Innehåll »
 

Träskända

Järvenpään Kukkatalo Oy

Saija Sitolahti

”Alla typer av utvecklingsarbete är verkligen utmanande när man som företagare själv är så upptagen med den dagliga verksamheten. Därför behövs det någon som pushar på och peppar.”

Blomstrande blomsterhandel

Hur kan en traditionell blomsterhandel och trädgårdsaffär utvecklas och växa? Vart är affärerna på väg, hur ser framtiden ut? I Kukkatalo i Träskända hör förnyelse till det dagliga arbetet. Med den tanken gick företaget också med i Kasvu Open-tävlingen och på Keukes Testflygning.

”När jag förberedde talet till ett framtidsseminarium för Suomen kukkakauppiasliitto, fylldes mitt huvud med massor av tankar och frågor. Jag började tänka på vilken riktning företaget borde ledas in i och hur vår framtida kund ser ut.”

Kasvu Open gav Kukkatalo i Träskända ett nytt perspektiv och goda råd för hur verksamheten kunde utvecklas.

”Alla typer av utvecklingsarbete är verkligen utmanande när man som företagare själv är så upptagen med den dagliga verksamheten. Därför behövs sådana här tillväxtprogram, därför behövs uppmuntrare och sparrare som Keuke, det behövs någon som pushar en framåt.”

Ständig utveckling

Kukkatalo i Träskända fyller snart 25 år. Blomsterhandeln har vuxit sig fast i företagarsyskonen Saija Sitolahti och Joonas Nieminen, trädgårdsmästare och blomsterhandlare finns också i tre generationer i släkten. 55 procent av Kukkatalos omsättning kommer från blomsterhandeln, 36 procent från trädgårdsbutiken och nio från begravningsbyrån.

Kukkatalos grundomsättning har inte förändrats mycket på 25 år. En del nya trender kan ändå ses.

”Blommor passar perfekt för alla situationer. Jag tror att blommor kommer att köpas mer och mer i framtiden. Marketarna har gjort det lätt att köpa blommor. Också vår blomförsäljning har ökat i samma veva. En möjlig idé är just att fundera på hur den här ekvationen skulle kunna utnyttjas ännu effektivare.”

”Vi har fortsatt att utveckla oss med hjälp av råden vi fick från Kasvu Open här med vårt eget gäng. Det är viktigt att utveckla servicen överlag, men det kanske bästa med Kasvu Open var att vi fick upp ögonen för digitaliseringen. Hur vi bättre kan dra nytta av digitala tjänster och hur vår framtida kund vill göra sina inköp.”

Så var Keuke som rådgivare

”Keuke sporrade Järvenpään Kukkatalo i Kasvu Open-tävlingen. Dessutom har Järvenpään Kukkatalo fått idéer och hjälp av Keuke med att utveckla nya tjänster.”

Företagare Saija Sitolahti, Järvenpään Kukkatalo Oy, Träskända


Kuljetusliike Usvola Ky

Carita Palmqvist

”Vi kände att vi fick personlig och sakkunnig rådgivning inför generationsbytet, så mycket vi bara behövde.”

Inför en snabb förändring

Kuljetusliike Usvola Ky är ett transportföretag i Träskända som specialiserat sig på markarbete och som har funnits i nästan 70 år. Företaget drivs nu av syskonen Carita Palmqvist och Tapio Usvola i tredje generationen. Generationsbytet kom plötsligt för företaget.

”Vår far, som tidigare var den ena ägaren av företaget, gick bort plötsligt. Detta orsakade en hel del stora och även svåra förändringar i företaget. Vi stod inför en oundviklig organisering av företagets ägandeandelar och ett generationsbyte som skulle ske snabbt.”

”I sådana oförutsedda situationer känner man sig väldigt rådlös. Man vet inte var man ska börja och vad som borde tas hand om. Banken tipsade oss om Keukes tjänster. Efter det började saker och ting klarna snabbt. De gav oss mycket värdefulla råd och Keukes representant var med i många olika möten i samband med generationsbytet.”

Samarbetet fortsätter

Kuljetusliike Usvolas tjänster inkluderar schaktnings- och transporttjänster, grävarbeten, leverans av jord- och stenmaterial samt snöröjning vid fastigheter. Dessutom levererar företaget egenproducerad mylla för alla typer av grönbyggande, från trädgårdar till stora grönområden.

”Samarbetet med Keuke slutar inte här. Nu när vi har fått generationsbytet färdigt, är det dags att blicka framåt och utveckla verksamheten. Även här är Keuke med och ger råd och sparring.”

”Det känns helt otroligt att det finns en sådan här tjänst för företagare – och gratis dessutom. Vi rekommenderar varmt Keukes tjänster till alla!”

Så var Keuke som rådgivare

”Vi fick en professionell och personlig service i frågor som gällde ägarbytet. Med Keukes hjälp hittade vi också några fantastiska experter som stödde oss i den utmanande situationen, till exempel en expert på kommanditbolagsformen.”

Företagare Carita Palmqvist, Kuljetusliike Usvola Ky, Träskända


Kenzen Oy

Jari Tuominen

”Jag får inte slut på idéer. Men det krävs kunskap och know-how att fokusera på det väsentliga. Av Keuke har jag fått hjälp med hur man omvandlar idéer till förtjänster.”

Dofternas tusen berättelser

Luktsinnet är ett av de minst kända och studerade av de mänskliga sinnena. Doftminnet är ändå starkare än det fotografiska minnet, och dofterna inverkar direkt på känslorna. Kenzen Oy i Träskända utvecklar produkter och metoder som baserar sig på luktsinnet.

”Luktsinnet och dofterna har en enorm potential. Frågan har studerats relativt lite, men den väcker stort intresse. För närvarande finns det flera stora företag som är intresserade av att utnyttja dofter.”

En av Kenzens huvudtjänster är minnesträning för äldre.

”I medicinska studier har man funnit ett samband mellan ett försämrat luktsinne och demens. För att bromsa utvecklingen av minnessjukdomar är det viktigt att identifiera symtomen i tid. Dofter kan hjälpa en att komma ihåg till exempel saker som är förknippade med ett doftminne.”

Aktiverar hjärnan

Kenzen har utvecklat bland annat doftpussel för minnessjuka och äldre, där en doft och en bild tillsammans hjälper till att aktivera hjärnan. Att utveckla luktsinnet och identifieringen av dofter är viktigt också när det gäller arbetssäkerheten.

”På arbetsplatser där man hanterar farliga lösningsmedel och liknande ämnen är det mycket viktigt att de anställda är medvetna om och också känner igen de farliga dofterna. Med en doftutbildning kan man aktivera identifieringen av dessa farliga ämnen.”

I dofter finns förstås många positiva och behagliga aspekter. Doftmolekylerna spelar en viktig roll även i drycker, såsom i vin och whisky. En av Kenzens produkter är just Nosing-kurser, där man lär sig hur doftmolekylerna påverkar förnimbarheten i en dryck.

Så var Keuke som rådgivare

”Uppfinningsstiftelsen har hjälpt mig med produktifiering. Med Keuke vi har funderat på många olika slags alternativ och synpunkter på hur företaget och idéerna tas vidare. De största frågorna för ett nystartat företag är förstås kapital och finansieringar samt att bygga upp ett nätverk. Jonglering får idéer att mogna, därför är det fint att till exempel bidragsansökningar görs rätt på en gång.”

Verkställande direktör Jari Tuominen, Kenzen Oy, Träskända


Lentävä Lapanen Oy

Tarja Jussila och Taina Schildt

”En utomstående ser saker på ett annat sätt. vi vill dra nytta av det här yttre perspektivet så mycket vi bara kan. Keuke har varit en alldeles fantastiskt stor och viktig hjälp.”

Idén gled ur vanten

Lentävä Lapanen är det enda stickningscaféet i Finland och det ligger i centrum av Träskända. Idén om att kombinera en garnbutik och ett café föddes som av en slump – idén gled ur vantarna på oss, säger företagarna Tarja Jussila och Taina Schildt och ler.

”Vi är grannar och vi lider båda av sticksjuka, dvs. ett tvångsmässigt behov av att sticka. Garnutbudet i marketarna är verkligen begränsat och vi ville starta en garnbutik. Men inte bara en vanlig garnbutik, och från det fick vi idén om ett stickningscafé.”

Lentävä Lapanens tjänster omfattar försäljning av garn och tillbehör, ett café och ett mångsidigt utbud av olika tillställningar.

”Vi ordnar en hel del kurser och andra tillställningar. Hos oss samlas också många olika gäng och grupper, inte bara sticksjuka, som till exempel ett gäng herrar som spelar kinesisk schack.”

Klirret av stickningar och kaffekoppar

Jussila och Schildt startade företaget i snabb takt. I oktober grundades företaget och tre veckor efter det öppnade stickningscaféet sina dörrar.

”Vi fick hjälp att starta företaget av Nyföretagarcentralen. Nästan genast kontaktade vi också Keuke, vi fick positiv respons på deras tjänster via bekanta. Och vi har varit väldigt nöjda.”

Företagarna på Lentävä Lapanen får inte slut på idéer. Det finns bland annat planer på att börja importera garn och att utveckla nya egna produkter. En av de egna produkterna är ett tillbehörspaket för Träskändas egen vante Jäpänen.

”Idéer finns hela tiden och vi vill utveckla konceptet. Och det är just det som är det roligaste.”

Så var Keuke som rådgivare

”Keuke trodde direkt på vårt nya koncept. Vi har med hjälp av Keuke fått utvecklingsbidrag från NTM-centralen och en hel del viktig information om bland annat lönesättning. Vi deltog också i tillväxtcoachningen.”

Företagarna Tarja Jussila och Taina Schildt, Lentävä Lapanen Oy, Träskända


New Organics Oy

Ari Vepsäläinen

”Mina planer togs genast på allvar och jag har fått den hjälp jag behövt på ett brett plan.”

Mår bra och växer bra

Ett typisk ungt, växande företag verkar inom social- och hälsovården eller välbefinnandebranschen. Ett sådant företag är New Organics Oy i Träskända som tillverkar och säljer naturprodukter och ekologisk kosmetik. Nya Organics affärsidé är helt ekologiskt framställda naturprodukter, som inte innehåller tillsatser av något slag.

”Företagets mål är att inom fem år växa till en betydande leverantör av välbefinnandeprodukter i Finland. Vi levererar produkter till apotek och hälsokostaffärer. Enligt vår vision är vår omsättning om fem år 10 miljoner.”

New Organics Oy har fått stöd och vägledning i att utveckla och utöka företaget av Keuke.

I spåren av världens megatrender

New Organics grundades i början av år 2003. Idén att starta ett företag mognade under fem år.

”I bakgrunden ligger världens megatrender inom branschen för hälsoprodukter och välbefinnande i allmänhet. Dessa trender syns fortfarande svagt i Finland och Europa överlag. Vi har just nu sex anställda, men jag tror att vi kommer att sysselsätta 30 personer om fem år.”

I Nya Organics produktsortiment finns rena, organiska och ekologiska hälso- och välbefinnandeprodukter.

”Vårt varumärke Puhdas + innebär att det inte finns några dolda utfyllnadsmedel i produkterna, inga konserveringsmedel, färgämnen, smakämnen eller magnesiumstearat. Det här är möjligt tack vare produktutveckling och vår kapselform.”

Så var Keuke som rådgivare

”Jag har fått värdefull information och bra service i de ärenden och frågor jag behövt hjälp med, såsom marknadsföring, finansiering och anställning. Framför allt har jag behövt experthjälp med finansiering, export och med att kontakta experter inom en annan bransch.”

Verkställande direktör Ari Vepsäläinen, New Organics Oy, Träskända


TM-Tieto Oy

Taavi Schönberg

”Det lönar sig att öppna munnen och be om hjälp. Det gör märkligt nog företagandet lättare.”

Det bästa för en nyföretagare

Taavi Schönberg och Mika Koskiola som tidigare varit kollegor startade eget, för de hade en egen vision om hur man kunde erbjuda tjänster och sköta ärenden på ett nytt sätt.

TM-Tieto Oy tillhandahåller ICT-tjänster i Mellersta Nyland. Kunderna är små och medelstora företag samt små organisationer. Förutom underhållstjänster omfattar företaget även service-, planerings- och rådgivningstjänster.

”När vi började var vi som företagare ganska osäkra och visste inte så mycket. Vi fick hjälp med att starta eget av Nyföretagarcentralen i Mellersta Nyland och vi var väldigt ofta i kontakt med Keuke i början.”

Förvånansvärt lätt att driva företag

De unga företagarna ger uppmuntrande utlåtanden om att driva ett eget företag. Även om de har stött på överraskande saker, har det mesta fallit fint på plats.

”Det lönar sig att be om råd. Man bör absolut inte streta på med sina egna tankar och frågor för sig själv. ”

För närvarande är TM-Tieto upptaget med frågor som gäller mobilitet. Kunderna vill ersätta den bärbara datorn med lättare pekplattor och det försöker de två företagarna hitta en lösning på.

”Alla program fungerar inte sådär bara på mobila enheter, men vi försöker alltid hitta en passande lösning, en passande produkt och en passande enhet. Arbete handlar i dag mer och mer konsultering.”

”Arbete finns det nog, ibland blir det rentav för mycket. Rekrytering är en av de utmaningar som vi har diskuterat om med Keukes experter. Det här jobbet är något man måste lära ut själv och få arbetstagaren att komma in i, och det är dyrt. Vi har funderat på bland annat läroavtal som en lösning.”

Så var Keuke som rådgivare

”Keuke var en väldigt viktigt partner för oss under den första tiden. Vi gjorde budgetering och planerade ekonomin. Det mest konkreta informationspaketet var nog det som gällde anställning av arbetstagare, arbetsavtalsärenden och uppsägningar. Den informationen var verkligen värdefull för oss.”

Företagare Taavi Schönberg, TM-Tieto Oy, Träskända

 
 
 

KONTAKTA OSS

Tveka inte att kontakta oss och boka en gratis träff eller skicka ett meddelande till oss via kontaktformuläret nedan.

 


 
 

Jätä tämä tyhjäksi


 
 

Gå med i e-postlistan »

 

karta

Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy

Utvecklingscentret för Mellersta Nyland Ab
Puuvalonaukio 2D, 2. krs / 2. vån, 04200 Kerava / Kervo

Visa på kartan »

 

icon-phone.png

050 341 3210

icon-email.png

keuke@keuke.fi

 
 
© Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy 2017 | login Synergia Foxy
 
Produkter i korgen: 0  / Boka tid »  / Töm korgen