Innehåll »
 

Artiklar

01.07.2020

Många sätt att finansiera – det viktigaste är planerna

1. Jag ska göra en anordningsinvestering värd några tiotusen. Vad är bästa sättet att finansiera det? Lönar det sig att använda kassatillgångar?

Det beror på företagets situation, strategiska riktlinjer och investeringens natur. Investeringen kan finansieras från företagets kassa eller med lånefinansiering. Vill man inte använda kassatillgångar för investeringar eller om man saknar säkerheter, lönar det sig att utnyttja leasing- eller avbetalningsfinansiering.

Vill man köpa en maskin eller anordning själv, är avbetalning eller ett lån rätt alternativ. Leasing är som finansieringsform ofta det dyraste alternativet, men de goda sidorna är noggrann information om kostnaderna för finansieringen samt att säkerheter inte behövs. Ur bokföringssynpunkt förbättrar leasingfinansiering soliditeten och passar särskilt bra när man skaffar maskiner och anordningar som snabbt förlorar värde.

2. Är det möjligt att få finansiering från många olika finansiärer för samma investering? Vad är det vanligaste sättet att ansöka om och beviljas finansiering?

Det är möjligt. Det lönar sig alltid att först vända sig till sin egen bank och reda ut alternativen. Också vi på Keuke hjälper till exempel med att utreda investeringsstöd och att göra finansieringskalkyler.

3. Hur avviker Finnveras finansiering från ett banklån?

Finnvera finansierar företagsverksamhet som bygger på en god affärsidé och som uppfyller förutsättningarna för lönsam affärsverksamhet. Principerna för Finnveras finansiering är att dela säkerhetsrisker i anknytning till finansieringen med andra finansiärer, till exempel en bank. I första hand är det bra att starta finansieringsförhandlingarna med sin egen bank.

Finnvera har förnyat sina produkter och dess primära rekommendation för företag som varit verksamma i över tre år är nu Finnvera-/SMF-borgen, som banken i företagets ställe ansöker om hos Finnvera. Produkten är avsedd som säkerhet för olika finansieringsbehov såsom investeringar eller driftskapital samt också för finansiering som krävs för företagsaffärer.  Finnveras borgensbeslut bygger på bankens bedömning av företagets tillväxtmöjligheter. En motsvarande produkt för företag som varit verksamma i under tre år kallas begynnelseborgen och även den ansöker banken om hos Finnvera i företagarens ställe.

4. Hurdana offentliga investeringsstöd finns tillgängliga just nu och för vem är de avsedda?

Företag på landsbygden kan ansöka om stödfinansiering för olika investeringar. Investeringsstöd kan fås bland annat för att skaffa eller bygga produktionsenheter, skaffa maskiner och andra anläggningstillgångar samt för immateriella investeringar, såsom programvara, patent och rätt till tillverkning.

I Keukes verksamhetsområde ligger stödnivån på 20 procent och det finns vissa ramvillkor för att ansöka om stöd, till exempel då det gäller företagets läge och storlek samt investeringens natur. Det lönar sig att utreda dessa tillsammans med Keukes företagsutvecklare redan när man planerar investeringen.

5. Hur borde man förbereda sig på investeringar och finansiering av dem? 

Kontakta Keuke så går vi tillsammans igenom investeringsplanerna, kartlägger lämpliga finansieringsalternativ för ditt företag och gör tillsammans beräkningar samt eventuella stödansökningar.

 
 
 

KONTAKTA OSS

Tveka inte att kontakta oss och boka en gratis träff eller skicka ett meddelande till oss via kontaktformuläret nedan.

 






 
 

Jätä tämä tyhjäksi


 
 

Gå med i e-postlistan »

 

karta

Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy

Utvecklingscentret för Mellersta Nyland Ab
Puuvalonaukio 2D, 2. krs / 2. vån, 04200 Kerava / Kervo

Visa på kartan »

 

icon-phone.png

050 341 3210

icon-email.png

keuke@keuke.fi

 
 
© Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy 2017 | login Synergia Foxy
 
Produkter i korgen: 0  / Boka tid »  / Töm korgen