Innehåll »
 

Nyheter

04.02.2021

Keuke hade en tredjedel fler kunder år 2020 - coronan ökade behovet av företagsstöd avsevärt

Utvecklingscentret för Mellersta Nyland (Keuke) hjälpte förra året sammanlagt 2865 företag att utveckla och öka sin affärsverksamhet eller att grunda företaget. Det är en tredjedel fler än 2019 när Keukes kundantal var 2099.

Keuke erbjuder företagsrådgivningstjänster i Träskända, Högfors, Kervo, Nurmijärvi, Borgnäs, Sibbo och Tusby. 

– Den här enorma tillväxten beror nog på coronan. Vi hjälpte väldigt många lokala företag att anpassa sin verksamhet, ansöka om utvecklingspengar och hitta nya verksamhetsmodeller. Det grundades också fler nya företag än förut, berättar Keukes verkställande direktör Elina Pekkarinen.

Pekkarinen säger att Keuke lyckades betjäna den stora kundmängden tack vare god kundkännedom, kunnig personal, välfungerande samarbetsnätverk och rekrytering av ny personal. 

– Utan en god relation till lokala företag hade vi inte kunnat hjälpa så många coronadrabbade företag. En okänd aktör hade inte heller kunnat informera om möjligheten till hjälp lika effektivt och snabbt.

– Vi kunde starta en kristelefon och krisrådgivning på några dagar. Vi skapade en modell för krisrådgivning som hjälpte oss att effektivt och med gott resultat gå igenom ett företags akuta behov och utvecklingsmöjligheter.

Mest hjälp behövdes för att klara krisen och ansöka om finansiering

Det speciella året märks också i Keukes verksamhetsstatistik i fråga om vad företagen behövde hjälp med.

– 40 procent av kunderna fick krishjälp för coronan. Nästan lika många, 35 procent, fick hjälp i finansieringsfrågor. De går naturligt nog hand i hand. Vi gjorde bedömningar av affärsverksamheten samt utredningar och rapporter, tusen fler av båda än under förra året, berättar Elina Pekkarinen. 

I Keukes verksamhetsstatistik för 2020 finns också en del särskilt positiva överraskningar. Alla kunder var inte kriskunder utan det gjordes också bland annat mer än hälften fler internationaliseringsplaner än förra året. Och det gjordes 150 procent fler produktutvecklingsplaner. 

– Antalet produktutvecklingsplaner är ett direkt resultat av de bedömningar av affärsverksamheten och det sparrande vi gjort för företag som drabbats av coronan. Företagen ansökte alltså inte bara om finansiering för att klara sig, utan utvecklade verkligen något nytt. 

I Keukes statistik har sparrande av marknadsföringen alltid spelat en betydande roll. År 2020 var det inte så, vilket också visar att året var speciellt. Företagens största utmaningar och utvecklingsbehov fanns på helt annat håll.

Området fick 44 miljoner i utvecklingspengar och ensamföretagarstöd

Keuke hjälpte cirka tusen företag att planera finansieringen och ansöka om utvecklingsfinansiering eller krisstöd vid störningar i affärsverksamheten på grund av coronan.  

Allt som allt fick företag i Keukes verksamhetsområde 44,3 miljoner euro i krisstöd eller utvecklingspengar av staten. I summan ingår utvecklingsfinansiering från Business Finland och NTM-centralen samt ensamföretagarstöd. Det var sammanlagt 2858 företag som fick finansiering. 

– Året var verkligen fullt av arbete och brådska. Men vi kan belåtet konstatera att Keuke var rätt företag på rätt plats i den här krisen.

Statistiken över Keukes verksamhet 2020 finns här: https://www.keuke.fi/client/keuke/userfiles/keuke-statistik-over-foretagsutvecklingen-2020.pdf

Ytterligare information: Keukes verkställande direktör Elina Pekkarinen, telefon 050 549 2213. www.keuke.fi. Du hittar oss också på Facebook, Instagram och LinkedIn.

 
 
 

KONTAKTA OSS

Tveka inte att kontakta oss och boka en gratis träff eller skicka ett meddelande till oss via kontaktformuläret nedan.

 


 
 

Jätä tämä tyhjäksi


 
 

Gå med i e-postlistan »

 

karta

Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy

Utvecklingscentret för Mellersta Nyland Ab
Puuvalonaukio 2D, 2. krs / 2. vån, 04200 Kerava / Kervo

Visa på kartan »

 

icon-phone.png

050 341 3210

icon-email.png

keuke@keuke.fi

 
 
© Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy 2017 | login Synergia Foxy
 
Produkter i korgen: 0  / Boka tid »  / Töm korgen