Innehåll »
 

Nyheter

26.01.2024

Investeringsplanerna ökade med över 10 miljoner i Keukes statistik

Företagens investeringsplaner ökade med över 10 miljoner euro jämfört med det föregående året. Det här framgår av Utvecklingscentret för Mellersta Nyland Ab:s (Keuke) verksamhetsstatistik från 2023. När investeringsplanerna år 2022 var cirka 7,8 miljoner euro så var summan år 2023 nästan 18 miljoner euro. 

– Förra året öppnades nya möjligheter till EU-stöd. Det märktes i Keuke under hösten i form av en kraftig ökning i investerings- och finansieringsansökningarna, säger Keukes verkställande direktör Elina Pekkarinen.

– På grund av det ekonomiska läget övervägde företagen sina investeringar noga, men om man beslutar sig för sådana är de stora och betydande.

I Keukes verksamhetsstatistik från 2023 ser man också att allt fler av kunderna är bekanta med Keuke från förut. 

– Vår årliga kundmängd har med undantag av coronaåret stadgats till lite på två tusen. Vi ser emellertid en ny trend, nämligen att andelen gamla kunder ökar. Det visar att kundnöjdheten är hög och att företagen vill genomföra nya utvecklingsprojekt just med Keuke, säger Pekkarinen. 

Nya företag grundas fortfarande i ökande takt

Under 2023 grundades 1392 nya företag i det område där Keuke verkar. Det är lite fler än 2022, då antalet var 1375 nya företag. Antalet företag som slutade år 2023 var sammanlagt 577 och år 2022 var antalet lite lägre, nämligen 535. (Antalet företag som slutat innehåller företag som bytt bolagsform eller slutat på annat sätt samt konkurser.)

– Vi har sett en jämn ökning i grundandet av nya företag redan under flera år. Den mycket omtalade konkursvågen syns inte i statistiken i vårt område. Antalet företag som slutat är måttligt och liknande som tidigare år, berättar Elina Pekkarinen. 

Grundandet av ett nytt företag var Keukes populäraste tjänst år 2023. Av Keukes alla kunder använde 31 % den tjänsten. Den nästpopuläraste tjänsten var marknadsförings- och försäljningsrådgivning. Dess popularitet steg med nio procent från det föregående året. 

– Marknadsförings- och kommunikationsmiljön splittras och förändras hela tiden. Det utgör en utmaning för företagen i och med att de inte vet var de borde marknadsföra sig och vilka nya kanaler de borde använda. Jag tror också att den artificiella intelligensens frammarsch påverkar marknadsföring och försäljning. AI är ett bra redskap med tanke på dem båda, säger Pekkarinen.

– Vi har i Keuke satsat mycket på digitala tjänster och förra året lanserade vi en digital plattform där företag kan utarbeta sin marknadsföringsplan. Plattformen hjälper användaren att tänka noga på företagets målgrupper och vilka kanaler och kärnbudskap som passar dem.

Keukes verksamhetsstatistik från 2023 finns här: https://www.keuke.fi/client/keuke2017/userfiles/keuke-toiminnan-tilastot-2023-oikea.pdf

Keuke är ett lokalt kommunägt utvecklingsbolag som hjälper företag i Mellersta Nyland att utvecklas och växa i områdena Träskända, Högfors, Kervo, Nurmijärvi, Borgnäs, Sibbo och Tusby. Vi ger professionell rådgivning i alla frågor som gäller företagsverksamhet, till exempel aktivering av försäljning och marknadsföring, ekonomiska och finansiella frågor, investeringsplanering, samarbetspartner, internationalisering och ägarbyten.

 

Keukes verksamhetstal 2023 i ett nötskal:

  • Kunder 2140 (förändring jämfört med föregående år +58)
  • Den mest använda tjänsten var grundandet av ett nytt företag, 31 % (föregående år 32 %)
  • Den näst mest använda tjänsten var marknadsförings- och försäljningsrådgivning, 21 % (föregående år 12 %)
  • Finansieringsansökningar 191, sammanlagt för 7,3 miljoner (år 2022 var talen 220 st. och 5,4 miljoner euro)
  • Investeringsplaner 41, för sammanlagt 17,9 miljoner (år 2022 var talen 17 st. och 7,7 miljoner euro) 

Ytterligare information: Keukes verkställande direktör Elina Pekkarinen, telefon 050 549 2213. www.keuke.fi. Du hittar oss också på Facebook, Instagram, Youtube och LinkedIn.

 
 
 

KONTAKTA OSS

Tveka inte att kontakta oss och boka en gratis träff eller skicka ett meddelande till oss via kontaktformuläret nedan.

 


 
 

Jätä tämä tyhjäksi


 
 

Gå med i e-postlistan »

 

karta

Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy

Utvecklingscentret för Mellersta Nyland Ab
Puuvalonaukio 2D, 2. krs / 2. vån, 04200 Kerava / Kervo

Visa på kartan »

 

icon-phone.png

050 341 3210

icon-email.png

keuke@keuke.fi

 
 
© Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy 2017 | login Synergia Foxy
 
Produkter i korgen: 0  / Boka tid »  / Töm korgen