Innehåll »
 

Artiklar

01.04.2021

Data är dagens ångmaskin

Många företag och organisationer samlar aktivt in information som uppstår i deras verksamhet. Med hjälp av informationen kan de rikta sina tjänster bättre och satsa resurserna rätt. Information är alltså värdefull om man också använder den.

Keuke är med och delar information på ett sådant sätt att den kan bli till nytta för livskraften i hela verksamhetsområdet. Kommunernas beslutsfattande underlättas och företagen kan planera sin affärsverksamhet noggrannare.

– Vi vill hjälpa beslutsfattarna att leda och fatta beslut utgående från fakta. Siffror och statistik ger inte alltid direkta svar, men genom att jämföra och analysera olika siffror ser man åtminstone i vilken riktning utvecklingen går, säger Keukes verkställande direktör Elina Pekkarinen.

Informationen är fritt tillgänglig för alla. Pekkarinen hoppas att också företagare ska utnyttja informationen i planeringen av sin affärsverksamhet.

– Det är en helt annan sak att planera affärsverksamhet utgående från fakta än att göra det utgående från känslor eller åsikter. Det har redan länge talats om att leda och planera med kunskap, men nu är det lättare än förut tack vare teknologin och tillgången på data.

 

Var är affärsmöjligheten?

Öppnandet av offentliga data är en stor möjlighet. Fast ännu är inte kostnadsfria data så vitt tillgängliga. I idealsituationen är öppna data som fenomen lika omvälvande som ångmaskinen på sin tid.

– En affärsmöjlighet uppstår när man kombinerar offentliga öppna data med något privat, till exempel data som ett företag samlat in, säger Pekkarinen.

Enligt Sitra fungerar öppna data som källa till ny affärsverksamhet och innovationer. Nya sätt att använda och utnyttja information skapar nya tjänster och möjligheter. Europakommissionen har gjort uppskattningen att öppnandet av offentliga data ger direkta ekonomiska intäkter på 40 miljarder euro per år.

– Ett enkelt exempel på utnyttjande av data är kombinerandet av kommunernas utbildningsgrad och arbetslöshetssiffror. Med dessa siffror kan företag fatta investeringsbeslut.

– Eller genom att se på befolkningsutvecklingen och dess prognoser kan man dra snabba slutsatser om i vilka åldersgrupper det behövs mer tjänster. Dragningskraftsstatistik berättar vilka kommuner som har inflyttningsöverskott, vilket betyder köpkraft.

 

Livskraftsstatistiken finns på Keukes webbplats på adressen (på finska): https://www.keuke.fi/keuke/elinvoimatilastot/

 
 
 

KONTAKTA OSS

Tveka inte att kontakta oss och boka en gratis träff eller skicka ett meddelande till oss via kontaktformuläret nedan.

 






 
 

Jätä tämä tyhjäksi


 
 

Gå med i e-postlistan »

 

karta

Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy

Utvecklingscentret för Mellersta Nyland Ab
Puuvalonaukio 2D, 2. krs / 2. vån, 04200 Kerava / Kervo

Visa på kartan »

 

icon-phone.png

050 341 3210

icon-email.png

keuke@keuke.fi

 
 
© Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy 2017 | login Synergia Foxy
 
Produkter i korgen: 0  / Boka tid »  / Töm korgen