Nyheter

15.01.2021

År 2020 grundades 1345 nya företag inom Keukes verksamhetsområde - ATT FÖRETAGANDET ÖKAR ÄR EN LÅNGVARIG TREND


År 2020 grundades 1345 nya företag inom Keukes verksamhetsområde

ATT FÖRETAGANDET ÖKAR ÄR EN LÅNGVARIG TREND

Förra året grundades rekordmånga nya företag, 1345 stycken, inom Utvecklingscentrets för mellersta Nyland (Keuke) verksamhetsområde. Keuke erbjuder företagsutvecklingstjänster i Träskända, Högfors, Kervo, Nurmijärvi, Borgnäs, Sibbo och Tusby. År 2020 grundades i det här området 124 företag mer än 2019 och 157 företag mer än 2018. 

– År 2020 präglades av corona och osäker ekonomi. Det brukar grundas fler företag under lågkonjunkturer än under högkonjunkturer. Men nu har vi en långvarig stigande trend och det verkar som att företagandet kommer att öka fortsättningsvis, säger Keukes verkställande direktör Elina Pekkarinen.

– Attityderna mot företagande blir allt positivare. Företagande ses som en bra möjlighet att utnyttja sitt kunnande. 

En bransch är särskilt framträdande bland de nygrundade företagen och det är servicebranschen, särskilt inom välbefinnande och hälsa. Också hantverk är välrepresenterade bland de nya företagen. 


TID ATT FUNDERA PÅ VAD JAG VILL GÖRA

Keuke gav förra året råd åt 487 kunder när det gällde grundandet av företag, vilket också var ett rekordantal. I nyföretagsrådgivning var 2020 ett lika ovanligt år som det coronapräglade året överlag.

– Början av året var livlig och i mitten av mars började sedan en total tystnad på några veckor i fråga om företagsgrundande. I början av sommaren var vi tillbaka i normal arbetstakt, trots att coronan färgade alla diskussioner på ett eller annat sätt, berättar Keukes kundchef Sari Virta, som ger rådgivning åt nya företag.

Enligt Virta låg det ofta liknande motiveringar bakom grundandet av företagen förra året. 

– För det första talade man om osäkerheten i att arbeta som anställd till exempel på grund av permitteringar. För det andra märkte man att människor tack vare coronan började fundera på vad de önskar av livet och vilka värderingar som är viktiga för dem. Många av våra kunder började först med företagande som bisyssla, alltså lite som ett test och en reservplan för framtiden. 

Företag som grundats med Keukes nyföretagsrådgivning är statistiskt mer livskraftiga.  Så många som 80 procent av företagen som grundats med Keukes hjälp är aktiva ännu efter fem år. Keukes nyföretagsrådgivning är kostnadsfri. 

Keuke är ett lokalt utvecklingsbolag som hjälper företag i Mellersta Nyland att komma igång, utvecklas och växa i områdena Träskända, Högfors, Kervo, Nurmijärvi, Borgnäs, Sibbo och Tusby. Vi ger professionell rådgivning i alla frågor som gäller företagsverksamhet, till exempel aktivering av försäljning och marknadsföring, ekonomiska och finansiella frågor, investeringsplanering, samarbetspartner, internationalisering och ägarbyten.

Antalet grundade företag per kommun hittar du i Keukes livskraftsstatistik (på finska):

https://www.keuke.fi/keuke/elinvoimatilastot/aloittaneet-ja-lopettaneet-yritykset/

 

Ytterligare information: Keukes verkställande direktör Elina Pekkarinen, telefon 050 549 2213. www.keuke.fi. Du hittar oss också på Facebook, Instagram och LinkedIn.

 
 
 
 

KONTAKTA OSS

Tveka inte att kontakta oss och boka en gratis träff eller skicka ett meddelande till oss via kontaktformuläret nedan.

 


 
 

Jätä tämä tyhjäksi


 
 

 GÅ MED I E-POSTLISTAN

 

Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy

Utvecklingscentret för Mellersta Nyland Ab

Puuvalonaukio 2D, 2. krs / 2. vån, 04200 Kerava / Kervo

› Visa på kartan

 

icon-phone.png

050 341 3210

icon-email.png

keuke@keuke.fi

 
 
© Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy 2017 | login Synergia Foxy
 

Keuke, Development Centre Ltd. Helsinki Region North, aims to create growth for the region thorough counselling and supporting local businesses. Our services include for example:

Our clients, local SME′s, have insofar been exceedingly satisfied with our services, and we strive to keep it that way.

Keuke is owned by seven municipalities in Central Uusimaa: Kerava, Järvenpää, Tuusula, Nurmijärvi, Pornainen, Sipoo and Karkkila and our services are free of charge for our clients.

Helsinki Region North, Central Uusimaa, has an excellent logistic position at the border of the best markets. It is part of the Helsinki metropolitan area and is the gateway to Finnish, European and Eastern markets, such as Russia and the Baltic countries.

Our Contact details:
Address: Puuvalonaukio 2D, 2rd floor
Kerava

Tel: +35850 341 3210

Keuke, Utvecklingscentret för Mellersta Nyland, är ett företagsrådgivningsbolag som ägs av sju kommuner i Mellersta Nyland. Vi sträver efter att skapa tillväxt på området genom att stöta och rådda små och medelstora företag i till ex. följande frågor:

Utöver dessa tjänster, organiserar vi också flera större evenemang och utbildningar om året med varierande tema inom affärslivet.

Keukes rådgivningstjänster är kostnadsfria och betjänar företag som är verksamma i våra ägarkommuner: Borgnäs, Högfors, Kervo, Nurmijärvi, Sibbo, Träskända och Tusby.

Våra kunder har såtillvida varit väldigt nöjda med våra tjänster och vi kämpar för att det kommer att vara så också i framtiden.

Ytterligare information:

Elina Duréault, företagsrådgivare
gsm 050 3668 588

Elina Pekkarinen, verkställande direktör
gsm 050 549 2213

E-post: förnamn.efternamn(at)keuke.fi

SIBBO

Sibbo är en snabbt växande tvåspråkig kommun som ligger på ca 25 km:s avstånd från Helsingfors och Borgå och är en del av huvudstadsregionens ekonomi- och pendlingsregion. Sibbos läge invid Lahtis och Borgå motorvägar är logistiskt sett utmärkt. Man når Helsingfors-Vanda flygplats samt Nordsjö hamn under en halv timme.

Sibbo kommun säljer företagstomter på Lönnbacka företagspark och Bastukärr logistikområde.

Bastukärr arbetsplatsområde omfattar ett område på ca 230 hektar invid Kervovägen. Området lämpar sig väl för logistikfunktioner som kräver stort utrymme. Även serviceföretag kan etablera sig på området.

Lönnbacka företagsparkets arbetsplatsområden är beläget invid Mårtensbyvägen mellan Nickby och Tallmo. Det finns lediga företagstomter på området.

Lediga företagstomter och lokaliteter:
http://www.sipoo.fi/se/service/bygga_och_bo/tomter_till_salu
http://www.sipoo.fi/se/kartor