är klokt att förbereda sig på en nedgång i efterfrågan, men lika viktigt är det att förbereda sig på uppgången. Också uppgång och tillväxt kräver sitt.
- Den gamla utsagan att man måste spendera pengar för att få pengar håller streck. Tillväxt kräver pengar och anstränger kassan. Därför behöver man göra upp planer även för högkonjunkturen och ökningen av efterfrågan.
- Det finns mer tillgänglig arbetskraft under sämre ekonomiska tider. Och eftersom det tar tid att utbilda och inskola nya anställda borde man kunna anställa dem i rätt tid. Om det bara är möjligt så rekrytera med förutseende och i god tid.
- Under goda tider är det klokt att tänka på det kommande och bygga upp en buffert för de dåliga dagarna. Gör alltså upp en plan för hur och var du bygger upp bufferten.
Vi på Keuke kan hjälpa dig på många olika sätt när det gäller ekonomi och personal. Reservera tid till ett kostnadsfritt rådgivningsmöte!
Reservera tid