Innehåll »
 

Artiklar

01.08.2019

Tillväxt uppnås med vilja, mål och uthållighet

IFALL FÖRETAGET HAR TILLVÄXT SOM MÅL, SÅ VAR BORDE MAN BÖRJA?

Företaget måste givetvis ha en delad vilja för tillväxt. Företagarens entusiasm och engagemang är viktiga, liksom också vision och mission – vart är man på väg och varför?

När viljan och målet är rätt inställda, är det viktigt att kritiskt betrakta företagets och affärsverksamhetens helhet: är grundsakerna, såsom ekonomi, resurser, kunnande, försäljning och klientvärvning, avtal, produkter och tjänster samt leveranskedjan i skick. Som hjälp för identifiering kan man exempelvis använda traditionell SWOT-analys.

 

VILKA ÄR DE ÖKÄNDA FLASKHALSARNA FÖR TILLVÄXT? VILKA UTMANINGAR SKA MAN VARA BEREDD PÅ?

När man kommit in på tillväxtstigen kan det uppstå många slags interna och externa utmaningar. Företagets funktioner måste omorganiseras med tillväxten, annars kan hela paketet splittras –leveranssäkerheten lider, klientbelåtenheten sjunker och personalen tröttnar. Det är bra att fokusera på det essentiella och leda tillväxten.

En stor utmaning på tillväxtstigen är resursernas otillräcklighet alltså pengar och rätt slags kunnande. Även ändringar i samarbetspartners situation kan utgöra en fördröjning i tillväxten. Allmänt taget är det bra att komma ihåg att tillväxtföretagande är i stora drag tolererande av ofärdigt tillstånd och osäkerhet. Ibland går saker framåt med stora steg – ibland går det bakåt eller ingenstans oberoende av egen uthållighet.

 

VILKA PLATSER ELLER SÄTT ÄR DE BÄSTA FÖR ATT FÅ NÄTVERK OCH SÖKA TILLVÄXTPARTNER?

Till exempel Keukes evenemang. Det lönar sig att utnyttja olika evenemang och event för att hitta nätverk och samarbetspartner. Fundera över var dina eventuella partners rör sig och ta dig dit. Lika väl hittar man partners på exempelvis LinkedIn.

 

FINANSIERINGEN BEKYMRAR. HUR FINANSIERAS TILLVÄXTEN?

Alternativen är egen inkomstfinansiering, offentlig finansiering, såsom Business Finland, Finnvera och ELY eller EU Horisont. Även privata investerare finns samt olika slags alternativ av gräsrotsfinansiering.

Utgångsläget är att den egna ekonomin ska vara i skick. Det är svårt att få utomstående finansiering för tillväxt om kassan inte är i skick och indikatorerna är på rött. Det är viktigt att ha en ordentlig tillväxtsplan och ordentliga mål. De hjälper till att definiera varifrån det överhuvudtaget lönar sig att söka finansiering och för vilket ändamål.

 

VILKA VERKTYG HAR KEUKE FÖR PLANERING OCH UTFÖRANDE AV TILLVÄXT?

Vi på Keuke hjälper med såväl strategisk planering som med de praktiska utmaningarna. Man startar med kartläggning av nuläget samt definiering av tillväxtmål och strategi. Vi ger sparring och vid behov kritisk utmanare till den egna planen. På tillväxtstigen kan det finnas många kurvor och de lönar sig att be om hjälp för dem.

 

FUNDERSAM PÅ TILLVÄXT?

Kom och diskutera med våra experter.

Boka tid

keuke (at) keuke.fi | 050 341 3210.

 
 
 

KONTAKTA OSS

Tveka inte att kontakta oss och boka en gratis träff eller skicka ett meddelande till oss via kontaktformuläret nedan.

 






 
 

Jätä tämä tyhjäksi


 
 

Gå med i e-postlistan »

 

karta

Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy

Utvecklingscentret för Mellersta Nyland Ab
Puuvalonaukio 2D, 2. krs / 2. vån, 04200 Kerava / Kervo

Visa på kartan »

 

icon-phone.png

050 341 3210

icon-email.png

keuke@keuke.fi

 
 
© Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy 2017 | login Synergia Foxy
 
Produkter i korgen: 0  / Boka tid »  / Töm korgen