Innehåll »
 

Artiklar

02.12.2020

Snabb första hjälp och förberedelse för framtiden

Coronaepidemin gjorde att jag förlorade mina kunder. Hur kan jag reagera snabbt på förändringen?

Ett bra sätt är att börja med att undersöka företagets kassaflöde och göra en lista över alla fasta kostnader. Det lönar sig att gå igenom dem noga rad för rad och se vilka som kan pausas eller flyttas till senare. På det sättet kan företaget köpa tid till reaktion.

Många företag har kunnat ändra sin verksamhet i coronasituationen. Ett bra exempel är restauranger som sålt take away. En stor utmaning i coronasituationen har varit att företagsverksamheten förändrades samtidigt ur så många perspektiv - kunderna och koncepten globalt - vilket kräver oerhörda ansträngningar och stor anpassningsförmåga av företagen.

Coronan har ännu inte påverkat mitt företag, men borde jag ändå ha en beredskapsplan och hur görs en sådan?

Det är viktigt att vara förberedd. När situationen är normal är det bra att spara ihop en reservkassa för sämre tider. I den här situationen räcker det inte nödvändigtvis med bara sparsamhet. Ett bra sätt att förbereda sig är att tänka på eventuella framtidsscenarier och göra upp beredskapsplaner med åtminstone några punkter för varje scenario. Vad ska du göra om krisen blir långvarig och det kommer en ny virusvåg i höst? Hur kommer det att påverka dina kunders handlande och köpbeslut? Bland annat sådana här frågor tar vi företagsutvecklare på Keuke upp med företagare.

Borde jag ha en plan också för eventuella framtida epidemier och motsvarande kriser?

Om den nuvarande situationen fortsätter att gå mot det bättre börjar allt fler företag gå från brandsläckning till proaktivt utvecklingsarbete och till att anpassa sig till det så kallade nya normala. Förhoppningsvis behöver vi aldrig mer uppleva kriser som coronan, men lärdomarna vi fått kan säkert vara till nytta. I byggandet av värdekedjor beaktar vi noggrannare olika leveransrisker och andra risker och affärsmodellerna görs mer flexibla. God beredskap hjälper företaget att klara motgångar och är en stark konkurrensförmån i vilken bransch som helst.  

Jag har redan fått utvecklingspengar från NTM-centralen. Kan jag också få kostnadsstöd? Det finns ju olika företagsstöd, utvecklingspengar och kostnadsstöd, men hur vet jag vilka jag kan ansöka om och om en del utesluter varandra?

Statsförvaltningen har snabbt skapat olika vägar till koronastöd för företag, både ensamföretagare och större företag och även lantbruksföretagare. På grund av den snabba takten har stödens kriterier fått preciseras an efter och därför är det bäst att kontrollera den senaste informationen på Keukes webbsidor eller genom att ringa oss.

När det gäller finansiering av företagsverksamheten är förstahandsalternativet ändå alltid företagarens egen bank.

Vilken annan finansiering finns att tillgå och hurudan finansiering kan man ansöka om för utveckling av företaget?

Utöver coronastöden kan företag ansöka om vanliga företagsstöd, till exempel Business Finlands Tempo-finansiering och NTM-centralens utvecklingsbidrag. En stor del av Keukes verksamhetsområde har också möjlighet till företagsstöd från EU:s landsbyggdsfond. När du planerar investeringar, internationalisering eller tillväxt lönar det sig alltid att kolla vilka stödinstrument som finns just då. Vi hjälper dig gärna att ta reda på det också.

 
 
 

KONTAKTA OSS

Tveka inte att kontakta oss och boka en gratis träff eller skicka ett meddelande till oss via kontaktformuläret nedan.

 






 
 

Jätä tämä tyhjäksi


 
 

Gå med i e-postlistan »

 

karta

Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy

Utvecklingscentret för Mellersta Nyland Ab
Puuvalonaukio 2D, 2. krs / 2. vån, 04200 Kerava / Kervo

Visa på kartan »

 

icon-phone.png

050 341 3210

icon-email.png

keuke@keuke.fi

 
 
© Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy 2017 | login Synergia Foxy
 
Produkter i korgen: 0  / Boka tid »  / Töm korgen