Innehåll »
 

Nyheter

03.02.2022

Keukes statistik för 2021 visar på entusiastisk utveckling - särskilt digitaliseringen ger upphov till förändringsbehov i små och medelstora företag

Medan Utvecklingscentret för Mellersta Nyland Ab:s (Keuke) statistik för 2020 avslöjade behov av nödhjälp på grund av coronapandemin, så verkar företagen år 2021 ha varit väldigt ivriga att utveckla sin verksamhet. Coronabegränsningarna försvårade i fjol fortfarande många företags verksamhet, men något egentligt krisår kan vi inte längre tala om.

– Utvecklingsivern bland företagen har varit iögonfallande. Väldigt många har insett att företaget behöver utvecklas för att växa och att de behöver utveckla nya tjänster, produkter och verksamhetssätt, säger Keukes verkställande direktör Elina Pekkarinen. 

Utvecklingsivern märks i Keukes rådgivningsstatistik för 2021 i form av utvärderingar av affärsverksamheten samt strategisparring. Sådana tjänster behövde en tredjedel av Keukes kunder. Också antalet utvecklingsutredningar fördubblades från det föregående året till över 2500. 

– Dessa siffror visar att företagen haft behov av att granska sin verksamhet som helhet och kanske rikta om den. Finansieringsbehovet var inte lika stort som året innan, då många ansökte om coronastöd, säger Pekkarinen.
 
 Keuke betjänade sammanlagt 2252 kunder år 2021. I fjol återgick kundantalets utveckling till det normala efter pandemisiffrorna 2020. Vi hade 957 nya kunder och 1295 gamla. En stor del av de nya kunderna var grundare av nya företag. 

År 2021 grundades också rekordmånga nya företag i Keukes område, nämligen 1442 stycken. Boomen märktes också i Keukes företagsrådgivning.

Marknadsföring och tjänster flyttas allt mer till digitala plattformar

I Keukes rådgivning accentueras allt oftare företagens behov att synas och erbjuda sina tjänster i digitala kanaler. Coronatiden har påskyndat förändringen och ändrat många kunders beteende.

– Digitaliseringen skapar förändringsbehov hos SMF-företag men erbjuder samtidigt oerhörda möjligheter till en större kundkrets och ett större marknadsområde. Vi har tillsammans med våra kunder funderat på digitala processer, distributionskanaler och nätförsäljningslösningar. Kunderna vill också ha allt mer information om digital marknadsföring, summerar Pekkarinen. 

Keuke har haft en sparringtjänst för tillväxtinriktade företag, där man gett fart åt företagens innovationer. Tjänsten har varit en succé med vars hjälp helt nya produktfamiljer fötts och företag har kommit ut på nya marknader. 

– Glädjande många internationaliseringsprojekt har också kommit igång efter den mer stillastående perioden. Dessa projekt är i huvudsak produkt- och tjänstexport samt nya digitala lösningar med tydlig potential för internationalisering.

Företagens utvecklings- och tillväxtiver dämpas av bristen på kunnig arbetskraft. Elina Pekkarinen gissar att tillväxten i fortsättningen kommer att bestämmas till stor del av hur företagen lyckas i sin rekrytering.

Keukes statistik om företagsutvecklingen 2021 har publicerats. Den finns här. 

Keuke är ett lokalt utvecklingsbolag som hjälper företag i Mellersta Nyland att komma igång, utvecklas och växa i områdena Träskända, Högfors, Kervo, Nurmijärvi, Borgnäs, Sibbo och Tusby. Vi ger professionell rådgivning i alla frågor som gäller företagsverksamhet, till exempel aktivering av försäljning och marknadsföring, ekonomiska och finansiella frågor, investeringsplanering, samarbetspartner, internationalisering och ägarbyten.

Ytterligare information: Keukes verkställande direktör Elina Pekkarinen, telefon 050 549 2213. www.keuke.fi. Du hittar oss också på Facebook, Instagram och LinkedIn.

 
 
 

KONTAKTA OSS

Tveka inte att kontakta oss och boka en gratis träff eller skicka ett meddelande till oss via kontaktformuläret nedan.

 


 
 

Jätä tämä tyhjäksi


 
 

Gå med i e-postlistan »

 

karta

Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy

Utvecklingscentret för Mellersta Nyland Ab
Puuvalonaukio 2D, 2. krs / 2. vån, 04200 Kerava / Kervo

Visa på kartan »

 

icon-phone.png

050 341 3210

icon-email.png

keuke@keuke.fi

 
 
© Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy 2017 | login Synergia Foxy
 
Produkter i korgen: 0  / Boka tid »  / Töm korgen