Innehåll »
 

Artiklar

01.06.2021

Det lönar sig att påbörja ägarförändringsprocessen nu!

Ägarbyten var mycket på tapeten för några år sedan. Hur är situationen nu och hur mycket är det efterfrågan om ägarskapsbytesrådgivning?

I Finland kommer tiotusentals, och i Keukes område kommer tusentals företag att ha ägarbyte inom de närmaste åren. Det är viktigt för näringslivet att hitta en efterträdare eller en köpare till så många livskraftiga företag som möjligt.

Vi på Keuke vill uppmuntra företagare att starta ägarbytet i tid och å andra sidan att göra dem som tänker på att bli företagare uppmärksamma att vägen till att bli företagare också kan ske genom ett ägarbyte. Det finns ett behov av rådgivning, du är välkommen att kontakta oss.


Var börjar processen för ägarbytet?

Förberedelserna för ägarbytet bör göras i god tid, lämplig tid är cirka tre till fyra år. Entreprenörskap till ett företag ses ofta som en risk och kan komplicera försäljningen. Det är en bra idé att förbereda sig för ett ägarbyte genom att överföra ansvar och information till potentiella andra nyckelpersoner i företaget i god tid innan köparen ens är i sikte.

När du planerar en företagsförsäljning är det viktigt att både företaget som ska säljas och dess finansiella siffror är i ordning. Det vore bäst om företaget hela tiden var i försäljningsskick. Så det är värt att kontakta Keuke så att vi tillsammans kan kartlägga företagets situation.


Hur mycket tid ska avsättas för en lyckad utbytesprocess?

Ägarbytesprocessen tar i genomsnitt cirka tio månader, men ofta tar det mer än ett år. Säljaren kan underlätta processen på många sätt. Ju lättare det är för en företagsköpare att få en uppfattning om verksamheten, desto lättare är det för personen att också ansöka om nödvändig finansiering.

När säljaren har att ge köparen en uppdaterad affärsplan, ekonomisk information och budget fortsätter processen smidigare och sannolikheten för försäljningen ökar. Du hittar färdiga mallar för affärsplanering i Keukes Företagstolk-tjänst.


Hur hittar säljare och köpare varandra?

Det lönar sig för entreprenören att först identifiera en potentiell efterträdare till sitt företag från sina egna anställda, partners, konkurrenter, kunder eller släktingar. Dessa är bekanta med driften av företaget och kan redan tänka på idén att fortsätta företaget när den nuvarande ägaren slutar. Det finns också flera företagsförsäljningstjänster för att stödja försäljningen, till exempel Företagsbörsen. Från dessa kanaler kommer de som överväger att köpa ett företag också att hitta företag av intresse för dem.


Med vilka alla saker kan Keuke hjälpa till med i ett ägarskapsbyte?

Vi på Keuke rådgiver företag som gör eller planerar på att byta ägare. Råd ges till dem som säljer sina företag såväl som de som köper dem, och till dem som slutar med och fortsätter ett familjeföretag. Vi hjälper både till att planera stadierna av ägarförändringsprocessen och att ta reda på strategiska avsikter och alternativ.

Vi kan också hjälpa till att kartlägga objektet för transaktionen, på vilken grund objektets värde bildas och hur det är motiverat. Du kan också få hjälp av oss för att förbereda försäljningsmaterial.


Även idag är det en bra dag att förbereda för affärsförsäljning!

 
 
 

KONTAKTA OSS

Tveka inte att kontakta oss och boka en gratis träff eller skicka ett meddelande till oss via kontaktformuläret nedan.

 






 
 

Jätä tämä tyhjäksi


 
 

Gå med i e-postlistan »

 

karta

Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy

Utvecklingscentret för Mellersta Nyland Ab
Puuvalonaukio 2D, 2. krs / 2. vån, 04200 Kerava / Kervo

Visa på kartan »

 

icon-phone.png

050 341 3210

icon-email.png

keuke@keuke.fi

 
 
© Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy 2017 | login Synergia Foxy
 
Produkter i korgen: 0  / Boka tid »  / Töm korgen