Innehåll »
 

Artiklar

01.10.2019

Lämplig medarbetare sökes

Det finns mer arbete än jag hinner med. Jag är trots det rädd att det blir för dyrt att anställa någon. Vad allt behöver man räkna med och ta i beaktande?

Utöver den anställdas bruttolön består arbetsgivarens lön av pensionsavgift, socialskyddsavgift, obligatoriska försäkringsavgifter samt arbetslöshetsförsäkringsavgift.

Därtill bestämmer kollektivavtalen beräkning av semesterpremie samt andra sociala kostnader, såsom kostnader för familjeledigheter. Det lönar sig att sätta sig in i den egna branschens kollektivavtal, då det är stora skillnader mellan dem.

Tumregeln är att arbetstagarens lön bör multipliceras med 1,5 för att beräkna de verkliga kostnaderna. Ur företagarens perspektiv bör den bruttoutgift som arbetstagaren utgör motsvaras av ökad försäljning, så att anställningen inte för företagets ekonomi till minussidan.

Heltidsanställning kostar en betydande summa på årsplan. Det är mycket viktigt att fundera och räkna ut om det är lönsamt. Istället för en heltidsanställning kan man överväga att anställa en person på deltid.


Jag har hört att man även kan få stöd för att anställa någon. Var och hur?

Det är möjligt att få lönesubvention vid anställande av en arbetslös person. Därtill finns det även olika slag av stöd för anställande av en ung person. Sysselsättningsstöd är dock till för att hjälpa arbetstagaren att få sysselsättning, inte som ett egentligt stöd åt företaget för att kunna anställa förmånligare än vanligen. Stöden kan ändå vara ett lysande sätt att minska risken vid anställning och att hitta en god arbetstagare på det sättet.

Ett annat alternativ är att utbilda en ny arbetstagare genom läroavtalsutbildning. Det lönar sig också att utnyttja studerandes praktikperioder. Via studerandecirkulationen kan man nära följa hur studerande utför sina uppgifter och man kan även hitta en god arbetstagare på det här sättet.


Vad om jag gör en felaktig rekrytering? Hur kan det undvikas?

I en lyckad rekrytering är den nya arbetstagaren en lämplig person för företaget och för arbetsuppgiften i fråga. Innan inledande av rekrytering är det viktigt att bilda sig en konkret uppfattning om vilka uppgifter den nya personen kommer att utföra och vilka mål och förväntningar man har för denna. Det lönar sig att på förhand noggrant tänka ut frågorna för intervju, och under intervjun ska man fästa särskild uppmärksamhet vid den sökandes inställning och motivation.

Det är skäl att ha en tillräckligt lång provanställningsperiod. Provanställningen avgör mycket och det är bra att ha en noggrann plan för denna tid. Gör en god introduktionsplan till stöd för framgång. Följ upp om personens och uppgiftens sammansättning fungerar som förväntat. Håll uppföljningssamtal under provanställningen och ordna vid behov kunnandestöd.

 

Om behovet av extra händer bara är säsongsmässigt? Finns det någon lösning för det? 

Säsongsarbetare kan man skaffa exempelvis via bemanningsföretag. Från läroverk kan man hitta arbetskraft för kortvariga anställningar eller praktikanter som passar arbetssituationen.

Via Mellersta Nylands Duuniportaali kan man meddela sitt behov av säsongsarbetare eller söka efter lämpliga arbetstagare. Säsongsanställda kan man även hitta via TE-tjänster. Alltid behöver man inte anställa utan för temporärt behov kan man även hitta punktinsats från en företagarkollega.

 

Vi hjälper gärna med ärenden i samband med rekryteringsstöd. Boka tid till keuke (at) keuke.fi, 050 341 3210.

 
 
 

KONTAKTA OSS

Tveka inte att kontakta oss och boka en gratis träff eller skicka ett meddelande till oss via kontaktformuläret nedan.

 






 
 

Jätä tämä tyhjäksi


 
 

Gå med i e-postlistan »

 

karta

Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy

Utvecklingscentret för Mellersta Nyland Ab
Puuvalonaukio 2D, 2. krs / 2. vån, 04200 Kerava / Kervo

Visa på kartan »

 

icon-phone.png

050 341 3210

icon-email.png

keuke@keuke.fi

 
 
© Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy 2017 | login Synergia Foxy
 
Produkter i korgen: 0  / Boka tid »  / Töm korgen