Sisältöön »
 

Vastuullisuus

Yritysten vastuullisuudelta odotetaan jatkuvasti enemmän.

Vastuullisuus on monitahoinen käsite. Yrityksen ympäristövastuuseen sisältyvät esimerkiksi päästöihin ja raaka-aineisiin liittyvät asiat. Ympäristövastuun rinnalla puhutaan myös sosiaalisesta vastuusta, johon sisältyy esimerkiksi se, miten yritys huolehtii henkilöstöstään, ympäröivästä yhteisöstään ja toimitusketjussaan työskentelevistä ihmisistä. Vastuullisuuteen lasketaan kuuluvaksi myös hyvä hallintotapa ja taloudellinen vastuu. 

Odotuksia ei ole ainoastaan viranomaisilla ja lainsäätäjillä, vaan yrityksen kaikilla sidosryhmillä – asiakkailla, rahoittajilla, omalla henkilöstöllä ja ympäröivällä yhteiskunnalla. Myös yritykset odottavat toisiltaan entistä suurempaa vastuullisuutta: esimerkiksi tarjouspyyntöihin sisältyy entistä useammin vaatimuksia vastuullisuusraportoinnista.

Pohjimmiltaan kyse on luottamuksesta eli siitä, miten yritys vastaa sille asetettuihin odotuksiin. Hoitaako yritys asiansa kaikin puolin hyvin ja luotettavasti?

Vastuullisuus ei kuitenkaan ole pelkkä velvoite, vaan myös mahdollisuus. Edistämällä vastuullisuuttaan yritys voi parantaa mielikuvaansa kaikkien sidosryhmiensä silmissä ja hankkia kilpailuetua. Erityisesti sosiaalisesta vastuustaan huolehtimalla yritys voi myös sitouttaa henkilöstöään, parantaa työilmapiiriä ja kasvattaa houkuttelevuuttaan työnhakijoiden silmissä.

Harva yritys voi tarttua kerralla kaikkiin vastuullisuuden osa-alueisiin, mutta jokainen voi kehittää toimintaansa entistä vastuullisemmaksi. Olennaista on keskittyä sellaisiin asioihin, jotka ovat yrityksen liiketoiminnan ytimessä ja joilla on mahdollisimman paljon vaikutusta.

KÄYNNISTÄ vastuullisuuSTYÖ oppaamme avulla! 

Olemme laatineet vastuullisuuden asiantuntijoiden kanssa yhteistyössä vastuullisuuoppaan, jonka tehtävänä on auttaa sinua vastuullisuustyön käynnistämisessä. Lataa ilmainen opas tästä.

Mitä vastuullisuuden eteen pitää tehdä ja mistä aloittaa?

Oheisesta kartoituksesta saat perustietoa vastuullisuudesta ja asioista, jotka on syytä ottaa huomioon vastuullisuustyötä käynnistettäessä. Kartoitus auttaa myös määrittelemään ne vastuullisuuden osa-alueet, jotka ovat olennaisimpia oman yrityksesi liiketoiminnan kannalta. Painopiste on pk-yrityksille olennaisimmissa ympäristövastuun ja sosiaalisen vastuun kysymyksissä. Yrityksillä on myös taloudellista vastuuta esimerkiksi omistajilleen ja rahoittajilleen, mutta sitä ei käsitellä tässä kartoituksessa.

Vastaamalla kartoituksen kysymyksiin saat vinkkejä siitä, minkälaisiin asioihin yrityksesi kannattaisi ehkä keskittyä vastuullisuustyön ensimmäisissä vaiheissa ja millaista apua yrityksesi ehkä tarvitsee. Vastaukset ovat luottamuksellisia, mutta niitä hyödynnetään myös Keuken työssä, jotta se voisi auttaa asiakasyrityksiään kehittämään liiketoimintaansa entistä vastuullisemmaksi.

On tärkeää muistaa, että kartoituksen suositukset ovat yleisluontoisia ja että jokaisella yrityksellä on ominaispiirteitä, jotka saattavat muuttaa vastuullisuustyön painotuksia. Panostaessasi vastuullisuuteen entistä vakavammin kannattaa hankkia lisätietoa ja kääntyä Keuken ja muiden alan ammattilaisten puoleen.

 
 

Lisää vastuullisuudesta :

FIBS ry on Pohjoismaiden suurin yritysvastuuverkosto, kestävän liiketoiminnan vauhdittaja ja yritysten asiantuntijuuden kehittäjä. FIBS auttaa yhdistämään vastuullisuuden ja liiketoiminnan käytännön tasolla.

https://fibsry.fi

Elinkeinoelämän keskusliitto on julkaissut tiiviin oppaan, joka auttaa pk-yrityksiä varautumaan tulevaan sääntelyyn ja myös sen epäsuoriin liiketoiminnallisiin vaikutuksiin.

https://ek.fi/wp-content/uploads/2023/01/EK_Vastuullisuus_EU_ok.pdf

Suomen luonnonsuojeluliiton Ekokompassi on laatinut testin, joka antaa suuntaa yrityksen ympäristövastuutyöhön.

https://ekokompassi.fi/ymparistovastuutesti/


CEGO (Circular Economy Goes East and West) -kiertotaloushanke

 

 

keuke-henkilosto-08-miia.jpg

Yrityskehittäjä

MIIA-MARI KOSKINEN

050 368 4147
miia-mari.koskinen(at)keuke.fi

 

matti-korhonen-nelio.jpg

Yrityskehittäjä

Matti Korhonen

050 537 0179
matti.korhonen(at)keuke.fi

 
 

Muista seuraava tapahtumamme!

15.08.2024
klo 18:00

KUTSU: Keuken syksyn kick off: Onnistuminen vaatii myös epäonnistumisia

 
 

Ota yhteyttä

Ota rohkeasti yhteyttä ja varaa aika maksuttomaan tapaamiseen tai lähetä meille viesti alla olevalla yhteydenottolomakkeella.

 

Sijaintikartta

Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy
Puuvalonaukio 2D, 2. krs, 04200 Kerava

Näytä kartalla »

 

icon-phone.png

050 341 3210

icon-email.png

keuke@keuke.fi

 

Online-ajanvaraus

 
 
© Keski-Uudenmaan Kehittämiskeskus Oy 2017 | login Synergia Foxy
 
Tuotteita korissa: 0  / Varaa aika »  / Tyhjennä kori